Σε πέντε ανθρώπους ανήκει τελικά το οστεϊκό υλικό που βρέθηκε στον τάφο της Αμφίπολης, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού επικαλούμενο το πόρισμα των αναλύσεω επιστημονικής ομάδα του ΑΠΘ και του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου.
Σε πέντε ανθρώπους ανήκει τελικά το οστεϊκό υλικό που βρέθηκε στον τάφο της Αμφίπολης, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού επικαλούμενο το πόρισμα των αναλύσεω επιστημονικής ομάδα του ΑΠΘ και του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου.
Πρόκειται συνολικά για μία γυναίκα, δύο άνδρες μέσης ηλικίας και ένα βρέφος. Η γυναίκα, μπορεί με ασφάλεια να τοποθετηθεί στο ηλικιακό διάστημα άνω των 60 ετών, σύμφωνα με την ανακοίνωση, που έχει ύψος 1,57 μ. ενώ οι δύο άνδρες είναι σχετικά κοντά ηλικιακά, στην κατηγορία των 35 έως 45 ετών.
Ο 35χρονος άντρας φέρεται να είχε ύψος περίπου 1,68 μ. ο οποίος πιθανόν δολοφονήθηκε με μαχαίρι καθώς φέρει ίχνη από τραύματα στον θώρακα και τον αυχένα. Ο δεύτερος του οποίου η ηλικία είναι πιο κοντά στα 45 έτη, φέρεται να έχει ύψος περίπου 1,63 μ. και φέρει κάταγμα στον καρπό του δεξιού χεριού το οποίο και έχει επουλωθεί.
Ο προσδιορισμός του φύλου έγινε με βάση της μορφολογικής διάπλασης της λεκάνης, του κρανίου και της κάτω γνάθου ενώ η ηλικία προσδιορίστηκε και με βάση ευρήματα που έδειξαν ορμονικές διαταραχές που εμφανίζονται σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.
Επί της ουσίας, επανέρχονται τα σενάρια ότι μπορεί να πρόκειται για την βασίλισσα Ολυμπιάδα, μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που δολοφονήθηκε από τον Κάσσανδρο δια λιθοβολισμού σε ηλικία περίπου 57 ετών.
Ο προσδιορισμός του φύλου στο βρέφος δεν κρίνεται δυνατός καθώς τα μορφολογικά χαρακτηριστικά διάκρισης φύλου στα οστά των νεογνών δεν είναι σαφή.
Το πέμπτο άτομο εκπροσωπείται από ελάχιστα θραύσματα και μακρά οστά που φέρουν όλες τις παραμορφώσεις που συναντώνται στις περιπτώσεις πλήρους καύσης σαρκωμένου νεκρού και ανήκει πιθανότατα σε ενήλικο άτομο, άνδρα. Μάλλον έζησε πολύ νωρίτερα από τους υπόλοιπους νεκρούς.
Θα εφαρμοστεί παράλληλα μια σειρά αναλυτικών μεθόδων για την καλύτερη τεκμηρίωση αλλά και για την συμπλήρωση πληρέστερων πληροφοριών, που αφορούν στις παθολογικές αλλοιώσεις, στην διατροφή, στη συγγένεια και στον τόπο καταγωγής των ανθρώπων αυτών, δηλαδή εάν πρόκειται για άτομα που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Αμφίπολη ή για άτομα που μετακινήθηκαν από κάπου αλλού κατά την διάρκεια της ζωής τους και ενταφιάστηκαν στο συγκεκριμένο ταφικό μνημείο.
"Πως μπορεί να θάφτηκε στην Αμφίπολη όταν έχουμε τρεις επιγραφές ότι θάφτηκε στην Πύδνα. Για να βρεθούν στον κιβωτιόσχημο τάφο καθόλου σημαντική αν ήταν σημαντική θα είχε καεί", επισημαίνει η καθηγήτρια Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Όλγα Παλαγγιά.
"Το DNA έχει αλλοιωθεί επειδή έχει μεσολαβήσει σύλληση τα οστά τα έχουν πιάσει χέρια δεν είναι δυνατό να προσδιορίζουμε με τόση μεγάλη ακρίβεια", τονίζει από την πλευρά του ο καθηγητής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου Θόδωρος Μαυρογιάννης.