Τις πρώτες νομοθετικές και πολιτικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης παρουσίασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο. Τα νομοσχέδια αφορούν αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, προστασία α΄κατοικίας, ΕΡΤ. Την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί επίσης το αίτημα για εξεταστική επιτροπή για τα Μνημόνια.
Τις πρώτες νομοθετικές και πολιτικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης παρουσίασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο.
Το πρώτο νομοσχέδιο θα κατατεθεί τη Δευτέρα το πρωί και θα αφορά τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την παροχή δωρεάν ρεύματος και σίτισης σε 300.000 νοικοκυριά, για την εκκίνηση του προγράμματος στέγασης για 30.000 δικαιούχους με επιδότηση ανά άτομο και με προβλέψεις για τον περιορισμό των εξώσεων.
Το επόμενο νομοσχέδιο θα αφορά τη ρύθμιση των ληξιπρόσθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά Ταμεία ενώ η κυβέρνηση προχωρά επίσης στην άρση του διαρκούς αυτοφώρου της σύλληψης, κράτησης και φυλάκισης για χρέη προς το Δημόσιο ως 50.000 ευρώ.
Με νομοθετική ρύθμιση στο ίδιο νομοσχέδιο επανέρχεται, αναδρομικά, το καθεστώς που ίσχυε ως 31/12/2013 για τις εκθέσεις του ΣΔΟΕ "ώστε να μην αποτελούν απλά δελτία πληροφοριών προς τις ΔΟΥ αλλά να παράγουν όλα τα έννομα αποτελέσματα που επιτρέπουν τον καταλογισμό φόρων και προστίμων".
Η ρύθμιση αυτή, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, "θα διευκολύνει σημαντικά την επιτάχυνση περάτωσης των ελέγχων από τις ελεγκτικές αρχές. Πολύ περισσότερο, όταν αυτές τις μέρες για πρώτη φορά ενοποιήθηκε ηλεκτρονικά το συσσωρευμένο από χρόνια ελεγκτικό υλικό από όλες τις 'λίστες' – Λαγκάρντ, Λιχτενστάιν, από εμβάσματα και ακίνητα εξωτερικού και βέβαια εκείνη της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες. Ώστε με στοχευμένους ελέγχους να διευκολυνθεί η ύπαρξη συγκεκριμένων αποτελεσμάτων στη σύλληψη της μεγάλης φοροδιαφυγής".
Την επόμενη επίσης εβδομάδα θα κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας, η οποία θα έχει έκτακτο χαρακτήρα και θα αφορά κατοικίες η αντικειμενική αξία των οποίων δεν ξεπερνά τις 300.000 ευρώ.
Την ερχόμενη Πέμπτη 5 Μαρτίου θα γίνει η κατάθεση του νομοσχεδίου για την ΕΡΤ. "Με το νομοσχέδιο αυτό διασφαλίζεται η λειτουργία της ΕΡΤ πάνω σε θεμέλιο δημοκρατίας με σκοπό την ποιοτική αναβάθμιση του παρεχόμενου πολιτιστικού και ψυχαγωγικού προγράμματος. Δεν δημιουργείται δημοσιονομική επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό και συνεπώς δεν καθίσταται αντικείμενο διαπραγμάτευσης", τόνισε ο πρωθυπουργός.
Όπως εξήγησε ο κ. Τσίπρας, θα ρυθμίζεται επαρκώς το εργασιακό πλαίσιο και θα δημιουργείται το αναγκαίο πλαίσιο επίλυσης των ζητημάτων διαδοχής, αλλά και ελέγχου των οικονομικών στοιχείων και πεπραγμένων με σκοπό την εύρυθμη και ταυτόχρονα εξορθολογισμένη λειτουργία της ΕΡΤ. Επιπλέον θα προβλέπεται ένα απαραίτητο ετήσιο πλαίσιο ανασυγκρότησης κατά τη διάρκεια του οποίου θα επιλυθούν συνολικά τα ζητήματα διοίκησης, λειτουργίας, οργάνωσης του προσωπικού και εκπομπής του προγράμματος.
