Το κλίμα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στην πρώτη τους συνάντηση επιβεβαίωσαν με τις δηλώσεις τους Μέρκελ και Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο.
Το κλίμα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στην πρώτη τους συνάντηση επιβεβαίωσαν με τις δηλώσεις τους Μέρκελ και Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο. Ωστόσο οι διαφωνίες φαίνεται ότι παραμένουν καθώς η Άγκελα Μέρκελ ζήτησε κοστολογημένες προτάσεις και ο Αλέξης Τσίπρας εκατέρωθεν σεβασμό στις δεσμεύσεις αλλά και τη δημοκρατία.
Μέρκελ: Έξοδος από το τέλμα σημαίνει μεταρρυθμίσεις
Η Γερμανίδα Καγκελάριος είπε πως έγινε ένας πρώτος γύρος και οι δύο πλευρές είδαν ποιες είναι οι ευθύνες και οι ανάγκες ώστε να κλείσουν οι συμφωνίες, ενώ τόνισε πως τα οικονομικά στοιχεία που θα δώσει η Ελλάδα πρέπει να είναι σαφή αναφορικά με το ποιες θα είναι οι μεταρρυθμίσεις που θα εφαρμοστούν στην Ελλάδα.
Η ίδια ξεκαθάρισε πως δεν είναι εκείνη που θα λάβει τις αποφάσεις αλλά οι θεσμοί και στη συνέχεια το Eurogroup. Απαντώντας μάλιστα σε σχετική ερώτηση για το εάν θα ανοίξει η στρόφιγγα της ρευστότητας προς την Ελλάδα είπε πως εκπροσωπεί μόνο τη Γερμανία και τόνισε:
"Οι αποφάσεις σε σχέση με τη ρευστότητα ως προς το εάν είναι ορθό να ληφθούν κάποια μέτρα ή κάποια άλλα να μην ληφθούν είναι αποφάσεις που παίρνουν το Eurogroup, οι υπουργοί Οικονομικών, αφού δουν και ακούσουν την αποτίμηση των θεσμών. Εμείς μπορούμε να το συζητήσουμε, μπορούμε να ανταλλάξουμε γνώμες και απόψεις, μπορούμε να εμβαθύνουμε, δεν το έχουμε κάνει ακόμα θα το κάνουμε. Δεν μπορώ όμως να πω να υποσχεθώ και να διασφαλίσω κάτι το οποίο αναφέρεται σε έννοιες όπως είναι η ρευστότητα. Είναι μια άλλη διαδικασία αυτή".
Στέλνοντας ωστόσο και ένα μήνυμα προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, είπε πως θα ήθελε η Ελλάδα να βγει από το τέλμα και να γίνει μια εύρωστη χώρα όμως αυτό σημαίνει μεταρρυθμίσεις και ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς.
Τσίπρας: Το πρόγραμμα δεν ήταν "success story"
Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως ο μόνος δρόμος για να επιλυθούν οι διαφορές είναι ο διάλογος και θέτοντας άμεσα το θέμα της ανθρωπιστικής κρίσης είπε ότι το πρόγραμμα δεν ήταν "success story" αλλά επιδείνωσε την ανεργία ιδιαίτερα στους νέους.
Ωστόσο όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας είναι λάθος να υπάρχει η πεποίθηση πως για όλα τα δεινά της χώρας μας φταίνε κάποιοι άλλοι και αναγνώρισε ότι υπάρχουν παθογένειες, όπως η φοροδιαφυγή, το μη αποτελεσματικό δημόσιο αλλά και πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις και για να υπάρχει φορολογική δικαιοσύνη. Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως δεν χρειάζεται να γκρεμιστεί ότι θετικό έγινε τα προηγούμενα χρόνια αλλά να αλλάξει το μίγμα της πολιτικής των μεταρρυθμίσεων.
Ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως δεν έφτασε στο Βερολίνο για να ζητήσει λεφτά από την Καγκελάριο και πρόσθεσε:
"Θα ήταν πράγματι οξύμωρο εάν περιμένατε από μένα να έχω έρθει στη Γερμανία για να ζητήσω από τη Γερμανίδα Καγκελάριο να μου δώσει χρήματα για να πληρώσω μισθούς και συντάξεις στην Ελλάδα. Δεν ήταν αυτός ο στόχος της επίσκεψής μου".
