Εντείνονται οι πιέσεις από ΕΚΤ, Βρυξέλλες και Βερολίνο προς την Αθήνα, με την ελληνική κυβέρνηση ωστόσο να εμμένει στις θέσεις της και το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών να παραμένει.
Εντείνονται οι πιέσεις από ΕΚΤ, Βρυξέλλες και Βερολίνο προς την Αθήνα, με την ελληνική κυβέρνηση ωστόσο να εμμένει στις θέσεις της και το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών να παραμένει.
Μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να κλείσει την στρόφιγγα της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών, τελεσίγραφα έστειλαν σήμερα στην Αθήνα τόσο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών όσο και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί.
"Συμφώνησαν ότι διαφωνούν"
Στη συνάντηση του κ. Σόιμπλε με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη επιβεβαιώθηκε η διαφωνία των δύο πλευρών, με τον Γερμανό υπουργό να δηλώνει χαρακτηριστικά: "συμφωνούμε ότι διαφωνούμε" και να ζητεί την τήρηση των δεσμεύσεων απέναντι σε ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ.
"Η Ελλάδα ανήκει στο ευρώ. Αλλά φυσικά, ως προς αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα δεν συμφωνούμε ακριβώς παρά την πολύ εντατική και ανοιχτή συζήτηση. Αλλά δεδομένου ότι έχω ως εκπρόσωπο έναν σπουδαγμένο διπλωμάτη θα έλεγα με τα λόγια του: Συμφωνούμε ότι διαφωνούμε. Είπα ότι είχαμε μια ανοιχτή και εντατική συζήτηση και ο συνάδελφός μου χθες -όπως παρακολούθησα σε γερμανικά ΜΜΕ- είπε ότι είναι ηθικό μας καθήκον ως Ευρωπαίοι να κατανοούμε ο ένας τον άλλο", είπε μετά τη συνάντηση.
Από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός ζήτησε χρόνο και ανέφερε ότι μπήκε το πλαίσιο για διαβουλεύσεις. "Είμαστε μια κυβέρνηση που δεν έχει καν ορκιστεί ακόμη. Αυτό που ζητάμε σε αυτό το στάδιο είναι ίσως το πιο πολύτιμο αγαθό, χρόνο. Ένα σύντομο χρονικό διάστημα στο οποίο η κυβέρνησή μας να μπορέσει να παρουσιάσει στους εταίρους μας αναλυτικές προτάσεις όπως επίσης και οδικό χάρτη για το άμεσο μέλλον, τον οποίο ονομάζουμε 'πρόγραμμα-γέφυρα' και οδικό χάρτη για το ενδιάμεσο και το απώτερο μέλλον", σημείωσε ο κ. Βαρουφάκης και πρόσθεσε με νόημα:
"Πρέπει να σεβαστούμε τις υφιστάμενες συμφωνίες και διαδικασίες χωρίς να συντρίψουμε το ευαίσθητο άνθος της δημοκρατίας με σφυρί με τη μορφή δηλώσεων όπως: 'οι εκλογές δεν αλλάζουν τίποτα'".
Ερωτηθείς αν η νέα κυβέρνηση δικαιούται να εφαρμόσει το πρόγραμμα της ο κ. Σόιμπλε απάντησε ότι οι υποσχέσεις πρέπει να είναι ρεαλιστικές και πρόσθεσε ότι δημοκρατικά εκλεγμένες είναι όλες οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη.
"Δεν έκρυψα τον σκεπτικισμό μου στη συζήτηση ότι κάποια από τα μέτρα που εξήγγειλε η νέα κυβέρνηση, αν και ο συνάδελφός μου μού είπε ότι δεν έχουν αποφασιστεί, κατά την γνώμη μας δεν κινούνται απαραιτήτως προς τη σωστή κατεύθυνση. Είπα στον συνάδελφό μου κ. Βαρουφάκη ότι ασφαλώς σεβόμαστε τη βούληση των Ελλήνων ψηφοφόρων αλλά θα πρέπει και να σεβόμαστε τη βούληση των ψηφοφόρων των άλλων κρατών μελών", επεσήμανε.
