Η ελληνική κυβέρνηση και οι Ευρωπαίοι εταίροι της προσέρχονται τη Δευτέρα στο κρίσιμο Eurogroup, με δύο κείμενα, μετά από την ολοκλήρωση των τεχνικών συζητήσεων στις Βρυξέλλες
Η ελληνική κυβέρνηση και οι Ευρωπαίοι εταίροι της προσέρχονται τη Δευτέρα στο κρίσιμο Eurogroup, με δύο κείμενα, μετά από την ολοκλήρωση των τεχνικών συζητήσεων στις Βρυξέλλες, που διήρκεσαν 48 ώρες.
Στις "κόκκινες" γραμμές βρίσκεται η θέση της κυβέρνησης ότι πρέπει να χαμηλώσει ο πήχης των πρωτογενών πλεονασμάτων, όπως επίσης να εγκαταλειφθούν τα μέτρα που ξεχαρβάλωσαν τις εργασιακές σχέσεις και να σταματήσουν όλες οι ιδιωτικοποιήσεις που δεν έχουν συμβασιοποιηθεί. Διαφωνία με τους εταίρους διαπιστώθηκε στις μεταρρυθμίσεις για την Υγεία, στις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και στις αλλαγές στο Ασφαλιστικό.
Σύγκλιση απόψεων με τους εταίρους φαίνεται ότι υπάρχει για την ανάγκη καταπολέμησης της διαφθοράς, για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, αλλά και τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης.
Δύσκολη χαρακτηρίζει ο Αλέξης Τσίπρας τη διαπραγμάτευση της Δευτέρας, με δηλώσεις του στην εφημερίδα Realnews, όπου χαρακτηριστικά αναφέρει:
"Στις Βρυξέλλες οι εταίροι μας συνάντησαν μιαν άλλη Ελλάδα, που ξέρει τι θέλει να διεκδικεί. Έγινε ένα σημαντικό βήμα, ωστόσο είναι ακόμα νωρίς να μιλήσουμε για συμφωνία. Η διαπραγμάτευση της Δευτέρας στο Eurogroup θα είναι δύσκολη. Η δύναμή μας θα είναι, για μια ακόμη φορά, η στήριξη του λαού".
Πάντως χαμηλά κρατάνε τους τόνους και τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου, εκτιμώντας ότι παρά το καλό κλίμα στις τεχνικές συζητήσεις, στο Eurogroup θα ασκηθεί πίεση στην Ελλάδα να υπαναχωρήσει και να στοιχιθεί στη σκληρή γραμμή που υπαγορεύει το Βερολίνο.
Την εκτίμησή του ότι θα βρεθεί λύση ως το τέλος του μήνα, εξέφρασε ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, μιλώντας στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο.
Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας στο France24 επιχείρησε να αποφορτίσει την ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα, που δημιουργούν τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα. Η δημοσιογράφος ανέφερε ότι στις 28 Φεβρουαρίου λήγει το πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα και ρώτησε εάν "αυτή η επίσπευση του χρονοδιαγράμματος δεν είναι ένας τρόπος να βάλει κανείς το πιστόλι στον κρόταφο των Ελλήνων; Δεν προχωράνε όλα πολύ γρήγορα;" π κ. Γιούνκερ απάντησε: "Αυτή είναι η εφαρμογή των κανόνων. Στις 28 Φεβρουαρίου ολοκληρώνεται το ελληνικό πρόγραμμα. Αυτές είναι οι ρυθμίσεις που έγιναν με την προηγούμενη κυβέρνηση και πρέπει να γίνουν σεβαστές. αλλά προφανώς δεν πρέπει να δραματοποιούμε την κατάσταση".
Αίσθηση προκαλεί η συνέντευξη του Γ. Βαρουφάκη στο βρετανικό Guardian, όπου ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει σχέδιο υπαναχώρησης κι ότι αν δεν φοβόταν θα ήταν επικίνδυνος.
"Ακούμε συνέχεια πως αν δεν υπογράψετε σε αυτή εδώ την γραμμή θα συμβεί ο Αρμαγεδδώνας. Η απάντηση μου είναι 'αφήστε τον να συμβεί'. Δεν υπάρχει σχέδιο αναδίπλωσης. Αυτό είναι το Plan B μου" είπε χαρακτηριστικά.
Με δεδομένο ότι ο φετινός προϋπολογισμός είναι κρίσιμος και με δεδομένο, επίσης, ότι τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί έχουν δημοσιονομικό κόστος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, επεσήμανε ότι από την κατάληξη της διαπραγμάτευσης θα εξαρτηθεί με ποιον τρόπο θα απλωθεί το πρόγραμμα της κυβέρνησης σε βάθος 4ετίας.
Με φόντο το άρθρο των Financial Times, που εκτιμά ότι αντί της παράτασης του ισχύοντος ή της συμφωνίας για πρόγραμμα γέφυρα, είναι πιο εύκολο να συμφωνήσουν οι δύο πλευρές σε ένα νέο πρόγραμμα, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ ζήτησε να υπάρξει γρήγορα συμφωνία, για να ηρεμήσουν οι αγορές και οι καταθέτες.
"Ασφαλώς ελπίζουμε ότι θα επιτευχθεί μια συμφωνία, διότι αυτό θα διευθετούσε την απειλή των περαιτέρω εκροών. Πρόκειται για ένα πολύ ευαίσθητο ζήτημα" τόνισε ο Βίτορ Κονστάντσιο.
Σαφές ήταν το μήνυμα και του επικεφαλής του ESM στα όσα ακούγονται περί Grexit, μέσω δήλωσής του στο περιοδικό Spiegel.
"Μια ελληνική έξοδος θα ήταν η πιο ακριβή από όλες τις δυνατές λύσεις, τόσο για την Ελλάδα και τη Γερμανία, όσο και για τις άλλες χώρες της νομισματικής ένωσης" υποστήριξε ο Κλάους Ρέγκλινγκ.