Με λαμπρότητα γιόρτασαν την Ανάσταση εκατομμύρια ορθόδοξοι σε όλο τον κόσμο, από τους Αγίους Τόπους -όπου χιλιάδες προσκυνητές απ' όλο τον κόσμο παρακολουθησαν τη λειτουργία στον Ναό της Αναστάσεως- και την Κωνσταντινούπολη, μέχρι τη Μόσχα και το Κάιρο.
Με λαμπρότητα γιόρτασαν την Ανάσταση εκατομμύρια ορθόδοξοι σε όλο τον κόσμο, από τους Αγίους Τόπους -όπου χιλιάδες προσκυνητές απ' όλο τον κόσμο παρακολουθησαν τη λειτουργία στον Ναό της Αναστάσεως- και την Κωνσταντινούπολη, μέχρι τη Μόσχα και το Κάιρο.
Στο Φανάρι, μεσα σε κλίμα κατάνυξης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος χοροστάτησε στη αναστάσιμη λειτουργία στο προαύλιο του ναού του Αγίου Γεωργίου και στο καθιερωμένο μήνυμά του μίλησε για τη σημασία της Ανάστασης του Ιησού για όλο τον κόσμο:
"Είμαστε όλοι χαρούμενοι απόψε, παρά τις τραγικότητες πού μας περιβάλλουν, παρά τά δράματα του κόσμου. Διότι τό φως και η δύναμις της Αναστάσεως του Χριστού αποτελούν πηγή αισιοδοξίας καί ρεαλισμού και ελπίδας… Δευτε, λάβετε φως! Και με αυτές τις λέξεις, το φως της ακοίμητης κανδήλας φωτίζει ολόκληρη την Εκκλησία η οποία περίμενε μέσα στό σκοτάδι. Είναι ακριβώς η πεποίθησίς μας ότι τό φως του Χριστού είναι πιο ισχυρό και πιο φωτεινό από οποιοδήποτε σκοτάδι στην καρδιά μας, στό περιβάλλον μας και στον κόσμον όλον".
Στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου τέλεσε την ακολουθία της Αναστάσεως, τον Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, ο οποίος στο αναστάσιμο μήνυμά του σημειώνει μεταξύ άλλων ότι "μέσα σέ εναν κόσμο αδικίας, σκληρότητας, κακότητας καί μισανθρωπίας κάθε συνειδητός χριστιανός παλεύει νά κρατηθεί από τά κράσπεδα των ιματίων του Αναστημένου Χριστού".
"Με αυτόν τόν τρόπο -προσθέτει ο αρχιεπίσκοπος- μετέχει στο μυστήριο της Θείας Οἰκονομίας για τη σωτηρία της ανθρωπότητας. Ο Χριστός δεν ζητά από τον καθένα μας να εργαστεί με εναν τρόπο αυτιστικό και ατομικιστικό για τη σωτηρία του. Η σωτηρία του καθενός περνά μέσα από τή σωτηρία των άλλων. Και πολλές φορές, αν όχι όλες, απαιτείται η δική μας σταύρωση για τη σωτηρία των άλλων".
Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας σημειώνει ότι "ο Θεός επενέβη στην ιστορία, στο πρόσωπο του Υιού του, ο οποίος ανέλαβε την ανθρώπινη φύση με στόχο να την ανακαινίσει, και να την Θεώσει, ανέλαβε φύλη, εθνικότητα, γλώσσα και παράδοση, όχι για να την ακυρώσει αλλά για να τους δώσει νέο νόημα και νέα αξία.
"Τη νύχτα του θανάτου, τη διαδέχθηκε η λαμπρότατη μέρα της Αναστάσεως" τονίζει ο Πατριάρχης Αμερικής, σημειώνοντας ότι "αυτό ισχύει για κάθε ανθρώπινη, σκοτεινή κι ανέξοδη νύχτα για άτομα, κοινωνίες και έθνη" και προσθέτοντας: "Η ανάσταση είναι εδώ, ως η έξοδος από κάθε είδους κρίση, αδιέξοδο ή πρόβλημα".
Ο Αναστάσιος Αλβανίας επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι "για την ορθόδοξη αντίληψη, αξιοπρεπής άνθρωπος δεν είναι ο καλοβολεμένος αστός, αλλά ο δίκαιος, ο έντιμος, ο αληθινός, αυτός που με έμπρακτη κοιννωική αλληλεγγύη αντιστέκεται στα κακώς κείμενα της κοινωνίας μας, στον θρησκευτικό φανατισμό, στις δυνάμεις της αδικίας και της διαφθοράς".
Στη Μόσχα, στον καθεδρικό ναό του Χριστού Σωτήρος ο Πατριάρχης Κύριλος χοροστάτησε στη λειτουργία όπου έδωσε το "παρών" η πολιτειακή ηγεσία της χώρας, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο πρωθυπουργός Μεντβεντεφ, ο οποίος συνοδευόταν από τη συζυγό του.
Στο Κίεβο της Ουκρανίας, ο Πατριάρχης Φιλαρετος προσευχήθηκε για τη νίκη στις ανατολικές επαρχίες, παρουσία του προέδρου Ποροσένκο και χιλιάδων πιστών.
Στη Σόφια της Βουλγαρίας, ο Πατριάρχης Νεόφυτος ανήγγειλε το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης στον καθεδρικό ναό Αλξαντερ Νιέφσκι.
Στο δικό του Πασχαλινό μήνυμα, ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος αναφέρει ότι η Εκκλησία θα μείνει στην εμπροσθοφυλακή του αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση της πατρίδας και τονίζει ότι πρέπει κυβέρνηση και λαός, να προστατεύσουν ως κόρην οφθαλμού την Κυπριακή Δημοκρατία, που αποτελεί μοναδικό έρισμά για εθνική επιβίωση του κυπριακού Ελληνισμού.
Ο κ. Χρυσόστομος αναφέρει ότι Ανάσταση του Χριστού είναι η πειστικότερη απόδειξη ότι στο τέλος η αλήθεια κατισχύει του ψεύδους, η δικαιοσύνη νικά την αδικία, η αγάπη θριαμβεύει επί του μίσους και η τιμιότητα, το καθήκον, η αρετή και η θυσία, δικαιώνονται. Το Φως της Αναστάσεως, προσθέτει, ως αμετάθετη και ανίκητη ελπίδα, οδήγησε τους προγόνους μας μέσα από το σκότος της δουλείας αιώνων, στην ελευθερία.