Πάντως ο κ. Βαρουφάκης εξέφρασε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις με διαφορετικές ωστόσο προτεραιότητες, σημειώνοντας: "Η προτεραιότητα για μεταρρυθμίσεις και η έμφαση στο ποιες από αυτές αφορούν επαναλαμβανόμενα μοντέλα συμπεριφοράς για προβλήματα που πρέπει να λύσουμε είναι λάθος κατά την εκτίμησή μας. Δεν λέμε ότι το τρέχον πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων πρέπει να απορριφθεί ολόκληρο. Θα έλεγα ότι το 60-70% όσων περιλαμβάνει η λίστα αυτή είναι κινήσεις και μέτρα που θέλουμε να πάρουμε κι εμείς".
Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του MEGA στο Βερολίνο Παντελής Βαλασόπουλος, ενδεικτικό του ψυχρού κλίματος κατά την υποδοχή του Έλληνα υπουργού από τον Γερμανό ομόλογό του ήταν ότι δεν αντάλλαξαν χειραψία στην καθιερωμένη φωτογραφία πριν τη συνάντηση. Το κλίμα ωστόσο φαίνεται να άλλαξε στη διάρκεια της συνάντησης, όπου καταγράφηκαν πάντως οι διαφωνίες των δύο πλευρών με παράλληλους -όπως λένε οι πληροφορίες- μονολόγους.
Μια έκπληξη περίμενε τον κ. Βαρουφάκη και τον κ. Τσακαλώτο έξω από το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, όπου τους υποδέχτηκαν οπαδοί του αριστερού κόμματος Die Linke με πανό και φώναζαν συνθήματα για την αλλαγή στην Ευρώπη.
Απάντηση Τσίπρα
Στον κ. Σόιμπλε απάντησε και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την πρώτη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.
"Εμείς κινούμαστε εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου. Όπως προείπα ακόμη και όταν διαφωνούμε και διαφωνούμε ριζικά σεβόμαστε τους κανόνες. Ας σεβαστούν όλοι όμως και την έννοια της δημοκρατίας. Δηλώσεις που λένε ότι 'οι εκλογές δεν αλλάζουν τίποτα' είναι δηλώσεις επικίνδυνες", διεμήνυσε και τόνισε ότι “η ελληνική δημοκρατία δεν εκβιάζει, αλλά και δεν εκβιάζεται".
Ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ακόμη ότι το μήνυμα των εκλογών είναι πως ο φόβος και οι εκβιασμοί από την Ευρώπη τελείωσαν και επεσήμανε ότι η κυβέρνησή του θα σεβαστεί τους κανόνες της ευρωπαϊκής ένωσης άλλα όχι την λιτότητα.
"Κανείς δεν μιλά πια για την τρόικα και τα mail της. Κανείς σήμερα δεν μας ζητά να εφαρμόσουμε το προηγούμενο πρόγραμμα. Μας ζητούν βέβαια να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας. Τους απαντάμε: μας δεσμεύουν οι κανόνες της ΕΕ, θα τους σεβαστούμε αν και διαφωνούμε και θα εργαστούμε για να τους αλλάξουμε, θα σεβαστούμε δηλ. τον κανόνα για πρωτογενώς ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Ξεκάθαρα όμως πράγματα. Η λιτότητα δεν αποτελεί κανόνα της Ευρώπης. Δεν αποτελεί ιδρυτική συνθήκη της ΕΕ", ανέφερε.
Έστειλε επίσης μήνυμα στο Βερολίνο να πει και η Μέρκελ τι προτείνει. "Η Ελλάδα έχει φωνή. Η Ελλάδα έχει πλέον προτάσεις. Καταθέσαμε αυτές τις προτάσεις τεκμηριωμένα και με αξιοπιστία στους εταίρους μας. Περιμένουμε προτάσεις και από τους εταίρους. Περιμένουμε ακόμη και με μεγάλο ενδιαφέρον και τις προτάσεις της Γερμανίας . Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχουμε ακούσει κάτι συγκεκριμένο", υπογράμμισε.
Τελεσίγραφο και από Μοσκοβισί
Παράλληλα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί περιέγραψε ένα πολύ σφιχτό χρονοδιάγραμμα για την Ελλάδα, λέγοντας ότι επί της ουσίας η τελευταία προθεσμία που υπάρχει για την ελληνική κυβέρνηση ούτως ώστε η χώρα να είναι καλυμμένη από πλευράς εγγυήσεων στο τραπεζικό σύστημα από τον Μάρτιο και μετά είναι η 16η Φεβρουαρίου.