Ξεκίνησε σε βαρύ κλίμα στις Βρυξέλλες το κρίσιμο Eurogroup στο οποίο θα συζητηθεί και το θέμα της Ελλάδας και θα φανεί αν μπορεί να βρεθεί κοινή βάση μεταξύ της χώρας και των εταίρων απόψε ή εάν θα καταστεί απαραίτητη νέα συνεδρίαση. Η συνεδρίαση διαξάγεται υπό το φως σεναρίων ακόμα και για έξοδό της από το ευρώ και "πολεμικών" δηλώσεων.
Ξεκίνησε σε βαρύ κλίμα στις Βρυξέλλες το κρίσιμο Eurogroup στο οποίο θα συζητηθεί και το θέμα της Ελλάδας και θα φανεί αν μπορεί να βρεθεί κοινή βάση μεταξύ της χώρας και των εταίρων απόψε ή εάν θα καταστεί απαραίτητη νέα συνεδρίαση. Η συνεδρίαση διαξάγεται υπό το φως σεναρίων ακόμα και για έξοδό της από το ευρώ και "πολεμικών" δηλώσεων.
Λίγο πριν καθίσουν στο τραπέζι των συζητήσεων οι υπουργοί των Οικονομικών, ο Γιάννης Βαρουφάκης είχε έκτακτη συνάντηση με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον Πιέρ Μοσχοβισί σε μια ύστατη προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου.
Στο τραπέζι φαίνεται πως είχε πέσει νωρίτερα πρόταση για μορατόριουμ τεσσάρων μηνών στη διάρκεια των οποίων η Ελλάδα δεσμεύεται να μην προχωρήσει σε μονομερείς κινήσεις δημοσιονομικού χαρακτήρα στο εσωτερικό εφόσον οι Ευρωπαίοι δεν κλείσουν την στρόφιγγα της χρηματόδοτησης, σενάριο όμως που συγκεντρώνει μικρές πιθανότητες υλοποίησης.
Στο Eurogroup αναμένεται να κατατεθούν δυο έγγραφα με τις μνημονιακές εκκρεμότητες και τις απόψεις της Ελλάδας, με τους τεχνοκράτες να αναμένουν από την Ελλάδα να διευκρινίσει ποια από τα σημεία θέλει να διατηρήσει, ποια να αλλάξει και ποια να μεταθέσει σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα υλοποίησης.
Η Αθήνα προσέρχεται εκπροσωπούμενη από τον Γ. Βαρουφάκη -που είχε συνάντηση με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ το μεσημέρι σήμερα- και τον Γ. Δραγασάκη έχοντας "κόκκινες γραμμές" τις ιδιωτικοποιήσεις, το ασφαλιστικό και τα δημοσιονομικά αναφορικά με τον στόχο για μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 3% στο 1,5% και επιδιώκοντας να ανοίξει ο δρόμος για πολιτική συμφωνία με στόχο ένα πρόγραμμα – γέφυρα και προτάσσοντας τους ανθρώπους έναντι των δανειστών.
Το μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο, αναγνωρίζει ότι δύσκολα θα προκύψει λύση, βάζοντας πολύ χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών και εκτιμώντας ότι από την στιγμή που οι όποιες αποφάσεις θα πρέπει να έχουν και πολιτικό χαρακτήρα, δεν αποκλείεται να χρειαστεί και νέα συνεδρίαση του Eurogroup.
Θεωρούν στην κυβέρνηση, μάλιστα, ότι ενδεχόμενη μη λύση σήμερα δεν θα σημάνει αυτόματα ρήξη με τους εταίρους και εκτιμούν ότι μπορούν οι δυο πλευρές με αμοιβαίες τροποποιησεις να φθάσουν σε συμφωνία μεταβατικού χαρακτήρα.
Ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Stern παραδέχεται ότι η διαπραγμάτευση θα είναι δύσκολη και τάσσεται υπέρ μιας λύσης που κερδίζουν οι πάντες, μιας λύσης "win – win", υποστηρίζοντας ότι θέλει να σώσει την Ελλάδα από μια τραγωδία και να σώσει την Ευρώπη από τον διχασμό.
Από την άλλη, ωστόσο, το Βερολίνο δια μέσου του Β. Σόιμπλε δείχνει ότι είναι άκρως επιφυλακτικό ως προς τις πιθανότητες εξεύρεσης λύσης σήμερα ενώ κάνει λόγο για "ανεύθυνη στάση" της νέας ελληνικής κυβέρνησης, δήλωσε στην οποία απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης.
Ο Στέφεν Ζάιμπερτ στη σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων στάθηκε στο γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει παρουσιάσει λεπτομερώς τις θέσεις της ενώ κυβερνητικός παράγοντας στο Βερολίνο δήλωσε απογοητευμένος από την πορεία των διαπραγματεύσεων.
Την ίδια ώρα, στις Βρυξέλλες επικρατεί κλίμα απόλυτου αδιεξόδου με τον Πιέρ Μοσχοβισί ωστόσο να προσέρχεται στη συνεδρίαση κάνοντας λόγο για "πραγματική θέληση" να υπάρξει αίσιο τέλος με σεβασμό της ψήφου του ελληνικού λαού και των δεσμεύσεων της χώρας έναντι των εταίρων.
Στη Γαλλία, πολιτική συντάκτρια διαπιστευμένη στο Ελιζέ αποκάλυψε στον ρ/σ Europe 1 ότι ο Φρανσουά Ολάντ της εκμυστηρεύτηκε ότι έχει πέσει στο τραπέζι το ενδεχόμενο ενός Grexit και ότι σε σχέση με πέντε χρόνια πριν, μια τέτοια περίπτωση είναι διαχειρίσιμη από την Ευρωζώνη.