Αγωνιώδεις προσπάθειες καταβάλλουν τόσο η κυβέρνηση όσο και οι δανειστές για να προλάβουν τις προθεσμίες στο μέτωπο των συζητήσεων με τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα, οι οποίες προσωρινά διεκόπησαν σήμερα λόγω του Πάσχα των καθολικών.
Αγωνιώδεις προσπάθειες καταβάλλουν τόσο η κυβέρνηση όσο και οι δανειστές για να προλάβουν τις προθεσμίες στο μέτωπο των συζητήσεων με τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα, οι οποίες προσωρινά διεκόπησαν σήμερα λόγω του Πάσχα των καθολικών.
Η ελπίδα είναι ότι στο διπλό EuroWorking Group της επόμενης εβδομάδας, στις 8 και 9 Απριλίου, θα βρεθεί κοινός τόπος ώστε να "ξεκλειδώσει" ένα μέρος της δόσης για την Ελλάδα.
Από την άλλη, πάντως, δεν διαφαίνεται οι δανειστές να έχουν τέτοια διάθεση καθώς κάνουν λόγο για μικρή πρόοδο στις διαπραγματεύσεις αλλά και για "προτάσεις που σηκώνουν πολύ συζήτηση", όπως λένε χαρακτηριστικά.
Εκτιμούν -υπό αυτές τις συνθήκες- ότι θα είναι πολύ δύσκολο να γίνει μερική εκταμίευση της δόσης και συνδέουν την χρηματοδότηση της Ελλάδας με την επίτευξη συμφωνίας στο σύνολο της διαπραγμάτευσης.
Εώς ότου επιτευχθεί πάντως κάποια συμφωνία -κάτι για το οποίο αισιοδοξεί το Μαξίμου- η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο εξαντλούν όλες τις πηγές εξεύρεσης πόρων.
Το Δημόσιο πρέπει να ανανεώσει έντοκα 1,4 δισ. ευρώ στις 8 Απριλίου, εκ των οποίων τα 750 εκατομμύρια ανήκουν σε ξένους επενδυτές, που είναι άγνωστο αν εμφανιστούν στη δημοπρασία, να πληρώσει 450 εκ. ευρώ στο ΔΝΤ στις 9 Απριλίου και κάτι παραπάνω από μισό δισ. ευρώ για την πληρωμή του 15ήμερου σε μισθούς και συντάξεις, στις 14 Απριλίου.
Σε θρίλερ όμως εξελίσσεται ο χρονικός ορίζοντας στον οποίο θα εξαντληθούν αυτά τα διαθέσιμα καθώς τις προηγούμενες μέρες κορυφαίοι υπουργοί μιλούσαν για συγκεκριμένα χρονικά ορόσημα, τα οποία στη συνέχεια διέψευδε το Μαξίμου.
Οι δανειστές εκτιμούν ότι τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους επαρκούν τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Μαΐου και θεωρούν ότι τον Ιούνιο θα προκύψει ενδεχομένως σοβαρότερο πρόβλημα. Ερμηνεύουν τις δηλώσεις των Ελλήνων κορυφαίων αξιωματούχων ως μέσο πίεσης ώστε να επισπευστούν οι όποιες αποφάσεις.
Την ίδια ώρα, η αβεβαιότητα πνίγει την πραγματική οικονομία, με τον πρόεδρο της Eurobank, Νίκο Καραμούζη, να ζητεί από τη Θεσσαλονίκη να βρεθεί άμεσα λύση και να αποφευχθεί η ρήξη.
"Εκτιμώ ότι καμία πλευρά δεν επιδιώκει σήμερα τη ρήξη και τη σύγκρουση. Δεν έχει τη διάθεση και την επιθυμία να προχωρήσει στα άκρα, θα ήταν ιστορικό λάθος να αφήσουμε τα πράγματα σε ακραίες επιλογές με επικίνδυνες και μη μετρήσιμες επιπτώσεις κατά τη γνώμη μου. Και προσωπικά είμαι πεπεισμένος ότι η κυβέρνηση με τη στήριξη που απολαμβάνει σήμερα της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού θα προχωρήσει σύντομα με ρεαλισμό σε έναν έντιμο συμβιβασμό, σε μια συμφωνία, κοινωνικά ισορροπημένη και αναπτυξιακά προσανατολισμένη με τους Ευρωπαίους εταίρους μας", επισήμανε.