Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκονται η Άρτα, η Ευρυτανία, τα Γιάννενα, η Θεσπρωτία και η Πρέβεζα ενώ τεράστιες είναι οι καταστροφές από τις πλημμύρες, εκκενώθηκαν 10 χωριά και κατέρρευσε το πιο φημισμένο θολωτό γεφύρι των Βαλκανίων.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκονται η Άρτα, η Ευρυτανία, τα Γιάννενα, η Θεσπρωτία και η Πρέβεζα ενώ τεράστιες είναι οι καταστροφές από τις πλημμύρες, εκκενώθηκαν 10 χωριά και κατέρρευσε το πιο φημισμένο θολωτό γεφύρι των Βαλκανίων.
Στην Άρτα το χωριό Ανθότοπος, οκτώ χιλιόμετρα έξω από την πόλη, βυθίστηκε στα νερά και τη λάσπη ενώ ίδια είναι η εικόνα και στα γύρω χωριά όπου η πρόσβαση είναι απολύτως αδύνατη. Όποιοι πρόλαβα έφυγαν ενώ οι υπόλοιποι θα πρέπει να ανέβουν στα ψηλότερα σημεία για να σωθούν.
Από το πρωί η Αρτα και η ευρύτερη περιοχή βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η κατάσταση άρχισε να γίνεται ακόμη χειρότερη όταν οι υπεύθυνοι του υδροηλεκτρικού φράγματος της ΔΕΗ στο Πουρνάρι αποφάσισαν να διοχετεύσουν τα νερά στο Αραχθο γιατί το φράγμα δεχόταν τεράστια πίεση.
Αποτέλεσμα ηταν να πλημμυρίσουν όλες οι περιοχές γύρω από το φράγμα. Συναγερμός σήμανε και μέσα στην πόλη της Άρτας, καθώς η στάθμη των νερών του Αράξου ανέβηκε επικίνδυνα στη γέφυρα και στους δρόμους γύρω από την πόλη.
Μάλιστα οι άνδρες της ΕΜΑΚ έστησαν επιχείρηση διάσωσης για δέκα σκυλιά τα οπία βρίσξκονταν στο αμαξοστάσιο του δήμου, που σκεπάστηκε από τα νερά.
Στα Τζουμέρκα κατέρρευσε το ιστορικο γεφύρι της Αρτας που δεν άντεξε από την πίεση των νερών. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συγκάλεσε το μεσημέρι έκτακτη σύσκεψη στο κέντρο επιχειρήσεων ποτικής προστασίας για την αντιμετώπιση της κατάστασης.
Κατά την παραμονή του στο κέντρο επιχειρήσεων μίλησε τηλεφωνθικά με τον αντιπερειάρχη Αρτας ενώ με εντολή του πρωθυπουργόυ, στην περιοχή μεταβαίνουν κλιμάκια του υπουργείου υποδομών και πολιτισμού για να σχεδιάσουν την άμεση ανακατασκευή του γεφυριού.
Πλημμύρες έχουν σημειωθεί και στη Μακεδονία και την Πελοπόννησο αλλλα και στο Αιγαίο, ενώ "πνίγει" την Ελλάδα η αφρικανική σκόνη, με ανεμοθύελλες ως 12 μποφόρ, και οι ρύποι είναι πάνω από το όριο επιφυλακής.
Στην Εθνική οδό Τρικάλων – Άρτας, τα νερά του ορμητικού χειμάρρου βγήκαν στο δρόμο και την έκοψαν στα δύο ενώ χοντρή χαλαζόπτωση επιδείνωσε το σκηνικό και επικρατεί αγωνία για κατοίκους στα γειτονικά χωριά αφού δεν λειτουργούν τα τηλέφωνα και το ρεύμα έχει κοπεί.
Είναι ενδεικτικό ότι κάτοικοι της περιοχής επιχείρησαν να προσεγγίσουν με τα πόδια τα αποκλεισμένα χωριά αλλά δεν τα κατάφεραν.
Στην εθνική οδό Τρικάλων – Άρτας τα αυτοκίνητα είναι ακινητοποιημένα ενώ ολόκληρα κομμάτια του βουνού έχουν αποκολληθεί και έχουν πέσει στο δρόμο. Ειδικά συνεργεία προσπάθησαν με όσα μέσα έχουν να ανοίξουν το δρόμο και το κατάφεραν μετά από τρεις ώρες.
