Δύσκολη είναι για το οικονομικό επιτελείο η εξίσωση του καινούριου φόρου που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ.
Δύσκολη είναι για το οικονομικό επιτελείο η εξίσωση του καινούριου φόρου που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ.
Το πρώτο βήμα σχετίζεται με την πορεία της διαπραγμάτευσης, στην οποία το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να καταλήξει ποια θα είναι τα προσδοκώμενα έσοδα του νέου φόρου ακίνητης περιουσίας, ο οποίος θα έρθει στη θέση του ΕΝΦΙΑ. Ο τελευταίος έχει φέρει στα κρατικά ταμεία 2,6 δισ. ευρώ.
Το δεύτερο βήμα θα γίνει μέσα στο επόμενο βήμα και σχετίζεται με την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η αναπροσαρμογή δεν θα είναι οριζόντια αλλά ανά περιοχή. Σημειώνεται ότι οι εμπορικές τιμές έχουν υποχωρήσει κατά 35% από το 2007, όχι όμως με την ίδια ταχύτητα σε όλες τις περιοχές. Στις αποκαλούμενες ακριβές περιοχές οι τιμές είναι 30% χαμηλότερες από τις τιμές ζώνες, ενώ στις “λαϊκές” συνοικίες οι εμπορικές τιμές είναι ή στα όρια των τιμών ζώνης ή υψηλότερα.
Η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη δήλωσε, πάντως, το πρωί στο STAR ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αύξηση των αντικειμενικών αξιών.
Το τρίτο βήμα, όταν οριστούν και οι νέες αντικειμενικές, είναι ο καθορισμός του αφορολόγητου και της κλίμακας υπολογισμού του νέου φόρου. Χθες η κ. Βαλαβάνη διευκρίνισε ότι το αφορολόγητο δεν θα αφορά μόνο την α΄κατοικία αλλά το σύνολο των ακινήτων. Κυβερνητική δέσμευση παραμένει η απαλλαγή των καλλιεργούμενων χωραφιών.
Ένα ακόμη σημείο που χρήζει προσοχής είναι ότι με τα σημερινά δεδομένα αν το αφορολόγητο τεθεί στα 50.000 ευρώ τότε θα μείνουν αφορολόγητοι τέσσερις με πέντε από τους δέκα ιδιοκτήτες ακινήτων. Αυτό σημαίνει ότι είτε οι υπόλοιποι θα πρέπει να επωμιστούν το βάρος των απωλειών είτε θα πρέπει να βρεθούν ισοδύναμα μέτρα για να καλυφθεί η “τρύπα” στον προϋπολογισμό.