Την αισιοδοξία του για συμφωνία με τους εταίρους εξέφρασε μετά την συνάντησή του με τον Αυστριακό καγκελάριο, κ. Φάινμαν ο Αλέξης Τσίπρας στην κοινή συνέντευξη Τύπου επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο είναι προς το συμφέρον όλων.
Την αισιοδοξία του για συμφωνία με τους εταίρους εξέφρασε μετά την συνάντησή του με τον Αυστριακό καγκελάριο, κ. Φάινμαν ο Αλέξης Τσίπρας στην κοινή συνέντευξη Τύπου επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο είναι προς το συμφέρον όλων.
"Η ιστορία της ΕΕ είναι ιστορία διαφωνιών, συγκρούσεων αλλά στο τέλος της ημέρας συμβιβασμών, έτσι πιστεύω ότι θα γίνει και τώρα", είπε χαρακτηριστικά.
"Είμαι αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία με εταίρους στη βάση του ελληνικού σχεδίου", υπογράμμισε επισημαίνοντας ότι μέχρι στιγμής δεν έχει ακουστεί εναλλακτική βιώσιμη πρόταση επ' αυτού.
Παράλληλα εκτίμησε ότι δεν υπάρχει σοβαρός λόγος να μην υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και εταίρων "παρά μόνο πολιτικοί λόγοι", δηλαδή πολιτική επιλογή της επιμονής στο λάθος και άρνησης λειτουργίας της δημοκρατίας.
"Αν για τέτοιους λόγους οδηγηθούμε σε αδιέξοδο, τότε θα είναι μια απόφαση να τορπιλίσουμε το κοινό ευρωπαϊκό μας μέλλον και κανείς δεν έχει νομίζω τέτοια πρόθεση", είπε ο πρωθυπουργός.
Λίγο νωρίτερα είχε μιλήσει εκτενέστερα για το ελληνικό σχέδιο που όπως είπε έχει καταταθεί "για άρση του προσωρινού αδιεξόδου σχετικά με εφαρμογή νέου τετρατούς προγράμματος μεταρρυθμίσεων και ανάπτυξης που θα έχουμε σύντομα έτοιμο και θα θέσουμε σε διαβούλευση στους εταίρους μας" ενώ τόνισε με έμφαση ότι το ελληνικό σχέδιο "δεν επιβαρύνει ούτε ένα ευρώ τους Ευρωπαίους φορολογούμενους".
"Το σχέδιό μας είναι να σταματήσουμε να ζητάμε νέα δανεικά και να βρούμε μια βιώσιμη λύση ώστε να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας τις οικονομικές μέσα από την επιστροφή στην ανάπτυξη γιατί αυτός είναι ο μόνος τρόπος", συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός διασαφηνίζοντας ότι "το σχέδιό μας περιλαμβάνει μια αναγκαία ενδιάμεση συμφωνία σε ένα πρόγραμμα – γέφυρα με ισχύ από τις 28/2 έως την 1/7".
Υπογράμμισε ότι κάτι τέτοιο θα δώσει στη χώρα δημοσιονομικό χώρο και μεταρρυθμιστικό χρόνο "ώστε να ξεκινήσουμε την εφαρμογή του προγράμματός μας για την καταπολέμηση της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής, την αναδιοργάνωση του δημόσιου τομέα ώστε να γίνει αποτελεσματικός και αντιγραφειοκρατικός όπως και για το άνοιγμα των αγορών στον ανταγωνισμό με μια σύγχρονη αντιολιγοπωλιακή νομοθεσία".
Υποστήριξε ότι οι μεταρρυθμίσεις "θα σηματοδοτήσουν την οριστική ρήξη με το παρελθόν της χώρας" και τις οποίες μόνο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ "μπορεί να φέρει σε πέρας γιατί δεν έχουμε τις δεσμεύσεις και τα βαρίδια του παρελθόντος".
Από τη μεριά του, ο καγκελάριος Φάινμαν τόνισε ότι πρέπει να βρεθεί μια λύση "μεταξύ εκείνου που είχε συμφωνηθεί ως πρόγραμμα στο παρελθόν και αυτό το οποίο γίνεται τώρα και τις μεγάλες προσπάθειες της παρούσας κυβέρνησης", σημειώνοντας ωστόσο ότι "αυτό εδώ και τώρα δεν έχει συμβεί" γι' αυτό και όπως είπε υπάρχουν ενδοιασμοί που κρύβουν φόβους.
Αναγνώρισε ότι ο ένας και μόνο σκοπός είναι "η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη", κάτι που θα "σημαίνει να βρούμε κοινά αποδεκτές λύσεις", υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι στα πλαίσια των συζητήσεων που είχαν τονίστηκε "ότι θα πρέπει κανείς να τηρεί τις υποχρεώσεις του".
Ο κ. Φαίνμαν μίλησε για τη σημασία της δημιουργίας οικονομικών δομών "που θα στραφούν κατά των ατασθαλιών του παρελθόντος".