"Τρέχει" η κυβέρνηση για να ετοιμάσει έως τη Δευτέρα τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που θα ξεκλειδώσει μέρος της βοήθειας, ενώ την ίδια ώρα σφίγγει ολοένα και περισσότερο η θηλιά της ρευστότητας γύρω από την πραγματική οικονομία.
"Τρέχει" η κυβέρνηση για να ετοιμάσει έως τη Δευτέρα τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που θα ξεκλειδώσει μέρος της βοήθειας, ενώ την ίδια ώρα σφίγγει ολοένα και περισσότερο η θηλιά της ρευστότητας γύρω από την πραγματική οικονομία.
Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συνομίλησε τηλεφωνικά χθες και με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν σε μια προσπάθεια να επιταχύνει τις διαδικασίες, όπως αποκάλυψε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, μιλώντας στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα MEGA".
Στη λίστα που θα αποστείλει η κυβέρνηση αναμένεται να περιλαμβάνονται οι ρυθμίσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, που ήδη αρχίζουν να φέρνουν "ζεστό" χρήμα στα ταμεία, παρεμβάσεις για έσοδα από αδήλωτα εισοδήματα, προώθηση ιδιωτικοποιήσεων, μέτρα για τον περιορισμό των πρόωρων συντάξεων, ενώ άγνωστος "χ" παραμένει το θέμα των αλλαγών στον ΦΠΑ και στον ΕΝΦΙΑ, καθώς υπάρχουν ακόμη διαφορετικές φωνές μέσα στην κυβέρνηση.
Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Σταθάκης εκτίμησε ότι "στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα έχουμε μια συμφωνία και στο πακέτο των μεταρρυθμίσεων και στην ροή της χρηματοδότησης".
Ο πρωθυπουργός στη χθεσινή του ομιλία διεμήνυσε ότι η θέση της Ελλάδας είναι στην ευρωζώνη.
"Η Ελλάδα αποτελεί ιστορικά αλλά και σήμερα κομμάτι της Ευρώπης. Κομμάτι των ευρωπαϊκών εξελίξεων, κομμάτι αναπόσπαστο της ευρωπαϊκής πραγματικότητας. Η Ελλάδα και η Ευρώπη βρίσκονταν πάντα σε αλληλεπίδραση. Το ελληνικό ζήτημα είναι ζήτημα της Ευρώπης γιατί οι διαμάχες, οι συγκλίσεις τα προβλήματα και οι λύσεις τους είναι ταυτόχρονα και ελληνικά και ευρωπαϊκά", είπε μιλώντας σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Αίσθηση πάντως προκαλεί η δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ρήξης. Στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κρήτη κάποιος πολίτης είπε στον κ. Βαρουφάκη "είμαστε μαζί σας", με τον υπουργό να απαντά: "Αλλά να είστε και μετά τη ρήξη όμως, ε;".
"Ελπίζω ο κ. Βαρουφάκης να μην έχει προσχωρήσει σε αυτή τη μικρή παρέα των ανόητων της πολιτικής που θεωρούν ότι μπορεί η χώρα να έχει μέλλον έξω από την Ευρώπη", δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.
Την ίδια ώρα, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης τάσσεται κατά της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ. "Δεν πρόκειται να ιδιωτικοποιηθεί η ΔΕΗ. Δεν πρόκειται να τεμαχιστεί. Δεν παραχωρείται. Δεν εκχωρείται. Αντίθετα θα μείνει μεγάλη η ΔΕΗ, θα ανασυγκροτηθεί και θα παίξει ακόμη πιο ισχυρό ρόλο για να φύγουμε από την κρίση", δήλωσε.