Τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο νέων μειώσεων, μετά από μερικά χρόνια, στις συντάξεις "χτύπησε" ο Αλέξης Μητρόπουλος. Μίλησε για επιτακτική και άμεση ανάγκη να βρεθούν νέοι πόροι για τα ταμεία.
Τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο νέων μειώσεων, μετά από μερικά χρόνια, στις συντάξεις "χτύπησε" ο Αλέξης Μητρόπουλος. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για επιτακτική και άμεση ανάγκη να βρεθούν νέοι πόροι για τα ταμεία, ώστε να υπάρξει έστω και μερική κάλυψη των απωλειών των 13 δισ. ευρώ που είχαν τα ταμεία από το "κούρεμα" ομολόγων.
"Οι συντάξεις δεν κινδυνεύουν. Αν δεν γίνει ανασχεδιασμός, αν δεν υπάρξει μερική επαναρτίωση (των αποθεματικών) ώστε από κάπου να βρεθούν χρήματα, ενδεχομένως η κυβέρνηση στο μέλλον να υποχρεωθεί να κάνει μία εσωτερική αναδιάταξη των συντάξεων από τις μεγάλες προς τις κάτω" είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο.
Άμεση ήταν η απάντηση του πρώην υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση ο οποίος επεσήμανε πως ο κ. Μητρόπουλος άνοιξε θέμα μείωσης των κύριων συντάξεων και τόνισε πως αν η κυβέρνηση θέλει να καταργήσει τη ρήτρα μηδενικών ελλειμμάτων πρέπει να το κάνει με νόμο.
"Θέλω να πω ότι εδώ υπάρχει ένας εμπαιγμός στη νοημοσύνη του κόσμου και των συνταξιούχων. Όσο δεν νομοθετείται η κατάργηση, τόσο διατηρούνται οι ρήτρες. Εδώ είναι ένα κλειδί το οποίο δεν το έχουν εξηγήσει οι του υπουργείου Εργασίας, υπουργοί και γενικοί γραμματείς, δεν έχουν πει την αλήθεια" δήλωσε ο κ. Βρούτσης.
Με την άποψη αυτή συμφώνησε ο κ. Μητρόπουλος επισημαίνοντας ότι οι ρήτρες μηδενικού ελλείμματος είναι νομοθετημένες και θα πρέπει πάλι με νόμο να καταργηθούν.
Εν τω μεταξύ ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, μιλώντας στην ίδια εκπομπή υποστήριξε τη θέση του ότι οι αναλογιστικές μελέτες έπρεπε να υπολογίσουν και την περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων και τόνισε ότι οι συντάξεις για τα επόμενα χρόνια είναι διασφαλισμένες.
"Ρευστότητα στα ταμεία υπάρχει και για το 2015 και για το 2016 και για το 2017" υπογράμμισε ο κ. Ρωμανιάς.