Νέο μήνυμα ότι "για την Ελλάδα, η Ρωσία δεν αποτελεί 'λύση' στις διαπραγματεύσεις που διεξάγει στο πλαίσιο της Ευρωζώνης", έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σήμερα στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας.
Νέο μήνυμα ότι "για την Ελλάδα, η Ρωσία δεν αποτελεί 'λύση' στις διαπραγματεύσεις που διεξάγει στο πλαίσιο της Ευρωζώνης", έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σήμερα στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας.
Ο κ. Τσίπρας διεμήνυσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ και επανέλαβε ότι το ζήτημα της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου προβλήματος κρίσης στην Ευρωζώνη που είναι ευρωπαϊκό και μόνο στο πλαίσιο αυτό – μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα είναι αναπτυξιακή και κοινωνική – μπορεί να λυθεί.
"Επιδιώκουμε μια συμφωνία που θα είναι αμοιβαία επωφελής τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ευρωζώνη. Αν αυτή η συμφωνία δεν επέλθει τότε ζημία δεν θα έχει μόνο η Ελλάδα, μεγαλύτερη ζημία θα έχει η ευρωζώνη, το ευρωπαϊκό κοινό όραμα. Γι' αυτό το λόγο και είμαι αισιόδοξος παρά τις δυσκολίες ότι στο τέλος της ημέρας όλες οι δυνάμεις θα έρθουν σε έναν έντιμο συμβιβασμό", τόνισε.
Επισήμανε εκ νέου ότι την Ελλάδα, η Ρωσία αποτελεί συστατικό μέρος της ενεργητικής, πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής της, που στόχο έχει να αξιοποιήσει την ελληνική γεωπολιτική θέση προκειμένου η χώρα να αποκτήσει ξανά μια αναπτυξιακή προοπτική και να ενισχύσει τον διεθνή της ρόλο.
Αποτιμώντας τη συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι χθες ήταν μια πολύ σημαντική μέρα, επανεκκίνησης και αναζωογόνησης για τις ελληνορωσικές σχέσεις.
"Όχι διότι συμφωνήσαμε σε όλα, ή κλείσαμε όλα τα εκκρεμή θέματα. Αλλά επειδή, με τον Πρόεδρο Πούτιν, εντοπίσαμε – και μέσω της υιοθέτησης Σχεδίου Δράσης για τα έτη 2015-2016 – τους τομείς στους οποίους υπάρχει δυνατότητα συνεργασίας", εξήγησε.
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα τέθηκαν οι βάσεις για να υπάρξουν σύντομα απτά αποτελέσματα στους τομείς της ενέργειας, των επενδύσεων, του εμπορίου, των μεταφορών, της διασυνδεσιμότητας, του πολιτισμού και του τουρισμού.
Στην ενέργεια επανέλαβε ότι συμφωνήθηκε – πάντα με σεβασμό στην σχετική ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία – η προοπτική κατασκευής ενός αγωγού μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου στην Ελλάδα, που θα εκκινεί από τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, ενώ θα ικανοποιεί κατ’ αρχήν ελληνικές ενεργειακές ανάγκες με προοπτική επέκτασής του προς τα Βαλκάνια και την υπόλοιπη Ευρώπη.
Στο εμπόριο, όπως επισήμανε, εντοπίστηκαν δυνατότητες ενίσχυσης των ελληνικών εξαγωγών προς τη Ρωσία, ειδικότερα δε στον αγροτικό τομέα που έχει πληγεί από τα ρωσικά αντίμετρα.
Παράλληλα, άνοιξε η συζήτηση για τις δυνατότητες συνεργασίας με ρωσικές εταιρείες στο πλαίσιο αποκρατικοποιήσεων, μέσω κοινοπραξιών όπου το δημόσιο διατηρεί τον στρατηγικό του ρόλο.
Στο πλαίσιο ενίσχυσης της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι προτίθεται, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης, να συμμετάσχει με αντιπροσωπεία Ελλήνων επιχειρηματιών, στο Οικονομικό Φόρουμ που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο στο στην Αγία Πετρούπολη.
Συνάντηση με το προεδρείο της Δούμας
Στο πλαίσιο των επαφών τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στη Μόσχα ο κ. Τσίπρας είχε επίσης συνάντηση με το προεδρείο της κρατικής Δούμας της Ρωσίας, στη διάρκεια της οποίας τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει σθεναρά τη συμφωνία του Μινσκ, σημειώνοντας: "H λύση στα προβλήματα είναι ο διάλογος και η συνεργασία και όχι η κλιμάκωση ενός αδιέξοδο οικονομικού πολέμου".
Επισήμανε ακόμη ότι η Βουλή των Ελλήνων είναι ανοικτή στον διάλογο και στη συνεργασία με τη ρωσική Δούμα, υπάρχει πάντα η ομάδα φιλίας Ελλάδας- Ρωσίας.