Την ανάγκη να διατηρηθεί η ακεραιότητα της Ευρωζώνης υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος απέρριψε κατηγορηματικά ένα Grexit. Aνάλογες θέσεις διατυπώνουν ο Ντόλαντ Τουσκ και ο Μαριάνο Ραχόι, ενώ στον αντίποδα θέμα Grexit επαναφέρουν ο Βέλγος ΥΠΟΙΚ και ο Αυστριακός ΥΠΕΞ.
Την ανάγκη να διατηρηθεί η ακεραιότητα της Ευρωζώνης υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος απέρριψε κατηγορηματικά ένα Grexit.
Όπως μεταδίδει η δημοσιογράφος του MEGA Mαρία Δεναξά, ο κ. Γιούνκερ ανέφερε ότι θα πρεπει να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κριση στην Ελλαδα και να γινει σεβαστή η αξιοπρέπεια των Ελλήνων, καθώς και ότι η Ελλαδα πρεπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.
Απαντώντας στην ερώτηση της Μαρίας Δεναξά για το εάν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα μπορούσε να συμβάλει ώστε να δοθεί λύση στο θέμα της ρευστότητας από την ΕΚΤ, το οποίο ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι θα θέσει στη σύνοδο κορυφής προκειμένου να υπάρξει πολιτική λύση, ο κ. Γιούνκερ αρνήθηκε να απαντήσει, λέγοντας ωστόσο ότι κάνει σκέψεις επί του θέματος. "Οι σκέψεις μου είναι σε εξέλιξη, οπότε αφήστε με να το σκεφτώ" ανέφερε χαρακτηριστικά.
"Είμαι εναντίον του Grexit, βεβαίως έχουμε θέσει σε ισχύ τοίχους προστασίας, εργαλεία και μέσα που μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο κίνδυνος συστημικής μετάδοσης από μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ δεν υφίσταται πλέον, υφίστανται όμως άλλοι κίνδυνοι, κατά πρώτον για τον ελληνικό λαό, αντιμετωπίζουμε ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα και πρέπει να δώσουμε απάντηση, αυτό δεν σημαίνει ότι θα υποκύψουμε σε όλες τις απαιτήσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης αλλά οφείλουμε να σεβαστούμε την αξιοπρέπεια των Ελλήνων, αυτό είναι το βασικό μου επιχείρημα", πρόσθεσε.
Τη θέση ότι μία έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα ήταν καταστροφή, επειδή θα είχε όχι μόνο οικονομικές, αλλά και γεωπολιτικές συνέπειε, διατυπώνει την ίδια ώρα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.
"Οι συνέπειες δεν θα ήταν μόνο οικονομικές. Μια έξοδος της Ελλάδας θα ήταν το δραματικότερο κεφάλαιο σε ολόκληρη την ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα, αυτό είναι αναμφισβήτητο" αναφέρει χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του, ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι δήλωσε ότι δεν επιθυμεί την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, κάλεσε όμως ρητά τη χώρα μας να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. "Η Ελλάδα -είπε- δεν μπορεί να λέει πρώτα δώστε μου λεφτά, και μετά 'θα κάνω αυτό που θεωρώ εγώ πρόσφορο και σωστό'. Πρέπει να ενεργεί όπως όλος ο κόσμος".
Στον αντίποδα, για ενόχληση εταίρων της Ελλάδας κάνει λόγο ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου Γιόχαν Βαν Όβερτβελντ, ο οποίος μιλώντας στους Financial Times αναφέρει ότι η επιθετική διαπραγματευτική της Αθήνας έχει ενοχλήσει και απογοητεύσει εταίρους της στην Ευρωζώνη και προειοδοποιεί την Ελλάδα ότι το ενιαίο νόμισμα θα μπορούσε με ασφάλεια να επιβιώσει ενός Grexit.
Στο μεταξύ, θέμα "Grexit" επανέφερε σήμερα ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος με δηλώσεις του στο περιθώριο του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες τόνισε ότι πρέπει να τεθεί το θέμα μιας εξόδου της χώρας από το ευρώ, που όπως ισχυρίστηκε "δεν αποτελεί ένα σενάριο που πρέπει να αποκλείεται, αλλά το τελείως αντίθετο".
Ο κ. Κουρτς είπε πως θεωρεί πιο σκόπιμο να υπάρξει μια συνολική θεώρηση παράλληλα με τις συζητήσεις των υπουργών Οικονομικών και ο ίδιος ευελπιστεί ότι κάτι τέτοιο θα γίνει κατά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τη Σύνοδο Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή.