Η καταγγελία του Αλέξη Τσίπρα για σχέδιο ανατροπής της κυβέρνησης, με "όπλο" τη χρηματοπιστωτική ασφυξία της χώρας έβαλε "φωτιά" στο πολιτικό σκηνικό. Τί απαντά ο Αντ. Σαμαράς.
Η καταγγελία του Αλέξη Τσίπρα για σχέδιο ανατροπής της κυβέρνησης, με "όπλο" τη χρηματοπιστωτική ασφυξία της χώρας έβαλε "φωτιά" στο πολιτικό σκηνικό.
Ο πρωθυπουργός μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖ.Α, έδειξε ως εκτελεστές του σχεδίου, το Βερολίνο, Ευρωπαίους αξιωματούχους, ενώ κατηγόρησε τον Αντώνη Σαμαρά, πως ήταν μέρος αυτού του σχεδίου σε συνεργασία με Ευρωπαίους εταίρους.
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε χαρακτηριστικά στην ομιλία του ότι ο πρώην πρωθυπουργός ήταν "συνένοχος και εν πολλοίς εκτελεστικό όργανο" καθώς την ώρα που η Ελλάδα "διεκδικούσε με αγωνία, καλούσε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα σε ψηφίσματα ενάντια στην εθνική προσπάθεια". Και υποστήριξε ότι παραμένει το σχέδιο "να οδηγήσουν την κυβέρνησή μας σε φθορά, ανατροπή ή σε άνευ όρων παράδοση, πριν το κυβερνητικό έργο αρχίσει να αποδίδει καρπούς".
Την έντονη αντίδραση του Αντώνη Σαμαρά προκάλεσε η αναφορά αυτή του πρωθυπουργού, και σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι "ο κ. Τσίπρας πρέπει να ντρέπεται".
Και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για εκβιασμό των εταίρων πριν την συμφωνία στο Eurpgroup. Μάλιστα λίγο αργότερα ανάρτησε στο λογαριασμό του στο twitter ότι "στις διαπραγματεύσεις που κάναμε μας οδηγούσαν σε εκβιασμό. Ή υπογράφετε νέο μνημόνιο ή χρεοκοπείτε".
Η καταγγελία του πρωθυπουργού έρχεται μια μέρα μετά την ομολογία Ευρωπαίου αξιωματούχου, ότι οι εταίροι προκαλούν βάσει σχεδίου, χρηματοδοτική ασφυξία στην Ελλάδα, για να πάρει πιο γρήγορα τα μέτρα, που έχουν συμφωνηθεί.
Πάντως στο οικονομικό επιτελείο έχει σημάνει συναγερμός, καθώς εντός του Μαρτίου πρέπει να καταβληθούν περισσότερα από 2,5 δισ. που λείπουν από τα ταμεία. Ειδικότερα στις 6 Μαρτίου λήγουν ομόλογα ύψους 300 εκατ. ευρώ για το ΔΝΤ, στις 13 Μαρτίου 336 εκατ., στις 16 Μαρτίου 560 εκατ. και στις 20 Μαρτίου 336 εκατ. ευρώ. Η χώρα πρέπει επίσης να πληρώσει 79 εκατ. ευρώ για ομόλογα εκτός PSI, 800 εκατ. ευρώ σε τόκους και 200 εκατ. σε άλλες υποχρεώσεις.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι και στον Γιώργο Αυτιά παραδέχθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα στις αποπληρωμές προς το ΔΝΤ αλλά ξεκαθάρισε ότι θα πληρωθούν κανονικά μισθοί και συντάξεις.
Την ίδια ώρα ο υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Έθνος της Κυριακής κάνει λόγο για την ανάγκη άρσης των περιορισμών που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην Ελλάδα.
"Για να κλειδώσει τη νέα πορεία της χώρας, τουλάχιστον στη μεταβατική περίοδο των επόμενων τεσσάρων μηνών, απαιτείται η διασφάλιση επαρκούς ρευστότητας στην εσωτερική αγορά με άμεση άρση των περιορισμών που έχει επιβάλλει η ΕΚΤ στον βραχυπρόθεσμο δανεισμό τραπεζών και κράτους καθώς και η ομαλή ροή φορολογικών εσόδων" επισημαίνει.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Eurogroup επιμένει ότι η χρηματοδότηση της Ελλάδας προϋποθέτει την έγκριση του προγράμματος.
"Πρέπει να εγκριθεί το πρόγραμμα και να εκτελεστεί για να μπορέσουν και πάλι να δανειστούν μέσω ομολόγων. Οπότε υπάρχει σημαντική πίεση χρόνου" είπε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του σε εκπομπή ολλανδικού τηλεοπτικού δικτύου.
Με ανακοίνωση του ο Γιάνης Βαρουφάκης αμφισβητεί ότι παραμένουν σε ισχύ οι στόχοι του 4,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα τα επόμενα χρόνια.
"Οι δηλώσεις ότι παραμένουν ανέπαφοι οι ίδιοι στόχοι με το παρελθόν (π.χ. 3% για το 2015 και 4,5% για το 2016 και επόμενα έτη) δεν συνάδουν ούτε με το πνεύμα ούτε και με το γράμμα της πρόσφατης απόφασης του Eurogroup" υποστηρίζει.