Καθαρό μήνυμα ότι οποιαδήποτε συνεργασία της Ελλάδας με την Ευρώπη εδράζεται σε πλαίσιο συμφωνιών που έχουν ήδη συναφθεί με τους δανειστές στέλνουν από τις Βρυξέλλες οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο περιθώριο του σημερινού τακτικού Eurogroup όπου θα γίνει ανταλλαγή απόψεων για τις εξελίξεις στη χώρα μας.
Καθαρό μήνυμα ότι οποιαδήποτε συνεργασία της Ελλάδας με την Ευρώπη εδράζεται σε πλαίσιο συμφωνιών που έχουν ήδη συναφθεί με τους δανειστές στέλνουν από τις Βρυξέλλες οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο περιθώριο του σημερινού τακτικού Eurogroup όπου θα γίνει ανταλλαγή απόψεων για τις εξελίξεις στη χώρα μας.
Παράλληλα, εκπέμπουν σήμα ετοιμότητας για συνεργασία με τη νέα ελληνική κυβέρνηση, κάτι το οποίο επισήμανε τόσο ο εκπρόσωπος της Κομισιόν όσο και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Προσερχόμενος στο Eurogroup σημείωσε ότι το Συμβούλιο των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης είναι έτοιμο να δουλέψει μαζί με την ελληνική κυβέρνηση στη βάση κανόνων και συμφωνιών.
Ερωτηθείς μάλιστα για το θέμα του ελληνικού δημόσιου χρέους, είπε: "Έχουμε κάνει πολλά για να το ελαφρύνουμε". Επισήμανε μάλιστα ότι θα επιστρέψουν στην ανάλυση του θέματος της βιωσιμότητας, "μετά το τέλος της πέμπτης αξιολόγησης".
Την ίδια ετοιμότητα να ακούσουν και να συζητήσουν τα αιτήματα της νέας ελληνικής κυβέρνησης, εξέφρασαν και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο επίτροπος Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενοι στο Eurogroup.
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσερχόμενος ανέφερε πως τελεί εν αναμονή του σχηματισμού της νέας κυβέρνησης στην Ελλάδα και ότι ασφαλώς θα συνεργαστεί μαζί της.
Όπως μετέδωσε ο Μανώλης Σπινθουράκης, όλα δείχνουν ότι οι διαβουλεύσεις θα εντατικοποιηθούν με τον Μάρτιν Σουλτς να μεταβαίνει στην Ελλάδα πιθανότατα πριν συναντηθεί με την Άγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ στο Στρασβούργο.
Εικάζεται ότι θα μεταφέρει μηνύματα από τη μια προς την άλλη πλευρά ενώ καθοριστική κρίνεται η πρώτη παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη σύνοδο κορυφής της 12ης Φεβρουαρίου και μέχρι τότε οι Ευρωπαίοι θα αναμένουν τα πρώτα δείγματα γραφής της ελληνικής κυβέρνησης.
Το Βερολίνο πάντως διαμήνυσε σήμερα ότι η Γερμανία αναμένει πως η νέα ελληνική κυβέρνηση θα σεβαστεί τις ήδη συναφθείσες συμφωνίες, την ώρα που ο Φρ. Ολάντ απέστειλε τα συγχαρητήριά του στον Αλέξη Τσίπρα και ο Ντέιβιντ Κάμερον εστίασε στην οικονομική αβεβαιότητα που φέρνει στην Ευρώπη η εκλογή του.
Σε στενή συνεργασία με τη νέα ελληνική κυβέρνηση προσβλέπει και ο Λευκός Οίκος. "Συγχαίρουμε την Ελλάδα για την επιτυχή ολοκλήρωση των κοινοβουλευτικών εκλογών της και προσβλέπουμε να συνεργαστούμε στενά με την επόμενη κυβέρνησή της", ανέφερε σε γραπτή ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου και πρόσθεσε:
"Oι Έλληνες έχουν κάνει πολλά, δύσκολα, αλλά σημαντικά βήματα ώστε να τεθούν τα θεμέλια για την οικονομική ανάκαμψη. Ως μια μακροχρόνια φίλη και σύμμαχος, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να στηρίζουν τις προσπάθειές τους και εκείνες της διεθνούς κοινότητας να ενισχύσουν τα θεμέλια για μακροπρόθεσμη ευημερία στην Ελλάδα".
Για μια νέα σελίδα που ανοίγει στην Ευρώπη μίλησε ο ηγέτης της γαλλικής Αριστεράς, Ζαν Λουκ Μελανσόν σημειώνοντας ότι πρόκειται ίσως για ευκαιρία αναδόμησής της ενώ και ο Βλάντιμιρ Πούτιν ευχήθηκε στον Αλέξη Τσίπρα επιτυχία υπογραμμίζοντας ότι η νίκη του σημειώνεται σε μια όχι εύκολη στιγμή για την Ελλάδα.