Αύριο ξεκινούν και επισήμως οι διαπραγματεύσεις των ελληνικών αρχών με τους κοινοτικούς εμπειρογνώμονες στις Βρυξέλλες.
Αύριο ξεκινούν και επισήμως οι διαπραγματεύσεις των ελληνικών αρχών με τους κοινοτικούς εμπειρογνώμονες στις Βρυξέλλες.
Εκπρόσωπος της Κομισιόν ερωτηθείς για πόσο θα διαρκέσουν δεν θέλησε να λάβει θέση επί του θέματος, υπενθυμίζοντας ωστόσο πως ο Απρίλιος είναι μια καταληκτική ημερομηνία με τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας να εκτιμά μάλιστα χθες ότι μπορεί οι συζητήσεις να τελειώσουν και πολύ νωρίτερα.
Αναφορικά με το εάν θα πρέπει να γίνεται και επιτόπιος έλεγχος των θεσμών στην Αθήνα, η θέση των Βρυξελλών όπως αυτή εκφράζεται τόσο δια μέσου του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ όσο και του Γερούν Ντάισελμπλουμ είναι πως εφόσον κάτι τέτοιο κριθεί απαραίτητο θα μπορούσαν να γίνουν και τέτοιες επισκέψεις.
Ανεπισήμως, ωστόσο, αυτό που τονίζουν αξιωματούχοι είναι πως εφόσον οι συζητήσεις περιοριστούν στις τηλεδιασκέψεις και στην ανταλλαγή e-mail πιθανότατα θα χρειαστεί πολύ περισσότερος χρόνος από όσο ενδεχομένως χρειαστεί εάν κάποιοι μεταβούν στην Αθήνα.
Πάντως, ο ανταποκριτής του ZDF στις Βρυξέλλες περιέγραψε χθες τις αντιδράσεις του Γ. Βαρουφάκη στις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ ότι τα τεχνικά κλιμάκια θα έρθουν και στην Αθήνα λέγοντας ότι "υπάρχει η εντύπωση πως για κάθε βήμα προς τα εμπρός γίνεται και ένα πίσω".
"Πριν από τρεις ώρες οι υπουργοί Οικονομικών αποχώρησαν με την πεποίθηση ότι είχαν συμφωνήσει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα ξαναρχίσει συνομιλίες με τους πιστωτές, δηλαδή τους τρεις θεσμούς, που ήταν γνωστοί ως τρόικα. Θεωρούσαν ότι το είχαν αποφασίσει και λίγο μετά ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών πήγε ξανά σε μεμονωμένους ομολόγους του και τους είπε, όχι δεν μπορεί να γίνει έτσι, δεν πρέπει να ξαναέρθει η τρόικα στην Αθήνα, στην καλύτερη περίπτωση είναι δυνατές μεμονωμένες συνομιλίες αλλά σε καμιά περίπτωση κάτι περισσότερο", είπε ο δημοσιογράφος Στέφαν Λάιφερτ.
"Ένα μικρό επεισόδιο που δείχνει όμως πόσο δύσκολες και κοπιαστικές είναι εδώ οι διαπραγματεύσεις", σημείωσε.