Σε αίσια έκβαση της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας ελπίζει η Άγκελα Μέρκελ όπως η ίδια τόνισε μετά τη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες. Δεν έδειξε να ανησυχεί ούτε ο Φρανσουά Ολάντ.
Σε αίσια έκβαση της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας ελπίζει η Άγκελα Μέρκελ όπως η ίδια τόνισε μετά τη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.
Η Γερμανίδα καγκελάριος ρωτήθηκε για την ελληνική οικονομία και εμφανίστηκε αισιόδοξη λέγοντας ότι κινείται σε σταθερή πορεία.
Από τη μεριά του, ο Φρανσουά Ολάντ εξέφρασε την άποψη ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να υπάρξουν εκ νέου επιπλοκές με την Ελλάδα ενώ ερωτηθείς για την πολιτική κατάσταση στη χώρα αρκέστηκε να εξηγήσει ότι αν η ελληνική Βουλή δεν εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ως το τέλος του έτους τότε θα στηθούν πρόωρες κάλπες.
"Δεν είμαι εγώ αυτός που θα αποφασίσει στη θέση του ελληνικού κοινοβουλίου και του ελληνικού λαού", είπε ο Γάλλος πρόεδρος ο οποίος πρόσθεσε ότι ο ελληνικός λαός θα πρέπει να αποφασίσει με ποια κυβέρνηση και με ποιόν πρωθυπουργό θα συνεχίσει.
Εν συνεχεία υπενθύμισε ότι το πρόγραμμα της Ελλάδας έλαβε παράταση δύο μηνών υπογραμμίζοντας ότι κατά την εκτίμηση τόσο του ίδιου, όσο της καγκελάριος Μέρκελ το ΔΝΤ και η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να θέτουν εμπόδια στην Ελλάδα, ούτως ώστε οι Έλληνες να συνεχίσουν να έχουν ελπίδες για ένα καλύτερο αύριο.
Επέμεινε, πάντως, ότι η ΕΕ αναμένει από την Ελλάδα να συνεχίσει τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Καταλήγοντας παρά τη δεδομένη πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα, η σημερινή κατάσταση δεν συγκρίνεται με την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί το 2012, καθώς έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος από τότε.
"Πριν από 2,5 χρόνια υπήρχαν ορισμένοι που διερωτόντουσαν κατά πόσο η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη, σήμερα κανείς δεν θέτει πλέον αυτό το ζήτημα. Κανένας δεν θέλει η Ελλάδα να βγει από το ευρώ", δήλωσε.
Υπέρ των καθαρών λύσεων, δηλαδή υπέρ της εκλογής ΠτΔ ή των εκλογών τάσσεται και ο Κώστας Καραμανλής όπως αποκαλύπτει το "Έθνος".
"Προτεραιότητα πρέπει να είναι τώρα οι ουσιαστικές επαφές με βουλευτές έτσι ώστε να εξασφαλιστούν οι 180 ψήφοι στην τρίτη ψηφοφορία και εφόσον αυτό δενσυμβεί, τότε θα πρέπει να γίνει ο,τι ρητά προβλέπει το Σύνταγμα. Θα ήταν πραξικόπημα η αλλαγή εκλεγμένου πρωθυπουργού χωρίς να έχουν προηγηθεί εκλογές", τόνισε.
Σταθερός στη θέση του για ορισμό ημερομηνίας εκλογών το φθινόπωρο του 2015, θέση που ωστόσο δεν γίνεται αποδεκτή από το Μαξίμου, εμφανίστηκε ο βουλευτής της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος μιλώντας στην "Κοινωνία Ώρα MEGA": "Όχι σε κυβέρνηση ειδικού σκοπού, θα σας πω ότι μια πιθανή διέξοδος θα μπορούσε να δοθεί για την αποφυγή των εκλογών, εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας με συναινετική διαδικασία και στη συνέχεια εκλογές μέσα στο 2015, στα τέλη του 2015".