"Τρομάζει" την Ευρώπη η ανάληψη ευθύνης από την Αλ Κάιντα της Υεμένης για τις επιθέσεις στο Παρίσι, με αποτέλεσμα να έχει σημάνει "κόκκινος" συναγερμός για επικείμενες αιματηρές επιθέσεις τζιχαντιστών.
"Τρομάζει" την Ευρώπη η ανάληψη ευθύνης από την Αλ Κάιντα της Υεμένης για τις επιθέσεις στο Παρίσι, με αποτέλεσμα να έχει σημάνει "κόκκινος" συναγερμός για επικείμενες αιματηρές επιθέσεις τζιχαντιστών.
Στο μήνυμά του ο διοικητής της Αλ Κάιντα Υεμένης, Νασ αλ Ανσι προειδοποιεί για "τραγωδία" και "τρόμο" εάν δεν σταματήσει η προσβολή στον Προφήτη και η λεηλασία του πλούτου τους.
Την ίδια ώρα η Europol έστειλε κατεπείγον σήμα για πιθανότητα τρομοκρατικής επίθεσης τζιχαντιστών σε ευρωπαϊκή χώρα μέχρι τις 17 Ιανουαρίου, ενώ ο αρχηγός της σε ενημέρωση που έκανε στο Βρετανικό Κοινοβούλιο περιέγραψε με δραματικά λόγια το μέγεθος της απειλής. "Για να το θέσουμε σε σωστό πλαίσιο είναι σίγουρα η πιο σοβαρή τρομοκρατική απειλή που αντιμετωπίζει η Ευρώπη απ' την 11η Σεπτεμβρίου" είπε χαρακτηριστικά ο Ρομπ Γουάινραϊτ.
Στο σήμα της Europol αναφέρονται τα ονόματα 7 τζιχαντιστών που φέρονται να πρόκειται να εκτελέσουν τις τρομοκρατικές ενέργειες, ενώ το σήμα εστάλη και στην ελληνική αστυνομία με αίτημα να διερευνηθεί εάν τα συγκεκριμένα πρόσωπα πέρασαν από την Ελλάδα. Οι πιθανές χώρες για την εκδήλωση των τρομοκρατικών ενεργειών είναι η Βρετανία, η Ολλανδία και το Βέλγιο.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Europol περίπου 3.000 – 5.000 Ευρωπαίοι πολίτες μουσουλμάνοι έχουν ταξιδέψει στη Συρία και ίσως επιστρέψουν στις πατρίδες τους με σκοπό να διαπράξουν επιθέσεις παρόμοιες με αυτές στο Παρίσι. Μάλιστα υπάρχει ήδη λίστα με 2.500 υπόπτους, όπως είπε.
Οι απειλές έχουν φτάσει και στην Ιταλία και γίνεται έρευνα για 10 υπόπτους μετά από την ανάρτηση στο διαδίκτυο απειλητικών μηνυμάτων για το Βατικανό και άλλους πιθανούς στόχους. Το δελτίο της Rai Uno, αναφέρθηκε σε μηνύματα που αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο "που καταφέρονται εναντίον της Δύσης και προειδοποιούν με επιθέσεις κατά ιταλικού εδάφους. Η εισαγγελία της Ρώμης ερευνά δέκα άτομα, με την κατηγορία της ανατρεπτικής και τρομοκρατικής δράσης. Δέκα ισλαμιστές εξτρεμιστές, ξένοι που ζουν στην Ιταλία εδώ και χρόνια".
Τώρα οι ιταλικές αρχές αναζητούν "μοναχικούς λύκους" και όχι τρομοκρατικούς πυρήνες όπως εκείνος που χτύπησε στη Γαλλία, με τον υπουργό Εσωτερικών της χώρας, Αντζελίνο Αλφάνο να λέει ότι "το ζήτημα των μοναχικών λύκων είναι πάρα πολύ σοβαρό γιατί είναι μια μορφή στρατολόγησης του Χαλιφάτου που βασίζεται όχι τόσο σε οργανωμένα δίκτυα, αλλά σε ατομικές πράξεις".
Στην Ευρώπη υπάρχει φόβος για την ασφάλεια αλλά και ανησυχία για τη στοχοποίηση των Μουσουλμάνων. Σύμφωνα με στοιχεία του Pew Research η Γαλλία έχει το μεγαλύτερο πληθυσμό Μουσουλμάνων εκτός Βαλκανίων στην Ευρώπη καθώς εκεί ζουν 4,7 εκατομμύρια μουσουλμάνοι πολίτες. Υψηλά ποσοστά διαθέτει η Βρετανία με 2,9 εκατομμύρια, η Γερμανία με 4,1 η Ιταλία με 1,6 ενώ Ολλανδία και Βέλγιο διαθέτουν 900 χιλιάδες και 600 χιλιάδες μουσουλμάνους αντίστοιχα.
Από την πλευρά του ο συγγραφέας του βιβλίου "Η επιστροφή των Τζιχαντιστών" Πάτρικ Κόμπερν, που υπήρξε για πολλά χρόνια ανταποκριτής των Financial Times και του Independent στη Μέση Ανατολή υποστηρίζει ότι όσα μέτρα κι αν πάρει η Δύση, η πολιτική αναστάτωση σε εμπόλεμες ζώνες θα τροφοδοτεί συνεχώς τζιχαντιστές.