Στη Μόσχα έφτασε το απόγευμα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος αύριο θα συναντηθεί στο Κρεμλίνο με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πουτιν. Πρόκειται για ένα ταξίδι με ιδιαίτερη διπλωματική σημασία και παρότι η Αθήνα διαβεβαιώνει σε όλους τους τόνους ότι θέλει ευρωπαϊκή λύση στο πρόβλημα, η χρονική συγκυρία στην οποία πραγματοποιείται η επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στο άνοιγμα που επιχειρεί η Ελλάδα προς τη Ρωσία.
Στη Μόσχα έφτασε το απόγευμα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος αύριο θα συναντηθεί στο Κρεμλίνο με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πουτιν. Πρόκειται για ένα ταξίδι με ιδιαίτερη διπλωματική σημασία και παρότι η Αθήνα διαβεβαιώνει σε όλους τους τόνους ότι θέλει ευρωπαϊκή λύση στο πρόβλημα, η χρονική συγκυρία στην οποία πραγματοποιείται η επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στο άνοιγμα που επιχειρεί η Ελλάδα προς τη Ρωσία.
Ο στόχος της συνάντησης των ηγετών Ρωσίας – Ελλάδας είναι η επανεκκίνηση των ελληνορωσικών σχέσεων, με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να φέρεται έτοιμος να προχωρήσει στην έναρξη της διαδικασίας για την άρση του ρωσικού εμπάργκο στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα που επιβλήθηκε τον περασμένο Αύγουστο, όταν η Ρωσία αποφάσισε να εφαρμόσει εμπάργκο σε όλες τις χώρες τις ΕΕ εξαιτίας της στάσης τους στο ουκρανικό ζήτημα.
Επίσης, η Ρωσία φαίνεται να είναι διατεθειμένη να διευκολύνει την ελληνική πλευρά σε ό,τι αφορά τα πρόστιμα που διεκδικούσε η Gazprom για τη μείωση της κατανάλωσης σε ποσοστό 40% από την προηγούμενη χρονιά, ενώ -σύμφωνα με την ανταπόκριση του Θανάση Αυγερινού- θα υπάρξει πρωτοβουλία του ίδιου του κ. Πούτιν για μείωση της τιμής του φυσικού αερίου για την Ελλάδα.
Σταθερό παραμένει το ενδιαφέρον της Ρωσίας για τους σιδηροδρόμους και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο μιας επωφελούς συμφωνίας-"πακέτο" όπως τη χαρακτηρίζουν, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα δίνει η ρωσική πλευρά στον τουρκικό αγωγό φυσικού αερίου Τurkish Stream, που θα συνδέει τη χώρα με την Τουρκία και θα καταλήγει στα σύνορα με την Ελλάδα.
Όλα τα παραπάνω ζητήματα αναμένεται να τεθούν επί τάπητος στη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον εκπρόσωπο του Ρώσου ηγέτη να μην αποκλείει να τεθεί προς συζήτηση και το θέμα του ελληνικού χρέους. "Οι σχέσεις Ρωσίας και Ελλάδας είναι εξαιρετικά πολυεπίπεδες" σημείωσε ο εκπρόσωπος, επισημαίνοντας ότι στις επικείμενες διαβουλεύσεις θα συζητηθεί "όλο το φάσμα των σχέσεων".
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Αντόν Σιλουάνοφ, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με δημοσιεύματα που έφεραν την ελληνική πλευρά να συζητά "νέα δάνεια", είπε ότι "προς το παρόν δεν έχουν απευθυνθεί στην πλευρά μας και αυτό το ζήτημα δεν το συζητήσαμε".
Φαίνεται, πάντως, πως τα όποια… "δώρα" από τη ρωσική πλευρά δεν θα προσφερθούν χωρίς ανταλλάγματα, όπως προκύπτει από δήλωση στην εφημερίδα "Κομερσάντ" κυβερνητικής πηγής, που φέρεται να συνδέει τη δυνατότητα χορήγησης στην Ελλάδα νέων δανείων και τη σχεδιαζόμενη έκπτωση στην τιμή του φυσικού αερίου με το ρωσικό ενδιαφέρον για ΟΛΘ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Τσίπρας στο TASS: Ευκαιρία για νέες βάσεις στις ελληνορωσικές σχέσεις
Μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο TASS λίγες ώρες πριν την επίσκεψη στη Μόσχα, ο Αλέξης Τσίπρας τη χαρακτήρισε ως "ευκαιρία" προκειμένου να τεθούν σε νέες βάσεις οι ελληνορωσικές σχέσεις, τονίζοντας ότι η Ελλάδας ως μέλος της ΕΕ μπορεί να αποτελέσει "γέφυρα" ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία.
"Υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες για συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας" δήλωσε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας παράλληλα ότι μπορεί να υπάρξει αναβάθμιση των εμπορικών σχέσεων, γεγονός που θα δώσει στην Ελλάδα τη δυνατότητα να εξάγει τα αγροτικά της προϊόντα στη Ρωσική Ομοσπονδία.
Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι τα τελευταία χρόνια οι ελληνορωσικές σχέσεις είχαν υποστεί πλήγμα, ενώ δηλωσε πως οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν έκαναν ό,τι ήταν δυνατόν για να αποφευχθεί η "παράλογη" -όπως τη χαρακτήρισε- πολιτική των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, λόγω της έντασης στην Ουκρανία.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι δεν συμφωνεί με τις κυρώσεις αυτές, σημειώνοντας ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει διάλογος και διαπραγμάτευση για την επίλυση των σημαντικών προβλημάτων. Οι κυρώσεις είναι "δρόμος στου πουθενά" σχολίασε χαρακτηριστικά, ενώ επανέλαβε για ακόμη μια φορά ότι η ασφάλεια στην Ευρώπη δεν νοείται χωρίς τη Ρωσία.
