Να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις στο έκτακτο Eurogroup της ερχόμενης Τετάρτης αναμένει από την Αθήνα το Βερολίνο, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γέγκερ. "Όλα παίζονται για το τι θα συμβεί μετά από το τέλος του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης" στο τέλος Φεβρουαρίου υπογράμμισε.
Να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις στο έκτακτο Eurogroup της ερχόμενης Τετάρτης αναμένει από την Αθήνα το Βερολίνο, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γέγκερ.
Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του κ. Σόιμπλε είπε ότι η ελληνική πλευρά θα πρέπει να προσέλθει στη συνεδρίαση της 11ης Φεβρουαρίου με συγκεκριμένα πλάνα και προτάσεις σχετικά με το τι θα γίνει με το τρέχον πρόγραμμα αλλά και το πώς σκέφτεται να προχωρήσει στο μέλλον, μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος.
"Μέχρι τώρα είναι ασαφές ποια είναι η ακριβής θέση της ελληνικής κυβέρνησης" δήλωσε ο κ. Γέγκερ, ο οποίος σημείωσε ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών στη συνάντηση που είχε με τον Βόλφκανγκ Σόιμπλε δεν παρουσίασε κανένα στοιχείο.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το Βερολίνο αναμένει από την Αθήνα να κλείσει το τρέχον πρόγραμμα με τον τρόπο που έχει συμφωνηθεί και τόνισε πως "δεν μπορούμε να εγγυηθούμε τι θα ακολουθήσει αν δεν έχουμε συγκεκριμένες απαντήσεις στο Eurogroup και τη σύνοδο κορυφής".
"Όλα παίζονται για το τι θα συμβεί μετά από το τέλος του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης" στο τέλος Φεβρουαρίου υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.
Λίγες ώρες νωρίτερα, μετά τη συνάντησή του με τον Γιάννη Βαρουφάκη, ο ίδιος ο Βόλφκανγκ Σόιμπλε άφηνε να αιωρείται "απειλή" για την επαρκή ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών και της ελληνικής οικονομίας εάν δεν υπάρχει πρόγραμμα-ομπρέλα. Μιλώντας στο δίκτυο ARD, ο κ. Σόιμπλε έλεγε:
"Το υψηλό χρέος της Ελλάδας σήμερα είναι χρηματοδοτούμενο για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Ακόμη και οι πληρωμές των τόκων έχουν μετατεθεί στο μέλλον. Έχουν λοιπόν ένα πρόβλημα ρευστότητας. Αν δεν έχουν πρόσβαση στις αγορές και για να έχουν, χρειάζονται ένα πρόγραμμα ώστε η ΕΚΤ να συνεχίσει να της διαθέτει ρευστότητα".
Στο πλαίσιο της ίδιας συνέντευξης στη γερμανική τηλεόραση, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ έλεγε όχι σε ένα πρόγραμμα-γέφυρα προς την Ελλάδα. Όπως ανέφερε, με το πρώτο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα οι εταίροι ανέλαβαν εγγυήσεις άνω των 200 δισ. και εν μέρει έδωσαν και δάνεια στο πρώτο πρόγραμμα, σημειώνοντας ότι "όλο αυτό είναι ένα πρόγραμμα-γέφυρα" για το οποίο η Αθήνα έχει δεσμευθεί να κάνει κάποια συγκεκριμένα βήματα.
Παράλληλα, ο κ. Σόιμπλε απέρριψε και το αίτημα για κατάργηση της τρόικα. "Πρέπει να συνεργαστούν με τους τρεις θεσμούς (…) Για τους όρους και την υλοποίηση του προγράμματος, μόνο με αυτούς τους τρεις θεσμούς μπορεί να γίνει η διαπραγμάτευση. Χωρίς αυτό δεν υπάρχει πρόγραμμα. Αυτό όμως (ο Βαρουφάκης) το παραδέχθηκε" είπε.
Ενδεικτική της άκαμπτης στάσης του Βερολίνου είναι η απάντηση που έδωσε ο Βόλφκανγκ Σόιμπλε όταν ρωτήθηκε για το σχέδιο της κυβέρνησης Τσίπρα -που είναι και προεκλογική εξαγγελία- να επανέλθει ο κατώτατος μισθός στα 751 ευρώ. "Βοηθήσαμε την Ελλάδα πέρα από κάθε μέτρο σε σχέση με άλλες χώρες, επιδείξαμε αλληλεγγύη. Αν η Ελλάδα αυξήσει πάλι τον κατώτατο μισθό πάνω από το επίπεδο άλλων ευρωπαϊκών χωρών, θα είναι δύσκολο να το εξηγήσεις στους φορολογούμενους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ότι αυτό πρέπει να το χρηματοδοτήσεις εις βάρος του δικού σου προϋπολογισμού" τόνισε.