Μεταξύ των 37 κατηγορουμένων του μεγάλου κυκλώματος εκβιαστών που δρούσε σε συνεργασία με τρομοκράτες και αρχινονούς εκτελώντας "χρυσά συμβόλαια" και βάζοντας βόμβες συγκαταλέγεται και ο έγκλειστος, πρώην υπουργός, Άκης Τσοχατζόπουλος.
Μεταξύ των 37 κατηγορουμένων του μεγάλου κυκλώματος εκβιαστών που δρούσε σε συνεργασία με τρομοκράτες και αρχινονούς εκτελώντας "χρυσά συμβόλαια" και βάζοντας βόμβες συγκαταλέγεται και ο έγκλειστος, πρώην υπουργός, Άκης Τσοχατζόπουλος.
Επίσης κατηγορούνται, γνωστοί δικηγόροι, έξι σωφρονιστικοί υπάλληλοι και αστυνομικοί.
Σύμφωνα με το διαβιβαστικό της αστυνομίας, η έρευνα διήρκεσε επί πολλούς μήνες και μέσα στις φυλακές Κορυδαλλού, με τον πρώην υπουργό να φέρεται ότι είναι ηθικός αυτουργός, δίνοντας εντολές σε νονούς προκειμένου να εκβιάζεται ο συγκατηγορούμενός του, Γ. Σμπώκος ώστε να του δώσει πίσω τα χρήματα από τις μίζες για τα εξοπλιστικά.
Στο στόχαστρο έχουν μπει επίσης 3 πολύ γνωστά πρόσωπα που κρατούνται στις φυλακές και τα οποία είχαν σχηματίσει κύκλωμα που εκτελούσε συμβόλαια θανάτου και επί της ουσίας προσπαθούσε να κυριαρχήσει στο χώρο της νύχτας ακόμα και μέσα από τις φυλακές.
Όπως αναφέρεται στο διαβιβαστικό, αρχινονός πλησίασε τον Γ. Σμπώκο και του είπε: "Ξέρεις ποιος είμαι εγώ; Κοίταξε να μάθεις ποιος είμαι και επειδή ξέρω ότι, έχει πολλά λεφτά, θα μου δώσεις δέκα εκατομμύρια ευρώ, αλλιώς θα σου διαλύσω το σπίτι, τα πάντα και μετά θα παρακαλάς για να μου τα δώσεις".
Στο κύκλωμα πίστευαν ότι ο Σμπώκος έχει 500-700 εκατομμύρια ευρώ σε χρυσό από μίζες.
Κατά καιρούς ο Γ. Σμπώκος είχε καταγγείλει ότι μπαίνουν εκρηκτικοί μηχανισμοί τόσο σε σπίτια συγγενών του, όσο και στο δικό του, σε μια προσπάθεια κάποιοι να του αποσπάσουν χρήματα. Ο ίδιος αρνείται ότι έχει χρήματα του Άκη Τσοχατζόπουλου.
Στο κύκλωμα που λειτουργεί από το 2011 δεν συμμετέχουν μόνο οι νονοί της νύχτας που δρουν μέσα από τις φυλακές αλλά και άλλοι τόσο στην Αθήνα όσο και στην επαρχία και ειδικότερα στα Τρίκαλα, στη Λάρισα και την Ηλεία.
Τους αποδίδονται αρπαγές ευπόρων προσώπων, εκβιάσεις με το πρόσχημα της προστασίας, εκρήξεις, απόπειρες ανθρωποκτονιών, ξέπλυμα χρήματος, προστασία καταστημάτων και χορήγηση τοκογλυφικών δανείων.
Ερευνάται επίσης εάν υπάρχει σχέση του κυκλώματος αυτού με την τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού στην πρώην διευθύντρια των φυλακών Κορυδαλλού αλλά και εάν ο απότακτος αστυνομικός που απολογήθηκε σήμερα για τυχόν συμμετοχή του στην τρομοκρατική οργάνωση του Ξηρού έχει σχέση με την τοποθέτηση αυτών των εκρηκτικών.
"Σήμερα άλλωστε, με την επιτυχή επιχείρηση της Ελληνικής Αστυνομίας ενισχύονται οι ενδείξεις για τη συνεργασία τρομοκρατών και ποινικών εγκληματιών, εφόσον αποδεικνύονται πλέον ταυτόσημοι και αλληλοκαλυπτόμενοι ρόλοι μεταξύ αυτών", τονίζει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Β. Κικίλιας.
Πώς ξετυλίχθηκε το "κουβάρι" της υπόθεσης
Οι 17 συλληφθέντες της μεγάλης συμμορίας εκβιαστών, που εξάρθρωσε μετά από εκτεταμένη επιχείρηση η αστυνομία, οδηγήθηκαν σήμερα στον ανακριτή και πήραν προθεσμία για να απολογηθούν. Ανάμεσά τους ένας αρχιφύλακας ο οποίος κατηγορείται ότι ήταν μέλος του κυκλώματος.
