Η υπευθυνότητα στηρίζει την αλληλεγγύη στην Ευρώπη τόνισε ο Αντ. Σαμαράς στις δηλώσεις προς τον Τύπο μετά την συνάντησή του με τον Μ. Ραχόι στο μέγαρο Μαξίμου, επισημαίνοντας ότι η διαπραγμάτευση με τους εταίρους διεξάγεται στο πλαίσιο ευρωπαϊκών κανόνων και δεν είναι δυνατό κάθε κυβέρνηση που εκλέγεται να ξαναθέτει το σύνολο των θεμάτων που έχουν ήδη συμφωνηθεί.
Η υπευθυνότητα στηρίζει την αλληλεγγύη στην Ευρώπη τόνισε ο Αντ. Σαμαράς στις δηλώσεις προς τον Τύπο μετά την συνάντησή του με τον Μ. Ραχόι στο μέγαρο Μαξίμου, επισημαίνοντας ότι η διαπραγμάτευση με τους εταίρους διεξάγεται στο πλαίσιο ευρωπαϊκών κανόνων και δεν είναι δυνατό κάθε κυβέρνηση που εκλέγεται να ξαναθέτει το σύνολο των θεμάτων που έχουν ήδη συμφωνηθεί.
"Δεν μπορεί κάθε φορά που εκλέγεται μια νέα κυβέρνηση να ξανατίθενται τα ζητήματα όλα από την αρχή και να αλλάζουν και οι κανόνες που διέπουν τα θέματα τα ευρωπαϊκά", είπε.
Φέρνοντας ως παράδειγμα την Ισπανία, επισήμανε ότι η χώρα δάνεισε την Ελλάδα με 26 δισ. ευρώ "από το υστέρημά της" και σε μια δύσκολη στιγμή και έκρινε ως απίθανο να μπορεί μια κυβέρνηση να ζητήσει αλλαγή μιας συμφωνίας την στιγμή που αυτά τα χρήματα έχουν ήδη δοθεί.
"Δεν λειτουργεί έτσι η Ευρώπη και δεν λειτουργεί έτσι σίγουρα και το ευρώ. Άλλες χώρες μας δάνεισαν στη στιγμή της δικιάς μας δυσκολίας σε επιτόκιο χαμηλότερα από τα επιτόκια που εκείνες σήμερα πληρώνουν. Και υπάρχουν και άλλες χώρες οι οποίες μας δάνεισαν ενώ εκείνες ήταν τότε και παραμένουν και σήμερα φτωχότερες από την Ελλάδα ", πρόσθεσε. Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι η τωρινή διαπραγμάτευση βγάζει την χώρα από το μνημόνιο και την οδηγεί στη μεταμνημονιακή εποχή δίχως νέο αναγκαστικό δανεισμό.
Αντέτεινε μάλιστα -αναφερόμενος εμμέσως στον ΣΥΡΙΖΑ- ότι όσοι διακηρρύσουν ότι το χρέος της χώρας είναι "μη βιώσιμο" είναι σαν να λένε στις αγορές να μην την δανείσουν, κάτι που υποχρεωτικά θα οδηγήσει σε νέο αναγκαστικό δανεισμό. Σημείωσε ότι η χώρα θα βγει από την κρίση χωρίς τέτοιες "ανοησίες" και χωρίς τέτοιες "παλινωδίες".
Ο κ. Σαμαράς νωρίτερα είχε τονίσει ότι η Ελλάδα εξαλείφει όπως και η Ισπανία μέρα με την μέρα την έλλειψη ανταγωνιστικότητας η οποία φέρνει όπως είπε ευημερία και όχι ανεργία.
Σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός ότι το τελευταίο τρίμηνο του 2014 η Ελλάδα και η Ισπανία εμφανίζουν το μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωζώνη και "το μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα" της ανεργίας εμφανίζει σταθερή υποχώρηση σε σχέση με προηγούμενους μήνες.
Αναγνώρισε ότι εξακολουθεί να είναι ύψιστη προτεραιότητα για τις δυο κυβερνήσεις, αλλά και ότι υποχωρεί δίνοντας ελπίδα.
Ο Αντώνης Σαμαράς ευχαρίστησε τον Μαριάνο Ραχόι και στο πρόσωπό του τον ισπανικό λαό που όπως είπε έχει δανείσει στην Ελλάδα 26 δισ. ευρώ απευθείας κάτι που αποτελεί "πραγματική αλληλεγγύη" μέσα στο θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ αλλά και στο πλαίσιο ηθικών κανόνων "εντιμότητας και φιλίας".
"Δεν ξεχνούμε ποιοι μας βοήθησαν πραγματικά στα δύσκολα", είπε και διαβεβαίωσε ότι ο ελληνικός λαός θα επιστρέψει όσα δανείστηκε.
Από τη μεριά του, ο Μαριάνο Ραχόι υπογράμμισε πως είναι μάρτυρας της δυναμικής προσπάθειας του κ. Σαμαρά να βγάλει τη χώρα από την κρίση, κάνοντας λόγο για "πραγματικό ηγέτη".
Είπε ο Ισπανός πρωθυπουργός ότι οι δυο χώρες πρέπει να βαδίσουν στον καλό δρόμο δηλαδή αυτό των μεταρρυθμίσεων και ότι χρειάζεται σταθερότητα, βεβαιότητα και εμπιστοσύνη και όχι αβεβαιότητα. Σημείωσε ότι ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός είναι απαραίτητος προσθέτοντας ότι ορισμένοι νόμοι μπορεί να αλλάξουν αλλά και ότι οι συμβιβασμοί πρέπει να γίνονται σεβαστοί.
Συμπλήρωσε ότι επιθυμεί μια ισχυρή Ευρώπη αλλά και ότι χρειάζονται κυβερνήσεις που σέβονται τα συμφωνηθέντα.
"Ανέλαβα την πρωθυπουργία στα τέλη του 2011. Και τότε υπήρχαν κανονισμοί και δεσμεύσεις που αφορούσα στη σχέση Ισπανίας – ΕΕ οι οποίες είχαν αναληφθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση του Σοσιαλιστικού κόμματος. Και εμείς είπαμε ότι θα σεβαστούμε και θα ακολουθήσουμε εκείνες τις αποφάσεις και εκείνα τα καθήκοντα που είχαμε αναλάβει", σημείωσε.
Και πρόσθεσε: "Διότι αν κάθε φορά που γίνονται εκλογές σε μια από τις 28 χώρες της ΕΕ κάποιοι έρχονται να αλλάξουν δεσμεύσεις και συμφωνίες καταλαβαίνετε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει με τρόπο λογικό, ευέλικτο και αποτελεσματικό. Αυτές είναι οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί, είναι οι κανονισμοί που έχουν γίνει αποδεκτοί και όλοι οφείλουμε να τις σεβόμαστε. Η Ελλάδα παρουσιάζει ήδη πρωτογενές πλεόνασμα και αυτό που βλέπουμε στην Ισπανία είναι ότι θα πετύχουμε μεγαλύτερη ανάπτυξη και θα έχουμε περισσότερες θέσεις εργασίας το 2015 σε σχέση με το 2014".
Τόνισε ότι αυτό δείχνει πως αν συνεχίσουν οι δυο χώρες την πολιτική που έχει δρομολογηθεί, "αν συνεχίσουμε τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων θα πετύχουμε ανάπτυξη των οικονομιών μας, μια αειφόρο ανάπτυξη η οποία και θα φέρει ευμάρεια και δυναμική".