Νέος γύρος κινδυνολογίας στήνεται γύρω από την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ με επίκεντρο ρεπορτάζ του BBC που περιγράφει το λεγόμενο Grexit με όρους ελληνικής κουζίνας και... γύρου.
Νέος γύρος κινδυνολογίας στήνεται γύρω από την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ με επίκεντρο ρεπορτάζ του BBC που περιγράφει το λεγόμενο Grexit με όρους ελληνικής κουζίνας και… γύρου.
Ο δημοσιογράφος περιγράφει την ελληνική οικονομία ως γύρο. "Ο κόσμος κόβει διαρκώς από αυτόν ο,τι χρειάζεται. Για να αγοράσει τρόφιμα, να βάλει υποθήκες ή να συνάψει δάνεια. Δεν πρέπει ποτέ να σταματήσει, γιατί θα καεί. Πως αλλάζει λοιπόν το νόμισμα χωρίς να χάσεις τη δυναμική;", αναρωτιέται.
Και συνεχίζει: "Όταν αποφασιστεί η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, το πρώτο βήμα θα είναι το κλείσιμο των τραπεζών. Κατόπιν θα πρέπει να κυκλοφορήσει το νέο νόμισμα, πιθανώς θα δούμε την επιστροφή της δραχμής, αν και θα χρειαστούν μήνες για να τυπωθούν όσες χρειάζονται για την ελληνική οικονομία".
Όπως σημειώνει, πριν ξανανοίξουν οι τράπεζες, οι λογαριασμοί εσωτερικού, οι μισθοί και οι τιμές θα πρέπει να μετατραπούν στο νέο νόμισμα, σημείο όπου στο ρεπορτάζ αρχίζουν να εμπλέκονται ο γύρος με το ρύζι και τους… ντολμάδες.
"Φανταστείτε ότι το ρύζι σε αυτό το κεμπάμπ είναι το ευρώ. Πρέπει να το αλλάξω με το άλλο ρύζι, τη δραχμή. Είναι μια λεπτή επιχείρηση. Γι' αυτό θα βάλω τους ντολμάδες, σαν ελέγχους στη ροή κεφαλαίων, που απαγορεύουν την κίνηση κεφαλαίων. Οι ντολμάδες περικυκλώνουν το ρύζι, ώστε να μην μπορεί να το βγάλει κανείς από τη χώρα, όσο αλλάζω νόμισμα. Παίρνω το ρύζι και το βάζω στην πίτα για να συνεχιστεί η κατανάλωση. Οι ντολμάδες μπορούν τώρα να απομακρυνθούν με ασφάλεια", υπογραμμίζει γλαφυρά.
Σύμφωνα με το BBC, στο εν λόγω σενάριο, θα ακολουθήσει μεγάλη υποτίμηση της δραχμής έναντι του ευρώ και πολλοί Έλληνες θα δεχθούν μεγάλη πίεση, αλλά στην πορεία θα σταθεροποιηθεί η οικονομία.
"Ενδέχεται να ακολουθήσουν και άλλες χώρες το παράδειγμα της Ελλάδας", αναφέρει το βρετανικό δίκτυο που τονίζει ότι κατ' αυτό τον τρόπο μπορεί να διαλυθεί η Ευρωζώνη και να γίνει σαν την Ακρόπολη.
Την ίδια ώρα, με επιστολή στους Financial Times, 18 κορυφαίοι οικονομολόγοι και πανεπιστημιακοί, ανάμεσά τους οι Τζόζεφ Στίγκλιτζ και Χριστόφορος. Πισσαρίδης, ζητούν πραγματισμό στις διαπραγματεύσεις και επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα.
Παράλληλα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με ενδεχόμενη διάσπαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τονίζουν πως ανάπτυξη στην Ελλάδα, σημαίνει ανάπτυξη και στην Ευρωζώνη.