Την ίδια ώρα, 8.000 στρέμματα με καλλιέργειες στο θεσσαλικό κάμπο πνίγηκαν στα νερά από τον Πηνειό και τους παραποτάμους του που υπερχείλισαν ενώ χωρίς ρεύμα βρέθηκαν πολλοί οικισμοί και μέσα στη Λάρισα από τον δυνατό αέρα έπεσαν δέντρα και έσπασαν τζαμαρίες καταστημάτων.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρυχθεί η Ευρυτανία που πλήττεται από τη σφοδρή κακοκαρια. Πολλά χωριά είναι αποκλεισμένα, το χωριο Κρίκελο εκκενώθηκε απο τους κατοίκους καθώς έχει κοπεί στα 2 από κατολίσθηση, ενώ σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από το χωριό έχει κοπεί και δρόμος.
Στο "πόδι" βρίσκονται από χθες και οι κάτοικοι στο χωριό Πλάκα Καλαβρύτων, οι οποίοι είδαν τη γή ν΄ ανοίγει στα δύο κοντά στα σπίτια τους από τις κατολισθήσεις που προκλήθηκαν μετά από ισχυρή βροχόπτωση.
Οι κάτοικοι πέρασαν μια δύσκολη νύχτα, με το φόβο νέας κατολίσθησης, που απειλεί να "καταπιεί" πολλά σπίτια του χωριού. Ειδικό κλιμάκιο επιστημόνων του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών μεταβαίνει στην περιοχή για να κάνει αυτοψία και ν΄ αποφασίσει αν τελικά θα εκκενωθεί ή όχι το χωριό.
Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η επέλαση της κακοκαιρίας στην Αχαΐα με θυελλωδεις ανεμους και καταιγίδες. Καταστροφές έχουν προκληθεί στην παραλιακή οδό στο Ρίο και στην πλαζ, όπου η θάλασσα στην κυριολεξία βγήκε στην στεριά διαβρωνοντας το οδόστρωμα που έχει γεμίσει πέτρες, ξύλα και διαφορα αντικείμενα.
Σφοδρή κακοκαιρία με ανέμους που ξεπερνούν τα 10 μποφόρ πλήττει τη Λέσβο. Στην πρωτεύουσα του νησιού στη Μυτιλήνη δέντρα έχουν ξεριζωθεί στη διαδρομή προς το αεροδρόμιο, σε αρκετές περιοχές έχει διακοπές ρεύματος ενώ τα κύματα είναι τεράστια ακόμη και στο λιμάνι.
Σαν βομβαρδισμένο μοιάζει μοιάζει το κτίριο που στεγάζει το Λύκειο και το Γυμνάσιο της Μελίκης στην Ημαθία, καθώς οι θυελλώδεις ανέμοι έριξαν ολόκληρη τη σκεπή. Το σχολείο θα παραμείνει κλειστό μέχρι να αποκατασταθούν οι ζημιές, και κάνουν το σταυρό τους που το σχολείο ήταν κλειστό και δεν υπήρχαν μέσα παιδιά.
Μεγάλες είναι οι καταστροφες και στο Χιλιόδενδρο Καστοριάς από τα νερά Αλιάκμονα που πλημμύρισε, αλλά και στο χωριό Καρυδίτσα του δήμου Κοζάνης όπου αποκλείστηκαν κτηνοτροφικές μονάδες από τα νερά των χειμάρρων.
Στη Μαγούλα Σπάρτης μια μεγάλη λεύκα ξεριζώθηκε και έκλεισε την κυκλοφορία προς Καλαμάτα.
Πυροσβεστες με αλυσοπρίονα τεμάχισαν το δέντρο ενώ η τροχαία την ίδια στιγμή ρύθμιζε την κυκλοφορία.
Οι θυελλώδεις άνεμοι σαρώνουν και σήμερα ολόκληρη τη χώρα και η έντασή τους σε κάποιες περιπτώσεις έφθασαν ακόμη και τα 12 μποφόρ όπως στον Παρνασσό όπου η ταχύτητα του ανέμου έφθασε τα 140 χιλιόμετρα την ώρα.
Τα έντεκα μποφόρ έφθασε η ένταση του ανέμου στη Βοιωτία στην Πάρνηθα και το Διδυμότειχο, ενώ σε Τζιά, Κοπαϊδα και Ταύγετο, η ένταση των ανέμων έφθασαν τα 10 μποφόρ.