Μήνυμα αισιοδοξίας στέλνουν δύο ογκολόγοι του Νοσοκομείου "Μεταξά" που έχουν σώσει εκατοντάδες ασθενείς, χτυπήθηκαν από τον καρκίνο ενώ δούλευαν στο νοσοκομείο, αλλά κατάφεραν να βγουν νικητές.
Μήνυμα αισιοδοξίας στέλνουν δύο ογκολόγοι του Νοσοκομείου "Μεταξά" που έχουν σώσει εκατοντάδες ασθενείς, χτυπήθηκαν από τον καρκίνο ενώ δούλευαν στο νοσοκομείο, αλλά κατάφεραν να βγουν νικητές.
Ο ένας μάλιστα, ήταν από τους βασικούς πρωταγωνιστές ντοκιμαντέρ, με αυτό ακριβώς το θέμα, με τίτλο "Μεταξά, ακούγοντας το χρόνο". Έβλεπαν δηλαδή το χρόνο, να μετρά ανάποδα για τον ίδιο τους τον εαυτό.
"Προτίμησα να χειρουργηθώ από φίλους στο νοσοκομείο. Και καταλαβαίνετε τι στρες, φίλος να χειρουργεί φίλο, πόσο τους φόρτωσα, ζήτησα δημόσια συγγνώμη βέβαια για αυτό. Όλα πήγαν καλά πάντως και είμαι δέκα χρόνια μετά μπροστά στο φακό και μιλάω μαζί σας", λέει ο ένας εκ των δύο, Νίκος Καρβούνης.
"Είναι καθημερινή δουλειά και μάλιστα σε σημείο που είναι έτσι λίγο παράξενο ότι όλο το περιβάλλον σου θυμίζει την αρρώστια σου. Δηλαδή ρίχνω κλεφτές ματιές σε ομοιοπαθείς με την ίδια αρρώστια, πώς πήγαν τι έκαναν και εντάξει είναι μία παράξενη αίσθηση. Δηλαδή, δεν έχεις ξεφύγει και έχεις πάρει σύνταξη και έχεις φύγει από αυτό το περιβάλλον, ο καρκίνος είναι παρών", προσθέτει ο ίδιος.
Ένας από τους γιατρούς που είχε πάρει τότε μέρος στο ντοκιμαντέρ ήταν και ο ακτινοθεραπευτής Νίκος Μπουντούρογλου, ο οποίος πριν από 7 χρόνια είχε διαγνωστεί με καρκίνο στο νεφρό. Είναι ένας από τους τρεις ακτινοθεραπευτές σε σύνολο έξι που νόσησαν από καρκίνο στην ίδια κλινική του Μεταξά. "Έχουμε βιώσει πώς νιώθει ο καρκινοπαθής οπότε έχουμε μπει στη θέση του καρκινοπαθή και απέναντί μας έχουμε και τη θέση του γιατρού. Ο καρκίνος δεν αναγνωρίζει αν είσαι γιατρός", υπογραμμίζει.
"Οι εργαζόμενοι από 1.050 είμαστε μόνο 600. Η δουλειά είναι υπερεντατική", αναφέρει στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ" ο Νίκος Μπουντούρογλου. Ο ίδιος μιλώντας στο Mega, μιλάει και για άλλες ελλείψεις στο ογκολογικό νοσοκομείο. "Δεν υπάρχει μαγνητικός τομογράφος. Υπάρχει αυτό που ονομάζουμε pet scan, το οποίο το έχουμε πάρει πριν από τρεις μήνες ας πούμε, αλλά δε δουλεύει. Έχουμε βραχυθεραπευτικό μηχάνημα, 5 χρόνια, αλλά είναι ακόμη στα κουτιά", λέει ο ίδιος.
Στην χώρα μας, μάχη με τον καρκίνο δίνουν κάθε χρόνο τουλάχιστον 41.000 άνθρωποι, οι οποίοι διαγιγνώσκονται για πρώτη φορά με κάποια μορφή του. Η Ελλάδα, όπως λένε τα στοιχεία της ελληνικής αντικαρκινικής εταιρείας, κατέχει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα στην Ευρώπη και συγκεκριμένα το 25%. Μάλιστα, ο καρκίνος είναι υπεύθυνος για το 37,6% των θανάτων σε άτομα ηλικίας κάτω των 65 ετών. Την ίδια ώρα, έρευνα του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου εκτιμά ότι ένας στους δύο ανθρώπους παγκοσμίως θα εμφανίσει κάποια μορφή καρκίνο έως το τέλος της ζωής του.