Αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους μέχρι τις 20 Απριλίου επί του προγράμματος των μεταρρυθμίσεων που προτείνει η Αθήνα εμφανίσθηκε ο Γιάννης Βαρουφάκης, στο περιθώριο της συμμετοχής του σε οικονομικό συνέδριο στο Κόμο της Ιταλίας.
Αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους μέχρι τις 20 Απριλίου επί του προγράμματος των μεταρρυθμίσεων που προτείνει η Αθήνα εμφανίσθηκε ο Γιάννης Βαρουφάκης, στο περιθώριο της συμμετοχής του σε οικονομικό συνέδριο στο Κόμο της Ιταλίας.
Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά την ομιλία του, δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και ότι δεν ήταν ψάχνει στήριξη εκτός Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ επικαλούμενο μεταδόσεις από ιταλικά Μέσα Ενημέρωσης, ο κ. Βαρουφάκης εξέφρασε την ελπίδα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα "να εγγυηθεί την ίδια ευελιξία του 2012", ενώ ανέφερε ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να καθυστερήσει την εφαρμογή κάποιων προεκλογικών εξαγγελιών προς χάριν της οικοδόμησης εμπιστοσύνης με τους εταίρους και ξεκαθάρισε πως τα μέτρα του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ αφορούν μόνον όποιον βρίσκεται κοντά ή κάτω από το όριο της φτώχειας.
Σύμφωνα με τα ιταλικά Μέσα Ενημέρωσης, αναφερόμενος στο οικονομικό μέλλον της Ελλάδας, ο υπουργός σημείωσε:
"Είμαστε βέβαιοι ότι θα καταφέρουμε να σταθεροποιήσουμε την οικονομία και την ευρωπαϊκή κοινωνία τις ερχόμενες εβδομάδες και να ολοκληρώσουμε τη συμφωνία που πετύχαμε τον περασμένο Φλεβάρη. Όλοι μας έχουμε δεσμευθεί να πετύχουμε μια οριστική συμφωνία μέχρι τις 20 Απριλίου και ελπίζουμε να το πράξουμε και νωρίτερα, σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες για τη σταθεροποίηση της Ελλάδας, και για να τεθούν οι προϋποθέσεις για τη μελλοντική οικονομική ανάκαμψη".
"Στο τέλος της ενδιάμεσης αυτής περιόδου, τον Ιούνιο, θα έχουμε ένα συμβόλαιο ανάμεσα στην Ευρώπη και την Ελλάδα, με στόχο την οικονομική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε μια σειρά από προβλήματα που πλήττουν την ελληνική κοινωνία, αλλά με έναν τρόπο που χαρακτηρίζεται από τους οικονομολόγους 'συμβατά κίνητρα' " πρόσθεσε.
Αναφορικά με το χρέος, είπε:
"Από τη στιγμή που η δυνατότητά μας να αποπληρώσουμε το χρέος εξαρτάται από τη δυνατότητά μας να αναπτυχθούμε, η μακροπρόθεσμη πρότασή μας προς τους εταίρους μας, είναι όχι μόνον ότι θα τους καταβληθούν τα χρήματα που έχουν δανείσει, σε ό,τι αφορά την ονομαστική τους αξία, αλλά θα τους καταβληθεί ένα συνολικό ποσό που θα υπερβαίνει την ονομαστική αυτή αξία. Είναι πολύ σημαντικό. Δεν θέλουμε να επιστρέψουμε το χρέος μόνον με αναφορά στην ονομαστική αξία, αλλά να επιστρέψουμε περισσότερα χρήματα, με αναφορά στην καθαρή τους αξία. Και για να γίνει αυτό, πρέπει να υπογραφεί ένα είδος συμβολαίου".
Νωρίτερα, κατά την άφιξή του στον χώρο του συνεδρίου, ο Γιάνης Βαρουφάκης ρωτήθηκε για τη δήλωση του Γερμανού ομολόγου του περί grexit και φέρεται να απάντησε: "Δεν θέλω να απαντήσω στον Σόϊμπλε από ένα τόσο όμορφο μέρος".
Στο μεταξύ, την Κυριακή ο Γιάννης Βαρουφάκης είναι προσκεκλημένος στην εκπομπή του Γκίντερ Γιάουχ, στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, όπου θα συμμετάσχουν επίσης ο υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ και οι δημοσιογράφοι Ουλρίκε Χέρμαν και Ερνστ Έλιτς.