Η θετική ψήφος των βουλευτών σήμερα στο πλαίσιο της διαδικασίας εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας συνιστά αποφυγή πολιτικής περιπέτειας που θα μπορούσε να είναι μοιραία για την ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας, τονίζει σε ανακοίνωσή του ο πρωθυπουργός.
Η θετική ψήφος των βουλευτών σήμερα στο πλαίσιο της διαδικασίας εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας συνιστά αποφυγή πολιτικής περιπέτειας που θα μπορούσε να είναι μοιραία για την ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας, τονίζει σε ανακοίνωσή του ο πρωθυπουργός.
Ο Αντώνης Σαμαράς επισημαίνει λίγες ώρες πριν την πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή ότι η θετική ψήφος δεν αποτελεί ψήφο υπέρ της κυβέρνησης αλλά απόφαση υπεράσπισης του Συντάγματος.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του πρωθυπουργού:
"Απόψε διεξάγεται η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ψηφοφορία κατά την οποία, η θετική ψήφος των Βουλευτών, βεβαίως δεν εκλαμβάνεται ως ψήφος υπέρ της Κυβέρνησης. Αλλά ως απόφαση υπεράσπισης του Συντάγματος και σεβασμού του ίδιου του θεσμού του Προέδρου της Δημοκρατίας. Όπως και ως αποφυγή μιας πολιτικής περιπέτειας που θα μπορούσε να αποβεί μοιραία για την Ευρωπαϊκή πορεία της χώρας".
Τι υπολογίζει το μέγαρο Μαξίμου
Χθες μίλησαν τηλεφωνικά ο κ. Σαμαράς με τον υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τους δυο άντρες να εμφανίζονται βέβαιοι ότι στο τέλος θα βρεθούν οι 180 απαιτούμενες ψήφοι.
Στην κυβέρνηση επιχειρούν να "ξεκλειδώσουν" θετικές ψήφους από βουλευτές που επιθυμούν να τις δώσουν αλλά διστάζουν εξαιτίας της ρητορικής που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα ότι ψήφος στον Στ. Δήμα είναι επί της ουσίας ψήφος υπέρ της κυβέρνησης.
Το μέγαρο Μαξίμου θέτει ως ελάχιστο επιτυχές όριο για την σημερινή ψηφοφορία τις 161 ψήφους και ως εκτιμώμενο ανώτατο τις 166.
Εκτιμά ότι εφόσον ευδοκιμήσει αυτός ο υπολογισμός τότε ανοίγει ο δρόμος για να στηρίξουν την υποψηφιότητα Δήμα περί τους 170 βουλευτές στη δεύτερη ψηφοφορία και ως εκ τούτου να καταστεί εφικτός ο στόχος των 180 στην τρίτη ψηφοφορία. Υπολογίζουν στελέχη της κυβέρνησης ότι σε αυτό θα βοηθήσει η δυναμική της κοινωνίας.
Εκτός από τους ανεξάρτητους βουλευτές, η κυβέρνηση έχει στραμμένα τα βλέμματα και στις κοινοβουλευτικές ομάδες των ΑΝΕΛ και της ΔΗΜΑΡ χωρίς να θεωρεί πιθανό να "σπάσουν" σήμερα.
Κεντρικό σημείο στους υπολογισμούς του μεγάρου Μαξίμου ενέχει η πεποίθηση ότι αρκετοί από τους ανεξάρτητους βουλευτές δεν είναι διατεθειμένοι να ανοίξουν πλήρως τα χαρτιά τους υπέρ μιας θετικής ψήφου από την πρώτη ψηφοφοφία γιατί δεν θα θέλουν να πιεστούν επικοινωνιακά πριν αποφασίσουν τελεσίδικα στην τρίτη φάση της διαδικασίας.
"Δεν υπάρχει κανένας πήχης. Η προσπάθεια της κυβέρνησης είναι να υποστηρίξει αυτή την υποψηφιότητα όσο πιο έντονα και όσο πιο θερμά μπορεί", τόνισε το πρωί μιλώντας στην "Κοινωνία Ώρα MEGA" ο υπουργός Υγείας, Μ. Βορίδης.