Οποιαδήποτε σκέψη για νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις έχει διαμηνύσει ότι απορρίπτει η κυβέρνηση, ετοιμάζοντας νέα λίστα με προτάσεις που θα επιτρέψουν να υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της 24ης Απριλίου.
Οποιαδήποτε σκέψη για νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις έχει διαμηνύσει ότι απορρίπτει η κυβέρνηση, ετοιμάζοντας νέα λίστα με προτάσεις που θα επιτρέψουν να υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της 24ης Απριλίου, στον απόηχο της δήλωσης της γενικής διευθύντρις του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ ότι το ασφαλιστικό στην Ελλάδα δεν ειναι βιώσιμο και χρειάζεται μεταρρύθμιση.
Η ίδια εκφράζει ανησυχίες, κατά πόσον ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης θα υλοποιήσει όσα συμφώνησαν στη συνάντησή τους, την περασμένη Κυριακή.
"Ο σχεδιασμός μας είναι να εμποδίσουμε τις μειώσεις συντάξεων και γι' αυτόν τον λόγο δεν θα εφαρμόσουμε τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. Δεν γίνεται άλλο να μειώνονται μισθοί και συντάξεις όσο και αν επιμένουν οι δανειστές μας. Θα μπορούσαμε ίσως να εξετάσουμε αλλαγές σε κάποιες ακραίες περιπτώσεις πρόωρης συνταξιοδότησης για τις οποίες συμφωνούμε κι εμείς αλλά ως εκεί", επισημαίνει ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων στην εφημερίδα "Βήμα της Κυριακής".
Τις απαιτήσεις των δανειστών για νέες μειώσεις μισθών παραδέχεται και ο Δημήτρης Μάρδας, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. "Συνεχίζεται αυτή η πίεση, με την έννοια ότι έιναι μία θέση τους", παραδέχτηκε απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι η κυβέρνηση έχει θέσει τέσσερις κόκκινες γραμμές, μια από τις οποίες "είναι πως δεν θα δεχτούμε νέα μείωση των συντάξεων και των μισθών".
Η κυβέρνηση επιχειρεί να ξεμπλοκάρει τη διαπραγμάτευση, ώστε στο Eurogroup της 24ης Απριλίου να υπάρξει μια επί της αρχής συμφωνία για μια μερική εκταμίευση της δόσης.
Για το λόγο αυτό, ετοιμάζει, σύμφωνα με την εφημερίδα "Το Βήμα της Κυριακής", φορολογικό νομοσχέδιο "σκούπα", το οποίο αναμένεται να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή και στις διατάξεις του θα περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για:
αλλαγές στην είσπραξη του ΦΠΑ και την online απόδοσή του,
την αύξηση του φόρου πολυτελείας σε είδη μεγάλης αξίας, όπως κοσμήματα, έργα τέχνης κλπ,
την αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης σε ΙΧ, πισίνες και σκάφη,
την επιβολή φόρου στον ηλεκτρονικό τζόγο.
Πάντως, ο επικεφαλής του Γερμανικού Οικονομικού Ινστιτούτου Μάρσελ Φρέτσερ, εκτιμά ότι Αθήνα και Βρυξέλλες είναι κοντά σε συμφωνία, αρκεί η ελληνική κυβέρνηση να στείλει τα σωστά μηνύματα ότι δεσμεύεται για μεταρρυθμίσεις, ενώ εκτιμά ότι αυτό που επείγει είναι η συμφωνία για ένα τρίτο πρόγραμμα.
Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του ευρωμηχανισμού στήριξης υποστηρίζει ότι καμία χώρα της ευρωζώνης δεν απειλείται πλέον από μετάδοση της ελληνικής κρίσης, λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί για τη θωράκιση του ευρωπαϊκού ταμείου. "Το αποτέλεσμα όλων αυτών των μέτρων είναι ένας ESM πιο εύρωστος και λιγότερο ευάλωτος απ'ότι πριν από την κρίση. Οι αγορές το αναγνωρίζουν αυτό. Παρά την πρόσφατη αβεβαιότητα για την Ελλάδα, οι αντιδράσεις των αγορών περιορίζονται στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει διάχυση στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης", υπογραμμίζει ο Κλάους Ρέγκλινγκ.
Στο μεταξύ η εκκλησία θέτει στη διάθεση της κυβέρνησης προς αξιοποίηση την περιουσία της, δηλώνει ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μιλώντας στον ΣΚΑΪ. "Ελάτε να τα αξιοποιήσουμε και για την Ελλάδα και για τους εργαζομένους και για τα ιδρύματα" είπε ο κ. Ιερώνυμος, ο οποίος διευκρίνισε ότι δεν μιλά για πώληση της εκκλησιαστικής περιουσίας, αλλά για αξιοποίησή της προκειμένου να παραμείνει σε ελληνικά χέρια, υπό την προϋπόθεση ότι τα έσοδά που θα προκύψουν θα διατεθούν για την αποπληρωμή του χρέους.