Πέρα από τις πρώτες αυτές νομοθετικές πρωτοβουλίες, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε μια σειρά μεταρρυθμίσεων για τη διευκόλυνση των πολιτών και τον εξορθολογισμό της δημόσιας διοίκησης. Συγκεκριμένα, από την επόμενη εβδομάδα ξεκινά η προετοιμασία για τα ηλεκτρονικά κέντρα εξυπηρέτησης πολιτών και η τεχνική προετοιμασία δημιουργίας της κάρτας του πολίτη που θα εμπεριέχει όλες τις πληροφορίες που θα απαιτούνται για τις συναλλαγές με τη δημόσια διοίκηση.
Σε αυτό το σημείο ο κ. Τσίπρας κάλεσε όλους τους υπουργούς να εραστούν από κοινού με τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, "ώστε να μπει μπροστά η αναδιοργάνωση όλων των οργανισμών των Υπουργείων".
Ανακοίνωσε ακόμη ότι η κυβέρνηση, διά του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αποφάσισε σήμερα να ανακαλέσει την άδεια Αρχιτεκτονικής και Ηλεκτρομηχανολογικής Μελέτης του εργοστασίου στις Σκουριές της Χαλκιδικής, τονίζοντας ότι ότι το περιβάλλον και το δημόσιο συμφέρον αποτελούν μείζονες προτεραιότητες.
Αίτημα εξεταστικής για τα Μνημόνια
Τέλος, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα Μνημόνια, "ώστε να διερευνηθούν οι συνθήκες αλλά και οι πολιτικές ευθύνες όλων των παραγόντων που έπαιξαν ρόλο στη χρεοκοπία της χώρας που μας οδήγησε στον αναγκαστικό δανεισμό".
"Ας ξεχάσουν το τρίτο Μνημόνιο"
Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι "τα Μνημόνια τελείωσαν τόσο τυπικά όσο και ουσιαστικά, όσο και αν αυτό στεναχωρεί αφάνταστα την αντιπολίτευση που δε μπορεί να ζήσει δίχως αυτά και για αυτό προσπαθεί εναγωνίως να πείσει για το αντίθετο".
"Κάποιοι θα ήθελαν πολύ να είχαμε αποτύχει. Μέχρι χθες παρακαλούσαν να πέσουμε στα βράχια…κάποιοι έχουν ποντάρει σε ένα Τρίτο Μνημόνιο τον Ιούνη. Λυπάμαι πολύ, αλλά δυστυχώς και πάλι θα τους απογοητεύσουμε. Ας το ξεχάσουν το τρίτο μνημόνιο, γιατί τα Μνημόνια τελείωσαν στις 25 Γενάρη", πρόσθεσε.
Αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση, όπως εξήγησε, στο τέλος του τετραμήνου είναι "αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία με τους εταίρους για την οριστική αποδέσμευση της χώρας από την ασφυκτική και εξευτελιστική επιτροπεία. Μια συμφωνία που θα καταστήσει κοινωνικά βιώσιμες τις χρηματοδοτικές μας υποχρεώσεις και θα δώσει τη δυνατότητα να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη, στη κανονικότητα, στη κοινωνική συνοχή".
Αναφέρθηκε ακόμη στις αποφάσεις των κοινοβουλίων των ευρωπαϊκών κρατών που απαιτούνταν ώστε να επικυρωθεί η καταρχήν συμφωνία του Eurogroup, σημειώνοντας πως "έκλεισε ένας πρώτος κύκλος σκληρής και επίπονης διαπραγμάτευσης".
Συστάσεις στους υπουργούς
Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Τσίπρας κάλεσε τους υπουργούς να εργαστούν από αύριο "σκληρά υλοποιώντας τη λαϊκή εντολή να γυρίσει σελίδα η χώρα" και τούς ζήτησε "λιγότερα συνθήματα και πιο πολύ δουλειά", "λιγότερα λόγια και περισσότερα έργα".