Τέλος, ανέφερε ότι "η Ελλάδα και η Ρωσία, περισσότερο από όλες πλήρωσαν με το αίμα τους στον αγώνα κατά του ναζισμού, και αυτό αποτελεί κοινό σημείο, όπως είναι κοινές είναι οι ρίζες των δύο χωρών και των λαών μας, που έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό τη θρησκεία. Αυτό δεν μπορούμε να το υποτιμήσουμε. Έχουμε ένδοξο παρελθόν του κοινού αγώνα και της κοινής πορείας, μπορούμε να έχουμε και μέλλον".
Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Μόσχα, ο πρωθυπουργός θα συναντήσει επίσης τον πρωθυπουργό Ντιμίτρι Μεντβέντεφ και τον πρόεδρο της ρωσικής Βουλής (κρατική Δούμα) Σεργκέι Ναρούσκιν, ενώ θα έχει ακόμη επαφές με τον Πατριάρχη Μόσχας και Πάσης Ρωσίας Κύριλλο, καθώς και με εκπροσώπους της Ομογένειας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα μετά από πέντε χρόνια.
Με δυσπιστία βλέπουν το ταξίδι Τσίπρα οι εταίροι
Το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στη Ρωσία προκαλεί προβληματισμό στους Ευρωπαίους εταίρους, που δεν κρύβουν την ενόχλησή τους, ενώ στον ευρωπαϊκό Τύπο δημοσιεύονται ακραία σενάρια, ακόμα και για κρυφό σχέδιο Grexit με τη βοήθεια της Ρωσίας.
"Επιμένουμε ότι πρέπει να εφαρμόζεται η αρχή της ίσης μεταχείρισης όλων των κρατών-μελών της ΕΕ και όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ πρέπει να έχουν ενιαία φωνή έναντι των εμπορικών μας εταίρων, όπως είναι η Ρωσία" δήλωσε σήμερα ο εκπεόσωπος της Κομισιόν Ντάνιελ Ροζάριο.
Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα των "Financial Times", που γράφουν ότι "ο μεγάλος φόβος είναι ένα σχέδιο 'Δούρειου Ίππου', όπου η Ρωσία θα επιμηκύνει δάνεια διάσωσης με αντάλλαγμα ένα ελληνικό βέτο στις κυρώσεις, κίνηση που θα σκότωνε την ενότητα της Δύσης στο ουκρανικό ζήτημα".
"Και αν οι Έλληνες ετοιμάζουν την έξοδό τους από την Ευρωζώνη με τη βοήθεια του… Πούτιν;" είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της γαλλικής "Le Figaro", που επισημαίνει πως στις 9 Απριλίου η Ελλάδα καλείται να καταβάλει 458 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ, αλλά μία ημέρα πριν ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντήσει τoν Ρώσο πρόεδρο.
Αίσθηση, πάντως, προκαλεί και ένα ειρωνικό σχόλιο του "Taggerspiegel", που σχολιάζει την οικονομική κατάσταση Ελλάδας και Ρωσίας. Εμφανίζει τον Αλέξη Τσίπρα και τον Βλαντιμίρ Πούτιν ντυμένους με κουρέλια και μπαλώματα. Ο τίτλος είναι "Η Ελλάδα στη Μόσχα" και ο Έλληνας πρωθυπουργός τείνει ένα τενεκεδάκι στον επίσης πάμπτωχο Ρώσο πρόεδρο, από τον οποίο ζητιανεύει: "Εχεις να μου δώσεις κανένα ευρώ;".
Αναλυτικά το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στη Μόσχα:
Τετάρτη 8 Απριλίου 2015
Στις 10:00 Κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.
Στη 13:00 Κατ΄ιδίαν συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Ρώσο Προέδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.
Στις 14:00 Οι δύο αρχηγοί θα έχουν διευρυμένες συνομιλίες και γεύμα εργασίας.
Στις 15:15 Θα πραγματοποιηθεί η υπογραφή των εγγράφων.
Στις 15:30 Θα πραγματοποιηθεί η κοινή συνέντευξη τύπου του Πρωθυπουργού και του Ρώσου Προέδρου.
Στις 18:30 Ο Πρωθυπουργός θα συναντήσει τους Προέδρους των Ομογενειακών Συλλόγων .
Στις 19:00 Θα ακολουθήσει μια διευρυμένη συνάντηση με τους Ομογενειακούς Συλλόγους.
Πέμπτη 9 Απριλίου 2015
Στις 10:00 Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα πραγματοποιήσει διάλεξη στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας (MGIMO) με θέμα: "Οι ελληνορωσικές σχέσεις και η Ευρώπη".
Στις 12:00 Θα υπάρξει συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Κρατικής Δούμας, Σεργκέι Ναρίσκιν.
Στις 15:00 Θα υπάρξει συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Ρώσo Πρωθυπουργό, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ στον Οίκο Δεξιώσεων της Ρωσικής Κυβέρνησης.
Στις 16:30 Θα υπάρξει συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πατριάρχη Μόσχας και Πάσης Ρωσίας, Κύριλλο στην Ιερά Μονή του Αγίου Δανιήλ.