Πέπλο μυστηρίου καλύπτει την αυτοκτονία του διαχειριστή των "μαύρων" ταμείων της Siemens, που ανακοίνωσε -δίχως το παραμικρό στοιχείο- προχθές στο Μόναχο η γερμανική αστυνομία.
Πέπλο μυστηρίου καλύπτει την αυτοκτονία του διαχειριστή των "μαύρων" ταμείων της Siemens, που ανακοίνωσε -δίχως το παραμικρό στοιχείο- προχθές στο Μόναχο η γερμανική αστυνομία.
Οι αρχές δεν αποκάλυψαν την παραμικρή λεπτομέρεια για το πώς έδωσε τέλος στη ζωή του, ενώ μαζί του πήρε και τις απαντήσεις στα τεράστια ερωτήματα, για τα 68 εκατομμύρια, που μοίρασε σε αξιωματούχους και στελέχη του ΟΤΕ στην Ελλάδα.
Ο Χάινς Γιοαχίμ Νόϊμπίργκερ είχε βρεθεί απέναντι και στην ελληνική Δικαιοσύνη, αλλά είπε πολύ λιγότερα από όσα γνώριζε.
"Πρόσφατα έκλεισε με συμβιβασμό δικαστική διαμάχη που αφορούσε σκάνδαλο δωροδοκίας, στην οποία είχε εμπλακεί. Πλήρωσε τελικά 2,5 εκατομμύρια ευρώ – αλλά πάντα επέμενε για την αθωότητά του", αναφέρει η η εφημερίδα Welt.
"Αυτά τα επτά χρόνια μαρτυρίου τον είχαν συνθλίψει. Ο άνθρωπος απλώς δεν άντεχε άλλο…", αναφέρει άλλη γερμανική εφημερίδα επικαλούμενη δηλώσεις φιλικού του προσώπου.
Από την άλλη, οι New York Times διατηρούν επιφυλάξεις: "Νεκρό πρωην μεγαλοστέλεχος της Siemens, αιτία θανάτου φαίνεται πως ειναι η αυτοκτονία".
Ο επικεφαλής της Siemens, Τζο Κέζερ σε εσωτερική ανακοίνωση αναφέρει: "Είμαι σοκαρισμένος. Η Siemens του χρωστάει πολλά για τις επιδόσεις του στην εταιρία. Ο δικαστικός συμβιβασμός που έγινε μας διευκόλυνε γιατί μπορέσαμε να κλείσουμε μαζί ενα ενοχλητικό κεφάλαιο σε μία σχέση αλληλοσεβασμού".
Το Νοέμβριο του 2013 ο Νόιμπιργκερ και άλλα τέσσερα μεγαλοστελέχη της Siemens απολογήθηκαν ενώπιον των ελληνικών αρχών. Ομως έφυγαν από τη χώρα χωρίς περιοριστικούς όρους καθώς όλοι επικαλέστηκαν την αρχή της ευρωπαϊκής σύμβασης ne bis in idem δηλαδή οποιος αμετάκλητα καταδικάστηκε σε χώρα της ευρωπαϊκής ένωσης δε μπορεί να διωχθεί για το ίδιο αδίκημα σε άλλη χώρα της συνθήκης Σενγκεν.
Στην απολογία του ο Νοιμπιργκερ ρωτήθηκε πώς τα 68 εκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν από το 1997 ως το 2003 για δωροδοκίες αξιωματούχων και υπαλλήλων του ΟΤΕ δε φαίνονται στους ισολογισμούς της siemens.
"Το ποσό αυτό δε δόθηκε εφάπαξ αλλά σε διάστημα αρκετών ετών σταδιακά. Δεν είχα αφορμές ή ενδείξεις να υποθέσω ότι γίνονταν παράνομες πληρωμές", είχε καταθέσει.
Στην πρότασή του ο οικονομικός εισαγγελέας Γαληνός Μπρης ζητά να παραπεμφθούν σε δίκη 64 άτομα για τις μίζες της Siemens. Για τον Νόιμπιργκερ αναφέρει ότι μαζί με τον τότε πρόεδρο Πίρερ και τον επικεφαλής της ελληνικής θυγατρικής είχαν την εποπτεία και τον έλεγχο της ροής του μαύρου χρήματος προς τις ελληνικές τσέπες.
O Νόιμπιργκερ εργαζόταν στη Siemens ως το 2006 οπότε και ξεσπασε το σκάνδαλο με τις μίζες. Μεταξύ των μαρτύρων κατηγορίας που τον είχαν δείξει ήταν και ο Μιχάλης Χριστοφοράκος.
Τον Δεκέμβριο του 2013 με απόφαση του δικαστηρίου του Μονάχου ο Νόιμπίργκερ έπρεπε να καταβάλει στη Siemens το ποσό των 15 εκατομμυρίων ευρώ, με την κατηγορία ότι δεν κατάφερε να ελέγξει τη διαφθορά στην εταιρία. Ενα χρονο μετά υπήρξε συμβιβασμός στο ποσό των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ.