Αποκαλυπτικές της προσέγγισης και του ύφους που υιοθετούν στις τεχνικού χαρακτήρα διαπραγματεύσεις οι εκπρόσωποι των δανειστών ήταν οι δηλώσεις που έκανε η σύμβουλος του Γιάννη Βαρουφάκη και μέλος του ελληνικού κλιμακίου στις Βρυξέλλες, Έλενα Παναρίτη.
Αποκαλυπτικές της προσέγγισης και του ύφους που υιοθετούν στις τεχνικού χαρακτήρα διαπραγματεύσεις οι εκπρόσωποι των δανειστών ήταν οι δηλώσεις που έκανε η σύμβουλος του Γιάννη Βαρουφάκη και μέλος του ελληνικού κλιμακίου στις Βρυξέλλες, Έλενα Παναρίτη.
Σε ομιλία της λίγα 24ωρα μετά την πρώτη σύσκεψη του Brussels Group, η κ. Παναρίτη παρουσίασε τους τεχνοκράτες εκπροσώπους των δανειστών να προτείνουν στην ελληνική πλευρά τη στάση πληρωμών στο εσωτερικό, για να πληρωθούν δόσεις, τόκοι και ομόλογα! Είπε χαρακτηριστικά:
"Δεν μπορεί να έρχεται ο Γερμανός, ή ο ΔΝΤίτης, ή ο οποιοσδήποτε, ο Θεός ο ίδιος, και να μου λέει τη μεταρρύθμιση αυτή πρέπει όλες να έχουν δημοσιονομικό αποτέλεσμα και αν δεν έχουν, εγώ δεν θα… Και έρχονται λοιπόν τώρα οι κύριοι και μπορούν να πουν το εξής κιόλας, δεν έχετε άλλο να κόψετε συντάξεις και μισθούς; Πάψτε να τους δίνετε για μερικούς μήνες. Αυτή είναι η συζήτηση. Πάψτε να τους δίνετε".
Η σύμβουλος του Γ. Βαρουφάκη επανήλθε, μάλιστα, στο θέμα λίγο αργότερα, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, λέγοντας:
"Δηλαδή, το βλέπουν το πρόβλημα ακόμα με έναν παράξενο τρόπο. Σου λέει βρε παιδιά… όταν έρχεται και σου λέει, ε, εντάξει μην πληρώσετε και κανένα μισθό, για 1-2 μήνες χωρίς μισθούς… Άρα γι' αυτό λέω, παιδιά ομοψυχία και δύναμη. Δηλαδή δεν είναι η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή ένα κομματικό πράγμα, είναι ένα μεγαλύτερο πράγμα, είναι όλη η Ελλάδα".
Αμέσως μόλις έγιναν γνωστές οι δηλώσεις Παναρίτη, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαίωσαν ότι το περιστατικό συνέβη λίγο πριν συνεδριάσει το Brussels Group, προκαλώντας τότε την έντονη αντίδραση του Γιάννη Βαρουφάκη, ο οποίος δήλωσε: "Είναι ντροπή ακόμη και να το λέτε αυτό. Να μην ξανακούσω τέτοιες απόψεις".
Ωστόσο, το μεσημέρι, με ανακοίνωση της μέσω του γραφείου Τύπου του υπουργείου Οικονομικών, η Έλενα Παναρίτη προκάλεσε νέα σύγχυση, αφού υποστήριξε ότι τα όσα είπε αφορούσαν σε… παλαιότερες διαπραγματεύσεις. Σημείωσε σχετικά:
"Οι συγκεκριμένες αναφορές, στο πλαίσιο δημόσιας εκδήλωσης, σχετίζονταν με τη στάση των δανειστών σε περιόδους πριν από το 2015. Ως εκ τούτου, τα σχετικά δημοσιεύματα που αναφέρονται στην παρούσα φάση των διαπραγματεύσεων δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα".
Χρειάστηκε τρίτη παρέμβαση και πάλι από το υπουργείο Οικονομικών, που με νέα ανακοίνωση του το απόγευμα, επεσήμανε ότι η κυβέρνηση δεν μπήκε ποτέ σε τέτοιου είδους διλήμματα:
"Το Υπουργείο Οικονομικών και η ελληνική κυβέρνηση δεν μπήκαν ούτε μια φορά στο δίλημμα αν θα πρέπει να πληρώσουν μισθούς και συντάξεις ή δανειακές υποχρεώσεις και φυσικά δεν πρόκειται να μπουν ούτε και στο μέλλον. Τέτοια διλήμματα στις δημοκρατίες είναι εκτός πραγματικότητας. Καθημερινά, άλλωστε, διαψεύδονται οι Κασσάνδρες, αφού αποπληρώνονται κανονικά οι χρηματοδοτικές υποχρεώσεις της χώρας, χωρίς να υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα με τις εσωτερικές πληρωμές".
Αίσθηση προκάλεσαν, πάντως, και οι αναφορές της κ. Παναρίτη στον απαξιωτικό τρόπο που αντιμετωπίζουν οι ξένοι τεχνοκράτες τις ελληνικές αντιπροσωπείες στις διαπραγματεύσεις.
"Είναι πολύ ενδιαφέρον -είπε- πολλές φορές η απαξίωση με την οποία μας μιλούν. Δεν μπορώ να φανταστώ να πάω σε μια χώρα, όποια κι αν είναι, σε οποιαδήποτε άθλια κατάσταση κι αν βρίσκεται και όσο όχι ιδιαίτερα ικανός μπορεί να είναι ο γραφειοκράτης με τον οποίο δουλεύω, δεν διανοούμαι να του μιλήσω απαξιωτικά. Και όμως έχουν πολλές φορές έχουν μια απαξιωτική αντιμετώπιση σε εμάς".
Η σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών έκανε, μάλιστα, ειδική αναφορά στους εκπροσώπους του ΔΝΤ, λέγοντας:
"Το ΔΝΤ έχει μια κουλτούρα επαγγελματική πολύ δυνατή. Στην Παγκόσμια Τράπεζα τους ονομάζουμε αυτούς που δουλεύουν στο IMF ότι δουλεύουν σαν να είναι μέσα στο υπουργείο Αμύνης. Η ιεραρχία είναι παρα πολύ συγκεκριμένη, ο τρόπος που δουλεύουν είναι παρα πολύ συγκεκριμένος, δεν υπάρχει καθόλου flexibility. Αλλά τουλάχιστον ξέρεις τι έχεις να κάνεις όταν δουλεύεις μαζί τους, τι έχεις να αντιμετωπίσεις".
Ως προς την ουσία της διαπραγμάτευσης, η Έλενα Παναρίτη εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να κλείσουν τα "παράθυρα" που επιτρέπουν συνταξιοδότηση ακόμα και στα 45.
"Η κρίση δεν ήταν κρίση ρευστότητας, ήταν κρίση διαρθρωτική, δομικών βάσεων της χώρας. Δεν το αλλάξαμε. Ακόμη υπάρχουν άνθρωποι που παίρνουν συντάξεις στα 45 τους και λυπάμαι πολύ που το λέω, και άνθρωποι που παίρνουν συντάξεις στα 56 τους. Απαγορεύεται. Άμα δεν θες να δουλέψεις, θα φύγεις. Θα την πάρεις στα 62 σου, πότε είναι να την πάρεις…" είπε.