Στο τραπέζι του Brussels Group βρίσκεται η λίστα των μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης το οποίο συνεδριάζει στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους.
Στο τραπέζι του Brussels Group βρίσκεται η λίστα των μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης το οποίο συνεδριάζει στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους.
Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι η λίστα των μεταρρυθμίσεων, με προσθήκες και τροποποιήσεις θα γίνουν αποδεκτές και θα προωθηθούν τη Δευτέρα στο Euro Working Group ώστε στο τέλος της εβδομάδας να υπάρξει συνεδρίαση του Eurogroup και να ανάψει το "πράσινο φως" για ροή χρημάτων στην ελληνική οικονομία.
Στόχος αυτών των μεταρρυθμίσεων, σύμφωνα με την κυβέρνηση, είναι έσοδα περίπου 3 δισ. για το 2015, πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5% του ΑΕΠ και ρυθμό ανάπτυξης κατά 1,4%. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι θα είναι η πρώτη φορά που οι μεταρρυθμίσεις δεν θα επιβαρύνουν τα μεσαία και κατώτερα εισοδηματικά στρώματα που πληγεί από την κρίση.
Το "κυνήγι" της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, η πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων και τσιγάρων είναι μεταξύ των μέτρων που έχουν προταθεί όπως επίσης και η αύξηση των εσόδων από το φόρο προστιθέμενης αξίας, μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος παρακολούθησης. Οι μεταρρυθμίσεις προτείνονται ομαδοποιημένες, και κάποιες θα είναι σε άμεση υλοποίηση και άλλες σε δεύτερο και τρίτο στάδιο.
Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δεν θα υπάρχουν υφεσιακά μέτρα και δεν θα υπάρξει υστέρηση εσόδων.
Την ίδια ώρα εκτός από τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών περί ενδεχόμενου ρήξης, τη… βροχή ξένων δημοσιευμάτων και τις διαρροές Ευρωπαίων αξιωματούχων για τον κίνδυνο χρεοκοπίας, η Fitch με μια έκτακτη αξιολόγηση, υποβάθμισε 3 βαθμίδες την Ελλάδα.
Όμως το κλίμα είχε "βαρύνει" από το απόγευμα της Παρασκευής, όταν το πρακτορείο Reuters μετέφερε δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων για το ενδεχόμενο να κυκλοφορήσει η Ελλάδα παράλληλο νόμισμα, προκειμένου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις στο εσωτερικό της χώρας.
Με δηλώσεις του στους Financial Times ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας χαρακτήρισε ανεδαφικά αυτά τα σενάρια, αλλά απέφυγε να απαντήσει για τη δυνατότητα καταβολής 448 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ, στις αρχές Απριλίου.
"Ό,τι χρειάζεται να πληρωθεί, θα πληρωθεί στην ώρα του. Αυτό σημαίνει μισθούς, συντάξεις και την επιχορήγηση στο ΙΚΑ" είπε χαρακτηριστικά.
"Λάδι στη φωτιά" ρίχνει ο υπουργός Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Κεφάλαιο, μιλά ακόμα και για σύγκρουση. Είχαν προηγηθεί, δηλώσεις των Γ. Βαρουφάκη και Ευ. Τσακαλώτου περί ενδεχόμενου ρήξης καθώς και non paper από το μέγαρο Μαξίμου για την προτεραιότητα που έχουν οι πληρωμές στο εσωτερικό, για να ακολουθήσει στη συνέχεια αναδίπλωση απ' όλες τις πλευρές.
Την ίδια ώρα ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι, σημείωσε ότι "πριν από δύο μήνες είχαμε εκλογές. Ο ελληνικός λαός έδωσε μια εντολή. Η εντολή δεν ήταν εντολή για ρήξη και έξοδο. Αν ήθελε να δώσει τέτοια εντολή θα ψήφιζε το ΚΚΕ. Η εντολή ήταν για σκληρή διαπραγμάτευση, η οποία να βελτιώσει τις τύχες της χώρας και του λαού της".