Σε εγρήγορση βρίσκεται η κυβέρνηση για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, με υπουργούς να ομολογούν ανοιχτά την κατάσταση ασφυξίας στην οικονομία, λόγω έλλειψης ρευστότητας. Οι συσκέψεις είναι συνεχείς και φαίνεται πως αναζητούνται όλοι οι τρόποι για την αντιμετώπιση της κατάστασης.
Σε εγρήγορση βρίσκεται η κυβέρνηση για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, με υπουργούς να ομολογούν ανοιχτά την κατάσταση ασφυξίας στην οικονομία, λόγω έλλειψης ρευστότητας.
Οι συσκέψεις είναι συνεχείς και φαίνεται πως αναζητούνται όλοι οι τρόποι για την αντιμετώπιση της κατάστασης, με την κυβέρνηση πάντως να τονίζει πως είμαστε στην αρχή μιας διαπραγμάτευσης που γίνεται κάτω από σκληρούς όρους, κυρίως στα χρηματοδοτικά.
Η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει δάνεια περίπου 7 δισ. ευρώ έως το τέλος Ιουνίου. Οι δανειακές ανάγκες τον Μάρτιο φθάνουν τα 2,5 δισ. ευρώ, αφού πρέπει να πληρωθούν:
Δόσεις περίπου 1,4 δισ. στο ΔΝΤ
Τόκοι 800 εκ. ευρώ
Διάφορες άλλες υποχρεώσεις 200 εκατ. ευρώ και
Ομόλογα που έμειναν εκτός PSI, ύψους 79 εκατ. ευρώ.
Τον Απρίλιο πρέπει να πληρωθούν 620 εκατ. ευρώ, 420 προς το ΔΝΤ και 200 σε τόκους, ενώ τον Μάιο οι ανάγκες ανεβαίνουν πάνω από 1 δισ., καθώς πρέπει να αποπληρωθούν 691 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ και τόκοι 400 εκατ. ευρώ.
Δυσκολότερη γίνεται η κατάσταση τον Ιούνιο, με τις συνολικές μηνιαίες υποχρεώσεις να ξεπερνούν τα 2,6 δισ. ευρώ, με τις δόσεις προς το ΔΝΤ να φθάνουν τα 1,4 δισ., τις πληρωμές για τόκους τα 500 εκατ. και άλλες υποχρεώσεις τα 700 εκατ. ευρώ.
Με συνέντευξή του στο Bloomberg ο Γιάννης Βαρουφάκης ζήτησε να πληρωθεί η δόση του ΔΝΤ απευθείας από την ΕΚΤ. "Η ΕΚΤ μπορεί απλώς να δώσει αυτά τα χρήματα στο ΔΝΤ ως μερική αποπληρωμή εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης απ΄την στιγμή που η ΕΚΤ αναγνωρίζει ότι αυτά είναι χρήματα που δικαιούμαστε και δεν είναι δανεικά, είναι δικά μας χρήματα. Γιατί να μην βρουν οι δύο θεσμοί μεταξύ τους έναν τρόπο να μεταφερθούν αυτά τα χρήματα;", είπε ο υπουργός Οικονομικών.
Ωστόσο, ο Μάριο Ντράγκι έστειλε σαφές μήνυμα ότι "το ευρωσύστημα θα διαθέσει τα κέρδη στην Ελλάδα αρκεί η Ελλάδα να εκπληρώσει το πρόγραμμα". Ο επικεφαλής της ΕΚΤ έκανε τη δήλωση αυτή μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου ο ευρωβουλευτής των ΑΝΕΛ Νοτης Μαριάς ζήτησε να αποδοθούν τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών στην Ελλάδα ώστε να λύσει το πρόβλημα ρευστότητας.
Ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, μιλώντας το πρωί στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα MEGA", δήλωσε πως εάν η Ελλάδα δεν έχει τα χρήματα τον Μάρτιο, θα ζητήσει από το ΔΝΤ να πληρώσει τη δόση προς το Ταμείο με δύο μήνες καθυστέρηση. "Θα ζητήσουμε παράταση δύο μηνών" ανέφερε και ερωτηθείς σχετικά υποστήριξε ότι "δεν θα γίνει πιστωτικό γεγονός, δεν τους συμφέρει ούτε αυτούς ούτε εμάς".
Από την πλευρά του, ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας κάλεσε την κυβέρνηση να ολοκληρώσει το συντομότερο δυνατό τη διαπραγμάτευση προκειμένου να αρθεί η αβεβαιότητα, αλλά και να ανοίξει και πάλι η στρόφιγγα της ρευστότητας από την ΕΚΤ προς τις ελληνικές τράπεζες.
Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του MEGA στην Ουάσιγκτον Μιχάλης Ιγνατίου, από το Ταμείο δεν υπάρχει καμία διαβεβαίωση ότι διεξάγονται διαπραγματεύσεις με την Αθήνα με αντικείμενο την αναβολή πληρωμής της επόμενης δόσης εκ μέρους της Ελλάδας. Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι η θέση στο Ταμείο είναι πως εάν κάτι τέτοιο δεν γίνει σε συνεννόηση με όλους τους δανειστές, θα θεωρηθεί πιστωτικό γεγονός και θα πρόκειται για μια εξέλιξη που δεν την επιθυμεί κανείς. Θα πρέπει να σημειωθεί, πάντως, ότι ακόμη και στην περίπτωση που η Κριστίν Λαγκάρντ έφερνε μια τέτοια πρόταση προς το δ.σ., αυτή θα έπρεπε να εγκριθεί από τα μέλη του.
Στη Γερμανία έχουν ήδη αρχίσει να συζητούν τρίτο δάνειο προς την Ελλάδα, με την FAZ να το υπολογίζει σε πάνω από 20 δισ. ευρώ, ενώ το γερμανικό πρακτορείο MNI κάνει λόγο, επικαλούμενο δηλώσεις Ευρωπαίου αξιωματούχου, για ποσό πάνω από 30 δισ. ευρώ στην επόμενη διετία.
Εκτός όμως από το χρηματοδοτικό κενό, σε εφιάλτη εξελίσσεται και η "τρύπα" στα ταμεία του Δημοσίου. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των δανειστών, πριν από τις εκλογές το δημοσιονομικό κενό για το 2015 υπολογίζεται σε 2,5-3 δισ. ευρώ. Εάν σε αυτούς τους υπολογισμούς, προστεθεί η "τρύπα" του 1 δισ. στα έσοδα του Ιανουαρίου, αλλά και η εκτίμηση για μειωμένα έσοδα 2 δισ. ευρώ από το νέο φόρο στα ακίνητα έναντι του ΕΝΦΙΑ, η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο ασφυκτική.