"Nein" απαντά το Βερολίνο στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τις γερμανικές επανορθώσεις, ενώ την ίδια ώρα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, δεν αποκλείει δήμευση περιουσίας του γερμανικού δημοσίου στην Ελλάδα, για να αποζημιωθούν τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας στο Δίστομο πριν από 71 χρόνια.
"Nein" απαντά το Βερολίνο στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τις γερμανικές επανορθώσεις, ενώ την ίδια ώρα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, δεν αποκλείει δήμευση περιουσίας του γερμανικού δημοσίου στην Ελλάδα, για να αποζημιωθούν τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας στο Δίστομο πριν από 71 χρόνια.
Ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να δικαιωθούν οι θυσίες των Eλλήνων της Κατοχής, δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα στο Βερολίνο.
"Η ελληνική κυβέρνηση θα εργαστεί ώστε η Ελλάδα να τηρήσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της αλλά ταυτόχρονα θα εργαστεί ώστε και να τηρηθούν όλες οι ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις προς την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό στο ακέραιο. Όπως εμείς δεσμευόμαστε να τηρήσουμε τις υποχρεώσεις έτσι οφείλουν να πράξουν και όλες οι πλευρές γιατί η επίκληση της ηθικής δε μπορεί να είναι αλά καρτ", διεμήνυσε μεταξύ άλλων.
"Προσωπικά είμαι έτοιμος να δώσω την άδεια για την εκτέλεσή της. Το χρόνο αυτής της άδειας και της επίσπευσης της διαδικασίας θα τον εξαρτήσω και από την πολιτική διαπραγμάτευση την οποία θα επιχειρήσει η κυβέρνηση αλλά και από την γνώμη της Βουλής", δήλωσε από το βήμα του Κοινοβουλίου ο υπουργός Δικαιοσύνης.
Η δήλωση αυτή του κ. Παρασκευόπουλου έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους κατοίκους του μαρτυρικού Διστόμου.
Η δικηγόρος Γκέλυ Σταμούλη που συνεχίζει τον αγώνα του πατέρας της για την αποζημίωση των διστομιτών μιλώντας στο MEGA αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να υπάρξουν κατασχέσεις γερμανικής περιουσίας.
"Η προσωπική μου άποψη είναι ότι δεν θα χρειαστεί γιατί αποκλείεται η Γερμανία να αφήσει να μπούνε σε πλειστηριασμό τα περιουσιακά της στοιχεία. Σίγουρα θα γίνουν κάποιες διαπραγματεύσεις μεταξύ των κρατών σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας", είπε.
"Σήμερα κάποιοι από το κυβερνητικό στρατόπεδο διαρρέουν ότι θα κατασχέσουμε τα περιουσιακά στοιχεία της Γερμανίας στην Ελλάδα. Μα τόσο ανόητοι είναι; Απειλούν να κατασχέσουν το Ινστιτούτο Γκαίτε; Και πιστεύουν ότι αυτή η απειλή, την οποία ήδη αναφέρουν τα ξένα ΜΜΕ βοηθά την διαπραγματευτική δύναμη της χώρας μας;", σχολίασε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης μιλώντας στην ΚΟ του Κινήματός του.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε χθες από το βήμα της Βουλής ότι "εάν αντιμετωπίσουμε το μεγάλο θέμα της ιστορικής δικαιοσύνης και αλήθειας των γερμανικών επανορθώσεων όπως αντιμετωπίζουμε το τρέχον μείζον ζήτημα της εθνικής στρατηγικής για την έξοδο από την κρίση απλώς θα οδηγηθούμε σε ένα αδιέξοδο".
"Λάθος κίνηση", λέει το Βερολίνο
Η επανασύσταση της επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων προκάλεσε αντιδράσεις στο Βερολίνο.
Κυβερνητική πηγή του Βερολίνου ανέφερε ότι δεν καταλαβαίνει ποια είναι η στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης και γιατί, για παράδειγμα, επιλέχθηκε αυτή η χρονική συγκυρία για να αναδειχθεί το θέμα των αποζημιώσεων. Αυτό, όπως επισήμανε, κάνει πιο δύσκολο να περάσει από το γερμανικό Κοινοβούλιο οποιαδήποτε βοήθεια προς την Ελλάδα.
Ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας προσπάθησε να κρατήσει χαμηλούς τόνους σημειώνοντας ότι το θέμα έχει λυθεί νομικά και πολιτικά, ωστόσο ο εκπρόσωπος του κ. Σόιμπλε σήκωσε τους τόνους υπογραμμίζοντας ότι η Γερμανία δεν διαπραγματεύεται για τις αποζημιώσεις.
"Δεν υπάρχει λόγος για συνομιλίες και διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για το θέμα αυτό. Οι απαιτήσεις αποτελούν αντιπερισπασμό από τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Βέβαια υπάρχει και ο δρόμος της Δικαιοσύνης και του διεθνούς Δικαίου. Υπάρχουν πολλά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτή τη στιγμή και η συναισθηματικοποίηση δε βοηθά", υποστήριξε.
Ακόμη πιο σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο χριστιανοκοινωνιστής Μίχελμπαχ. "Σε περίπτωση που πραγματοποιηθούν ελληνικές επιθέσεις εναντίον γερμανικής ιδιοκτησίας, η Γερμανία θα ξέρει πώς να αμυνθεί. Το θέμα έχει διευθετηθεί ήδη από τη δεκαετία του '50", δήλωσε.
Ανάλογοι είναι και οι τίτλοι των γερμανικών εντύπων με την Bild να έχει τίτλο την φράση του Έλληνα πρωθυπουργού ότι η Γερμανία πρέπει να πληρώσει για ηθικούς λόγους και υπότιτλο: "Ο Έλληνας υπουργός Δικαιοσύνης απειλεί με κατασχέσεις γερμανικής περιουσίας" και το περιοδικό Spiegel να γράφει στον πρώτο τίτλο του “Η Ελλάδα θέλει να κατάσχει γερμανική περιουσία".