Θέμα Siemens & γερμανικών αποζημιώσεων
Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως πρέπει πλέον να σπάσουν τα στερεότυπα λέγοντας: “Ούτε οι Έλληνες είναι τεμπέληδες, ούτε οι Γερμανοί ευθύνονται για όλα τα δεινά”.
Ζήτησε ανοιχτά τη βοήθεια της γερμανικής κυβέρνησης και δικαιοσύνης για τα πεπραγμένα της Siemens στην Ελλάδα και τόνισε:
"Να δουλέψουμε από κοινού ώστε να καταπολεμήσουμε τη διαφθορά, που κράτησε και επιχειρεί να συνεχίσει να κρατά την Ελλάδα καθηλωμένη. Θέλουμε σε αυτό τη βοήθεια και τη συνέργεια της γερμανικής κυβέρνησης και νομίζω ότι μια πρώτη πρωτοβουλία σε αυτή την κατεύθυνση θα ήταν η δικαστική συνδρομή των γερμανικών Αρχών ώστε να υπάρξει να αποδοθεί δικαιοσύνη σε σχέση με τα πεπραγμένα της Siemens στην Ελλάδα τις προηγούμενες δεκαετίες".
και έθεσε θέμα κατοχικού δανείου και γερμανικών αποζημιώσεων για την κατοχή λέγοντας πως δεν πρόκειται τόσο για υλική διεκδίκηση αλλά για ηθικό θέμα που αφορά τόσο τον ελληνικό όσο και τον γερμανικό λαό.
Μάλιστα απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν υπάρχει πρόθεση να κατασχεθούν κτίρια του γερμανικού Δημοσίου στην Ελλάδα, ο κ. Τσίπρας είπε πως δεν υπάρχει τέτοια σκέψη, ούτε τέτοιες δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης και πρόσθεσε:
"Η ελληνική κυβέρνηση έθεσε ένα θέμα νομικής διεκδίκησης στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου. Η πρωτοβουλία αυτή δεν αφορά υλική διεκδίκηση δεν το συσχετίζουμε με την παρούσα συζήτηση για τη λύση χρηματοδότησης".
Αναφερόμενη στο θέμα του κατοχικού δανείου και των γερμανικών αποζημιώσεων η Άγκελα Μέρκελ είπε πως από πολιτικής πλευρά για τη Γερμανία το θέμα έχει ολοκληρωθεί ωστόσο επιβεβαιώνοντας ότι το θέμα τέθηκε στη συνάντηση είπε: "Δεν φτάσαμε σε κάποιο συμπέρασμα σήμερα. Η Γερμανία δεν το αγνοεί σαν θέμα"
Στο επίκεντρο τα ταμειακά διαθέσιμα
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πόσο επαρκούν τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας και εάν ευσταθούν τα δημοσιεύματα ότι η Ελλάδα στις 8 Απριλίου δεν θα έχει χρήματα ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως "τα μεσοπρόθεσμα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας είναι γνωστά” και τα κληρονόμησε η ελληνική κυβέρνηση επειδή οι προκάτοχοί της “δεν ολοκλήρωσαν αξιολογήσεις για προγράμματα για τα οποία είχαν δεσμευτεί".
Ο ίδιος σημείωσε ότι έχει να γίνει εκταμίευση από το περασμένο καλοκαίρι ωστόσο σε άλλο σημείο της συνέντευξής Τύπου είπε πως η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις της.
Από την πλευρά της η Γερμανίδα Καγκελαρίος είπε πως έχει συζητηθεί και με την προηγούμενη κυβέρνηση το θέμα της δημιουργίας μιας τράπεζας για την ενίσχυση της Ανάπτυξης στην Ελλάδα ωστόσο είπε πως το ζήτημα πρέπει να συζητηθεί περαιτέρω και ότι η ίδια δεν μπορεί να εγγυηθεί κάτι προς το παρόν.