Σε ανοιχτές συνομιλίες για την πλήρη ομαλοποίηση των σχέσεών τους προχωρούν Ηνωμένες Πολιτείες και Κούβα, για πρώτη φορά μετά από μισό αιώνα.
Σε ανοιχτές συνομιλίες για την πλήρη ομαλοποίηση των σχέσεών τους προχωρούν Ηνωμένες Πολιτείες και Κούβα, για πρώτη φορά μετά από μισό αιώνα, καθώς ο Μπαράκ Ομπάμα σε διάγγελμά του ανακοίνωσε την άμεση έναρξη των διαπραγματεύσεων με τη Δημοκρατία της Κούβας, για τη δημιουργία πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αβάνα.
Η "σκληρή" πολιτική απέναντι στην Κούβα δεν είχε τις αναμενόμενες επιπτώσεις, ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "η απομόνωση της Κούβας δεν λειτούργησε, χρειάζεται μια νέα προσέγγιση", και ανέφερε ότι ήρθε η ώρα "να σπάσουμε τα δεσμά του παρελθόντος".
Με τη νέα πολιτική σημείωσε ο Ομπάμα θα καταστεί ευκολότερο για τους Αμερικανούς να ταξιδεύουν στην Κούβα, όμως επισήμανε ότι η Αβάνα θα πρέπει να προωθήσει οικονομικές μεταρρυθμίσεις και να βελτιώσει τις επιδόσεις της στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επίσης είπε ότι θα συζητήσει με μέλη του Κογκρέσου την άρση του εμπάργκο σε βάρος της Κούβας ενώ η χώρα θα βγει από τον κατάλογο των χωρών που στηρίζουν την τρομοκρατία.
"Σε μια απ' τις πιο σημαντικές αλλαγές στην πολιτική μας εδώ και 50 χρόνια θα θέσουμε τέρμα σε μια ξεπερασμένη προσέγγιση που απέτυχε για δεκαετίες να προωθήσει τα συμφέροντά μας. Θα ξεκινήσουμε την ομαλοποίηση των σχέσεών μας με την Κούβα. Μέσω αυτών των αλλαγών σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε περισσότερες ευκαιρίες για τον αμερικανικό και τον κουβανέζικο λαό και να ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο μεταξύ των κρατών της ηπείρου μας" τόνισε ο Ομπάμα.
Την ίδια ώρα ο Κουβανός πρόεδρος Ραούλ Κάστρο επιβεβαίωνε την εξομάλυνση των σχέσεων της χώρας με τις ΗΠΑ. "Συμφωνήσαμε να αποκαταστήσουμε τις διπλωματικές σχέσεις" οι οποίες διακόπηκαν πριν από περίπου μισό αιώνα, είπε ο Κάστρο και πρόσθεσε ότι "αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν επιλυθεί τα βασικά ζητήματα. Ο οικονομικός και εμπορικός αποκλεισμός προκαλεί οικονομική ζημιά στη χώρα και πρέπει να σταματήσει".
Οι εξελίξεις αυτές θεωρούνται ιστορικές και θα σημάνουν το τέλος μιας εποχής. Την Τρίτη Ραούλ Κάστρο και Μπαράκ Ομπάμα είχαν τηλεφωνική επικοινωνία για περισσότερο από 45 λεπτά και μίλησαν για όλες τις αλλαγές που σχεδίασαν οι συνεργάτες τους.
Οι ραγδαίες εξελίξεις έρχονται λίγες ώρες μετά την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να ανταλλάξει τρεις Κουβανούς κατασκόπους με τον Αμερικανό πολίτη Άλαν Γκρος, που είχε συλληφθεί το 2009 και είχε καταδικαστεί σε 15 χρόνια φυλακή με την κατηγορία της κατασκοπείας, αλλά και με έναν πράκτορα της CIA που ήταν κρατούμενος επί 20 χρόνια σε κουβανικές φυλακές.
Πάντως Αμερικανοί γερουσιαστές και βουλευτές εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους για την απόφαση αυτή του Ομπάμα. Ένας εκ των βουλευτών του Δημοκρατικού κόμματος, ο κουβανικής καταγωγής Ρόμπερτ Μενέντες αναμένεται να ταχθεί εναντίον της απόφασης αυτής. Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής από τη Φλόριντα Μάρκο Ρούμπιο επέκρινε την απόφαση κρίνοντας ότι ο Λευκός Οίκος "έχει παραχωρήσει τα πάντα αλλά κέρδισε λίγα".
Οι συνομιλίες για την απελευθέρωση του Άλαν Γκρος από την Κούβα διήρκεσαν περίπου έναν χρόνο και ρόλο σε αυτό διαδραμάτισε το Βατικανό και ο πάπας Φραγκίσκος τον οποίο ευχαρίστησε ο Ομπάμα γιατί βοήθησε "να σπάσει ο πάγος". Το Βατικανό αλλά και τον Καναδά ευχαρίστησε ο Ραούλ Κάστρο για τη βοήθειά τους στην επίτευξη της συμφωνίας με τις ΗΠΑ.
Λίγο νωρίτερα το αεροσκάφος που μετέφερε τον 65χρονο Άλαν Γκρος, προσγειώθηκε στην αεροπορική βάση Άντριους, κοντά στην Ουάσινγκτον. Τον Άλαν Γκρος συνόδευαν στο ταξίδι τρία μέλη του Κογκρέσου.