Αλλαγές στα κριτήρια της ρύθμισης για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς περιλαμβάνουν τα σχέδια του υπουργείου Οικονομίας, όπως αποκάλυψαν υψηλόβαθμα στελέχη του.
Αλλαγές στα κριτήρια της ρύθμισης για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς περιλαμβάνουν τα σχέδια του υπουργείου Οικονομίας, όπως αποκάλυψαν υψηλόβαθμα στελέχη του.
Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη, θα προστατεύονται δανειολήπτες που δεν έχουν κανένα εισόδημα, καθώς θα απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής δόσης.
Όσοι έχουν εισόδημα έως 25.000 ευρώ θα πρέπει να δίνουν το 10% για τις δόσεις τους, αυτοί που έχουν εισόδημα έως 50.000 θα πρέπει να καταβάλλουν το 20%, ενώ δανειολήπτες με πάνω από 50.000 εισόδημα δεν θα έχουν καμία προστασία.
Από τους πλειστηριασμούς προστατεύεται η πρώτη κατοικία αξίας έως 300.000 ευρώ αλλά και τα νοικοκυριά με συνολική αξία ακίνητης περιουσίας έως 500.000 ευρώ και 30.000 ευρώ καταθέσεις. Το υπουργείο Οικονομίας αναμένεται να ενημερώσει σχετικά τους θεσμούς και να φέρει το σχέδιο στη Βουλή ίσως και την επόμενη εβδομάδα.
Παράλληλα, το υπουργείο ετοιμάζει και το σχέδιο για την συνολική ρύθμιση των "κόκκινων" δανείων με τη δημιουργία του ενδιάμεσου δημόσιου φορέα. Ως επικρατέστερο σενάριο θεωρείται η αγορά από τον φορέα περίπου 100.000 κόκκινων στεγαστικών δανείων, συνολικής αξίας 12 δισ. ευρώ, που θα τα αγοράσει όμως από τις τράπεζες στο 50% της αξίας τους. Τα δάνεια αυτά αφορούν δανειολήπτες που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας ή κοντά σε αυτό και για αυτά προβλέπεται ακόμα και "κούρεμα" οφειλής.
Το κεφάλαιο για την αγορά των "κόκκινων" δανείων θα προέρχεται από τα 3 δισ. του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που ελπίζει να πάρει η κυβέρνηση και τα υπόλοιπα 3 δισ. από την αποπληρωμή των δανείων που θα διαχειρίζεται ο φορέας. Κάθε δάνειο θα προσαρμόζεται ανάλογα με τις δυνατότητες του οφειλέτη, ενώ στελέχη του υπουργείου εκτιμούν ότι μπορεί να υπάρξει ανάκτηση περίπου 75% των δανείων που δεν εξυπηρετούνται σήμερα.
Πάντως για την εφαρμογή της συνολικής ρύθμισης των "κόκκινων" στεγαστικών δανείων υπολογίζεται ότι θα απαιτηθούν περίπου 9 μήνες, ενώ αλλαγές ετοιμάζονται και για τα “κόκκινα” επιχειρηματικά δάνεια.