Όπως αποδείχθηκε, ο αστυνομικός αυτός υπηρετούσε στα κρατητήρια της ΓΑΔΑ, όταν ένας από τους αρχηνονούς που έδινε εντολές στα μέλη του κυκλώματος μέσα από τη φυλακή είχε κρατηθεί εκεί για λίγες ημέρες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η αστυνομία τα μέλη της συμμορίας εκτός από τους εκβιασμούς που έκαναν έβαζαν βόμβες και τα εκρηκτικά φέρεται να τους προμήθευε ο 54χρονος απότακτος αστυνομικός, ο οποίος συνελήφθη ως συνεργός του Χριστόδουλου Ξηρού.
Το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται, όταν ανήμερα της Πρωτοχρονιάς το πρωί, ένας κάτοικος της οδού Μπότσαρη στη Μεταμόρφωση, εντόπισε τυχαία πίσω από την εξώπορτα της αυλής του, ένα ύποπτο πλαστικό δοχείο που έμοιαζε με εκρηκτικό μηχανισμό και ειδοποίησε αμέσως την Αστυνομία.
Όπως διαπιστώθηκε αργότερα από τους πυροτεχνουργούς της αστυνομίας, οι δράστες είχαν βάλει στο δοχείο 15 κιλά αμμωνιοδυναμίτιδας και είχαν στόχο να τινάξουν στον αέρα το σπίτι ξαδέλφης αρχινονού, κατηγορούμενου για την απαγωγή Παναγόπουλου, ενώ πρωταγωνιστικό ρόλο στην απόπειρα ανατίναξης φαίνεται πως είχε ο 54χρονος απότακτος αστυνομικός.
Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, ο αρχινονός στοχοποίησε την ξαδέλφη του γιατί είχε χάσει ένα μεγάλο ποσό από τα λύτρα της απαγωγής Παναγόπουλου, αλλά και γιατί πίστευε ότι είχε υπερτιμολογήσει τα χρήματα που χρειάστηκαν για το επικόπτερο με το οποίο αποπειράθηκε να αποδράσει τον Φεβρουάριο του 2013.
Οι αστυνομικοί έφτασαν στα ίχνη των δραστών, αξιοποιώντας και τον "κοριό", που είχε καταγράψει πολλές τηλεφωνικές τους συνδιαλέξεις με τους αρχινονούς, που βρίσκονται έγκλειστοι στις φυλακές πριν και μετά από κάθε εκβίαση ή βομβιστική ενέργεια.
Σύμφωνα με αξιωματικούς της ασφάλειας στις συνομιλίες έχουν καταγραφεί και αναφορές στην απαγωγή Παναγόπουλου και τώρα εξετάζεται αν οι 350 χιλιάδες ευρώ που βρέθηκαν σε σπτί συγγενούς ενός από τους εμπλεκόμενους αρχινονούς, ανήκουν στα λίτρα της απαγωγής.
Μάλιστα έχει ζητηθεί από την τράπεζα η σειρά των χαρτονομισμάτων που δόθηκαν στους απαγωγείς για να διαπιστωθεί αν είναι όντως μέρος των λύτρων. Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και η δικηγόρος του 45χρονου βαρυπονίτη, η οποία κατηγορείται πως ξέπλενε τα χρήματα για λογαριασμό του αλλά και πως ήταν μια από τις «αγγελιοφόρους» των σημειώσεων του με τα υπόλοιπα μέλη της συμμορίας.
Έχουν συλληφθεί επίσης η σύντροφος του 45χρονου βαρυποινίτη, στην οποία είχε αποδώσει το προσωνύμιο "τζιτζίκα" αλλά και ο πατέρας και ο γιος του δεύτερου βαρυποινίτη κατηγορούμενου επίσης για την απαγωγή Παναγόπουλου.
"Ταρίφα" τα 2.000 ευρώ
Σύμφωνα με πληροφορίες τα μέλη αυτής της αδίστακτης συμμορίας βομβιστών – εκβιαστών δρούσαν πάντα κατά παραγγελία, που την έπαιρναν συνήθως από "νονούς" μέσα από τις φυλακές.
Είχαν μάλιστα και "ταρίφα" για την τοποθέτηση βόμβας, που ξεκινούσε από 2.000 ευρώ και ανέβαινε, ανάλογα με το πόσο υψηλός και πόσο δύσκολος ήταν ο "στόχος" της επίθεσης.
Από τα μέχρι τώρα στοιχεία προκύπτει πως η συγκεκριμένη συμμορία κρύβεται πίσω από την έκρηξη βόμβας στο σπίτι δικαστικού στο Χαλάνδρι, τον Νοέμβριο του 2012 αλλά και τις τρεις περσινές βομβιστικές επιθέσεις εναντίον του πρώην Γενικού Διεθυντή Εξοπλισμών Γιάννη Σμπώκου, μια στο σπίτι του στην Κηφισιά και δύο φορές σε ακίνητο που νοικιάζει η αδελφή του στη Νέα Ερυθραία.