Σε τροχιά ρήξης βρίσκονται πλέον οι σχέσεις της Αθήνας με τους Ευρωπαίους εταίρους, όπως προκύπτει από τις επαφές που είχαν την Παρασκευή στην Αθήνα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, και τις πρώτες αντιδράσεις που καταγράφονται.
Σε τροχιά ρήξης βρίσκονται πλέον οι σχέσεις της Αθήνας με τους Ευρωπαίους εταίρους, όπως προκύπτει από τις επαφές που είχαν την Παρασκευή στην Αθήνα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, και τις πρώτες αντιδράσεις που καταγράφονται.
Οι κ. Τσίπρας και Βαρουφάκης ξεκαθάρισαν στον κ. Ντάισελμπλουμ ότι η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να συνεχίσει ένα αποτυχημένο πρόγραμμα -όπως οι ίδιοι το χαρακτήρισαν- επικαλούμενοι την ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Πρόσωπο με πρόσωπο, τού ξεκαθάρισαν πως η Αθήνα δεν δέχεται να συζητήσει με την τρόικα και δεν πρόκειται να ζητήσει παράταση του προγράμματος, απορρίπτοντας έτσι τη δόση των 7 δισ. ευρώ.
Αντ' αυτών, η Αθήνα αναζητά κατ' αρχάς συμφωνία-γέφυρα που θα τη διευκολύνει στην κάλυψη των δανειακών της υποχρεώσεων, μετά από τη λήξη της δίμηνης παράτασης, με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών να δεσμεύεται για μεταρρυθμίσεις και ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, όχι όμως για μέτρα που ανακυκλώνουν την ύφεση και τη λιτότητα.
Από την πλευρά του, ο Ολλανδός επικεφαλής του Eurogroup -λιτός στον λόγο του και αγέλαστος στις κοινές δηλώσεις με τον κ. Βαρουφάκη- ξεκαθάρισε ότι εναπόκειται στην ελληνική κυβέρνηση να καθορίσει τη στάση της, σημειώνοντας ότι δεν πρέπει να χαθεί ο έως τώρα βηματισμός προόδου και πώς υπάρχουν δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα. "Τα μονομερή βήματα και η απόρριψη προηγούμενων συμφωνιών δεν είναι ο τρόπος να προχωρήσουμε" είπε, ενώ απέρριψε εξ αρχής και το αίτημα της Αθήνας για Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για το χρέος.
Πέραν των δηλώσεων, το σκηνικό ρήξης κατέστη εμφανές και από τις κινήσεις και το ύφος του κ. Ντάισελμπλουμ, ο οποίος έκανε έναν μορφασμό έκπληξης ακούγοντας τον κ. Βαρουφάκη να δηλώνει ότι η Αθήνα δεν σκοπεύει να συνεργαστεί με την τρόικα.
Ανταποκρινόμενος… μετά βίας και χωρίς χαμόγελο στο χέρι που του έτεινε προς χειραψία ο υπουργός Οικονομικών, ο επικεφαλής του Eurogroup ψιθύρισε κάτι στον κ. Βαρουφάκη, ο οποίος φάνηκε να απαντά με το επιφώνημα "ουάου". Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Ντάισελμπλουμ του είπε "μόλις σκότωσες την τρόικα". Στη συνέχεια, ο κ. Ντάισελμπλουμ αποχώρησε χωρίς να ανταλλάξει καμία περαιτέρω κουβέντα με τον κ. Βαρουφάκη, επιλέγοντας μάλιστα και διαφορετικό ασανσέρ.
Η "σύγκρουση" Αθήνας – Βρυξελλών αποτυπώνεται και στον σύντομο διάλογο που είχε ο κ. Τσίπρας με τον κ. Ντάισελμπλουμ. Ο πρωθυπουργός είπε ότι η Ελλάδα εφαρμόζει εδώ και μια τετραετία ένα αποτυχημένο πρόγραμμα που έκανε τον λαό να υποφέρει άδικα παραπέμποντας στους αριθμούς για το χρέος, την ανεργία και τη φτώχεια, με τον πρόεδρο του Eurogroup να δηλώνει πως δεν έχει την ίδια άποψη και να καλεί τον κ. Τσίπρα να απαντήσει εάν η Αθήνα θα ζητήσει παράταση του προγράμματος, για να λάβει την απάντηση ότι το πρόγραμμα αυτό απορρίφθηκε από την ετυμηγορία του ελληνικού λαού.
Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε στον Ολλανδό αξιωματούχο ότι θα στηριχθούν οι αδύναμοι και η οικονομία, χωρίς να επιστρέφει η Ελλάδα στην εποχή των ελλειμμάτων.
Το κλίμα στις σχέσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους μαρτυρούν και οι δηλώσεις που έκανε στη γερμανική τηλεόραση ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος βρέθηκε χθες στην Αθήνα και συναντήθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα. "Η κυβέρνηση Τσίπρα πρέπει να καταλάβει ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ αυτών που έλεγε προεκλογικά και αυτών που μπορεί να εφαρμόσει σε διεθνές επίπεδο" είπε ο κ. Σουλτς και όταν ρωτήθηκε εάν ο Έλληνας πρωθυπουργός κατάλαβε ποια είναι η διαφορά, αποκάλυψε τον διάλογο που είχαν λέγοντας:
"Δεν είμαι ο δάσκαλός του. Έχω την αίσθηση ότι μετά από δυο ώρες συζητήσεων, το κατάλαβε. Αλλά δεν ξέρω αν θα το αποδεχτεί. Σας λέω ειλικρινά όμως ότι του είπα ξεκάθαρα: 'Αν θέλεις αυτήν την τροχιά σύγκρουσης και τελικά συγκρουστείς, θα χάσεις. Γι'αυτό, καλύτερα είναι να πας σε συμβιβασμούς' ".
Πηγές της Ευρωζώνης, σχολιάζοντας τις σημερινές συνομιλίες Ντάισελμπλουμ – Βαρουφάκη στην Αθήνα, έκαναν λόγο για "τεράστιες διαφορές" που παραμένουν, ωστόσο οι συζητήσεις χαρακτηρίζονταν "αρκετά εποικοδομητικές" και "σε καλό κλίμα". "Δόθηκε η ευκαιρία στις δύο πλευρές να γνωριστούν και έγινε ανταλλαγή απόψεων. Είναι η αρχή μιας διαδικασίας", σημείωναν οι ίδιες πηγές.
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του MEGA, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς δήλωσε πάντως ότι η Αθήνα βλέπει "πολύ μεγάλα περιθώρια συζήτησης" με τους Ευρωπαίους. Είπε χαρακτηριστικά:
"Οι εταίροι μας για ορισμένες μεταρρυθμίσεις είναι όχι μόνο υποστηρικτικοί, αλλά και ενθουσιώδεις, με την έννοια ότι βλέπουν απέναντι μια κυβέρνηση που είναι έτοιμη να πατάξει τη φοροδιαφυγή, να χτυπήσει τη διαφθορά, το πελατειακό κράτος. Οι προκάτοχοί μας δεν είχαν πολιτικά αποθέματα να πείσουν για κάτι τέτοιο. Εμείς αυτό που βλέπουμε είναι πολύ μεγάλα περιθώρια συζήτησης".
Ο κ. Παππάς, μάλιστα, είπε ότι "τις επόμενες ημέρες οι πολιτικές δυναμικές θα είναι τέτοιες που θα βελτιώσουν το κλίμα για τις ελληνικές θέσεις", παραπέμποντας στα ταξίδια και τις επαφές που θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας στην Κύπρο, την Ιταλία και τη Γαλλία στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.