Σε τεντωμένο σχοινί συνεχίζονται οι συζητήσεις μεταξύ της Αθήνας και των θεσμών την ίδια στιγμή που ο χρόνος αλλά και τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας λιγοστεύουν δραματικά.
Σε τεντωμένο σχοινί συνεχίζονται οι συζητήσεις μεταξύ της Αθήνας και των θεσμών την ίδια στιγμή που ο χρόνος αλλά και τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας λιγοστεύουν δραματικά.
Το Reuters επικαλούμενο αξιωματούχους της ευρωζώνης μετέδωσε το απόγευμα της Πέμπτης ότι οι Έλληνες που μετείχαν χθες στην τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group (EWG) ξεκαθάρισαν προς εταίρους και δανειστές ότι τα χρήματα τελειώνουν την Μεγάλη Πέμπτη 9 Απριλίου. Λίγη ώρα μετά τη δημοσίευση το υπουργείο Οικονομικών έσπευσε να διαψεύσει κατηγορηματικά τις πληροφορίες.
Η γερμανική πλευρά πάντως με διαρροή από την αντιπροσωπεία της στις Βρυξέλλες ανακοίνωσε πως το EWG θα συνεδριάσει τόσο το απόγευμα της 8ης Απριλίου, όσο και το πρωί της 9ης Απριλίου. Αν και δεν διευκρινίζεται το θέμα της συνεδρίασης όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι η Ελλάδα θα είναι το κυριότερο και πιο φλέγον ζήτημα.
Άλλωστε κατά την πρώτη ημέρα της συνεδρίασης η χώρα μας θα πρέπει να αναχρηματοδοτήσει έντοκα γραμμάτια 1,4 δισ. εκ των οποίων τα 750 εκατ. ευρώ ανήκουν σε ξένους επενδυτές, οι οποίοι δεν είναι ακόμα σίγουρο εάν θα συμμετάσχουν στην διαδικασία για επαναγορά των ομολόγων. Μια μέρα αργότερα τη Μεγάλη Πέμπτη η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλλει δόση 450 εκατ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ στις 15 Απριλίου θα πρέπει να καταβληθούν μισθοί του Δημοσίου.
Την ίδια στιγμή προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων τα περί πλεονάσματος από 3,1% έως 3,9% με αποτέλεσμα το Μαξίμου να σπεύσει να διευκρινίσει ότι εάν υπάρξει μεγαλύτερο πρωτογενές πλεόνασμα αυτό θα δοθεί στους ασθενέστερους.
Η Bank of America-Merril Lynch εξηγεί σε έκθεσή της ότι εάν η Ελλάδα δεν πληρώσει τη δόση του ΔΝΤ στις 9 Απριλίου, δεν θα σημάνει αυτόματα πιστωτικό γεγονός. Όπως εξηγεί, η Ελλάδα αναμένεται να ξεμείνει από ρευστό στις 20 Απριλίου, όταν πρέπει να πληρωθούν τόκοι 80 εκ. ευρώ στην ΕΚΤ.
Από τη στιγμή που δεν θα πληρωθεί η δόση, οι διαδικασίες που θα κινηθούν τόσο από το ΔΝΤ όσο και από τους Ευρωπαίους διαρκούν περίπου ένα μήνα, κάτι που σημαίνει ότι η Ελλάδα μπορεί να χρεοκοπήσει το Μάιο.