Για χρήματα που είναι δικαιολογημένα και φορολογημένα έκανε λόγο ο πρώην υπουργός των Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης μιλώντας στο Star για την μεταφορά χρημάτων σε τράπεζες του εξωτερικού που έκανε το 2012.
Για χρήματα που είναι δικαιολογημένα και φορολογημένα έκανε λόγο ο πρώην υπουργός των Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης μιλώντας στο Star για την μεταφορά χρημάτων σε τράπεζες του εξωτερικού που έκανε το 2012.
"Ειπώθηκαν πολλά ψέματα, έχουν γραφτεί απίστευτα πράγματα για μένα. Θεωρώ ότι είμαι θύμα, αυτό που έχω να πω είναι ότι τα χρήματα είναι και δικαιολογημένα και φορολογημένα και δηλωμένα. Εγώ και η σύζυγός μου δουλεύουμε πάνω από 35 χρόνια, είμαστε στελέχη επιχειρήσεων στον ιδιωτικό τομέα και μάλιστα στο εξωτερικό έχουμε ζήσει τουλάχιστον 20 χρόνια και έχουμε δουλέψει και εργαστεί και έχουμε αφήσει και συνταξιοδοτικά χρήματα και δικαιώματα και όλα. Είχαμε σχέσεις με το εξωτερικό", σημείωσε.
Ερωτηθείς για τους λόγους για τους οποίους ο κ. Νικολούδης έστειλε τον φάκελο στη Βουλή από τη στιγμή που όλα είναι δικαιολογημένα είπε: "Δεν μπορώ να το ξέρω. Αυτό ελπίζω όταν βγει και το πόρισμα να έχει την ίδια δημοσιότητα που είχε όλη αυτή η κατάσταση. Το να το μαθαίνω από τον Τύπο δεν είναι σωστό".
Εξήγησε πως δεν είναι όλα τα ποσά που ακούστηκαν "μικρά ποσά, υπήρχε ένα μεγάλο ποσό, δεν είχα κάτι να κρύψω, απλά ήταν μικρά ποσά επειδή τα έκανα μόνος μου μέσω του Internet από το σπίτι μου".
"Με βόλευε εμένα, ήθελα να είμαι σίγουρος ότι τα χρήματα θα πάνε στη θέση τους επειδή τα έκανα από το σπίτι και ήθελα να τα σπάσω. Είναι πολύ φυσιολογικό. Τότε δεν ήμουν απλός πολίτης; Είχα φύγει από την κυβέρνηση Παπαδήμου", επισήμανε.
Για τους λόγους για τους οποίους έβγαλε χρήματα στο εξωτερικό διευκρίνισε ότι "τον Ιούνιο του 2012 φοβήθηκα και εγώ όπως φοβήθηκε και η μισή Ελλάδα" και "επειδή είχα μπροστά πληρωμές έβγαλα κάποια χρήματα, δεν τα έβγαλα όλα, τα περισσότερα χρήματά μου είναι στην Ελλάδα". "Αλλά ήθελα να έχω και κάποια χρήματα έξω, εκεί που θα τα χρειαζόμουν. Αυτό διδάσκω και στους φοιτητές μου. Ότι πρέπει να έχεις ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο", ανέφερε.
"Ο κ. Χαρδούβελης, ανέφερε πως έστειλε ποσά σε 56 δόσεις κάτω των 10.000 ευρώ επειδή υπάρχει κάποιο ανώτατο όριο στις μεταφορές ποσών μέσω i-banking και όχι για να αποφύγει τον έλεγχο από την Τράπεζα της Ελλάδος που ελέγχει μεταφορές κεφαλαίων στο εξωτερικό άνω των 10.000 ευρώ. Να ενημερώσουμε τον κ. Χαρδουβελη ότι με έναν απλό έλεγχο στο διαδίκτυο προκύπτει ότι η συγκεκριμένη τράπεζα θέτει ως ανώτατο όριο στις υπηρεσίες i-banking εντός Ε.Ε. το ποσό των 50.000 ευρώ", απάντησε ο Γ. Σακελλαρίδης.
Ερώτημα παραμένει το εάν ως όφειλε ο κ. Χαρδούβελης έχει καταθέσει δήλωση πόθεν έσχες αφού είχε διατελέσει σύμβουλος του πρωθυπουργού.
"Ο κ. Χαρδούβελης υποστηρίζει ότι τα ποσά αυτά που μετέφερε στο εξωτερικό ήταν δηλωμένα, αυτό που προκύπτει από το έγγραφο είναι τα ποσά αυτά το 2012 που μεταφέρθηκαν ήταν αδήλωτα στον Πόθεν Έσχες, παρόλο που ήταν σύμβουλος του Πρωθυπουργού κ. Παπαδήμου! Αν ο κ. Χαρδούβελης τα δήλωσε το 2014, αυτό σημαίνει ότι δηλώθηκαν με δύο χρόνια καθυστέρηση", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε σχόλιό του.
"Πατριωτικό καθήκον" χαρακτηρίζει το Ποτάμι τον επαναπατρισμό των καταθέσεων από υπουργούς και βουλευτές και με ερώτηση στη Βουλή ζητά να μάθει ποιοι βουλευτές και υπουργοί μετέφεραν κεφάλαια στο εξωτερικό το διάστημα 2010 – 2014.
"Πατριωτικό καθήκον αναφορικά με την σταθερότητα της εθνικής οικονομίας είναι και η διακράτηση εκ μέρους των υπουργών της κυβέρνησης και των μελών της εθνικής αντιπροσωπείας των καταθέσεών τους σε πιστωτικά ιδρύματα της χώρας" αναφέρει χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημ. Κουτσούμπας σχολιάζει ότι "το νόμιμο και το ηθικό ισχύει προς κάθε κατεύθυνση. Νόμιμο είναι. Το ηθικό πρέπει να το σκεφτούν και οι κυβερνώντες σήμερα που έχουν λεφτά στο εξωτερικό και ο κ. Χαρδούβελης, πρώην υπουργός Οικονομικών, επίσης έπρεπε να το σκεφτεί".