Σε τρεις κατηγορίες κατατάσσονται οι μετανάστες που φτάνουν στα ελληνικά νησιά προερχόμενοι από την Τουρκία. Ποια διαδικασία προβλέπεται για το άσυλο.
Σε τρεις κατηγορίες κατατάσσονται οι μετανάστες που φτάνουν στα ελληνικά νησιά προερχόμενοι από την Τουρκία.
Κλιμάκια – με την επίβλεψη της FRONTEX -που αποτελούνται κυρίως από αστυνομικούς αλλά και άλλες ειδικότητες όπως γιατρούς και μεταφραστές, εξετάζουν τους μετανάστες προκειμένου να διαπιστωθεί η χώρα προέλευσης τους και τους κατατάσσουν στις εξής κατηγορίες:
– Στους προσφυγές που προέρχονται κυρίως από τη Συρία σε ποσοστό που το τελευταίο διάστημα φθάνει το 64%.
– Στους υπολοίπους μη απελάσιμους που φθάνουν κυρίως από χώρες όπως η Σομαλία, το Μαλάουι, το Ιράκ, και η Παλαιστίνη.
-Στους απελάσιμους που είναι οι μετανάστες από το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και χώρες της Αφρικής.
Σε όλους δίνεται από την αστυνομία ένα υπηρεσιακό σημείωμα με το οποίο μπορούν να παραμείνουν στην χώρα μας για 30 μέρες χωρίς να κινδυνεύουν να συλληφθούν ή να απελαθούν.
Στους πρόσφυγες δίνεται ένα επιπλέον έγγραφο για εξάμηνη αναβολή απομακρύνσεως. Στη συνέχεια αυτοί έρχονται στην Αθήνα για να κάνουν αίτηση για άσυλο στην αρμόδια διεύθυνση που βρίσκεται στη λεωφόρο Κατεχάκη, αλλά μπορεί να χρειαστεί να περιμένουν για ολόκληρους μήνες καθώς καθημερινά σχηματίζονται ατελείωτες ουρές ταλαιπωρίας.
Η χορήγηση ασύλου είναι η πιο δύσκολη διοικητική διαδικασία σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και η υπηρεσία Ασύλου στην Ελλάδα διαθέτει 87 υπαλλήλους για χιλιάδες υποθέσεις.
Εφόσον λάβουν άσυλο, παίρνουν άδεια παραμονής για 3 χρόνια στην Ελλάδα και ταξιδιωτικά έγγραφα- που τους επιτρέπουν να ταξιδεύουν 3 μήνες ανά εξάμηνο χωρίς δικαίωμα εγκατάστασης και εργασίας σε άλλες χώρες της ΕΕ.
Ωστόσο σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία μόνο ένας στους δέκα Σύρους πρόσφυγες υποβάλλει αίτημα για άσυλο, γιατί δεν θέλουν να εγκατασταθούν στη χώρα μας αλλά να πάνε σε χώρες της βόρειας Ευρώπης. Αυτό σημαίνει ότι από τους 70.000 Σύρους πρόσφυγες που υπολογίζεται να έρθουν στη χώρα μας μέσα στο 2015 μόνο οι 7.000 θα κάνουν αίτηση ασύλου.
Πάντως το πρόβλημα φαίνεται να είναι εκρηκτικό, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες στα παράλια της Τουρκίας είναι συγκεντρωμένοι 1.800.000 Σύροι πρόσφυγες, ενώ ο Τούρκος Πρόξενος ανεβάζει τον αριθμό σε 2.300.000.
Με τις μεταναστευτικές ροές να αυξάνονται ραγδαία η κυβέρνηση έλαβε έκτακτα μέτρα που προβλέπουν μεταξύ άλλων τη μεταφορά των νεοεισελθέντων από τα νησιά σε κέντρα υποδοχής στην ηπειρωτική Ελλάδα και τον διαχωρισμό τους εκεί σε πρόσφυγες και σε μετανάστες ενώ ειδικά για τους Σύρους πρόσφυγες που δικαιούνται άσυλο θα δίνονται άμεσα όλα τα απαραίτητα έγγραφα.
"Πρέπει να πάνε προς όλες τις χώρες της Ευρώπης και θα πρέπει να ασκήσουμε αυτή την πολιτική και ως πρόσφυγες που δικαιούνται να πάρουν με φαστ τρακ διαδικασία χαρτιά για να πάνε για το τρίμηνο σε όποια χώρα της Ευρώπης θέλουν και εν όψει της συνόδου της ΕΕ τον Ιούνιο να υπάρξει μια νέα στρατηγική", δήλωσε από τη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης.
Η διαδικασία φαστ τρακ χορήγησης άσυλου για τους Σύρους πρόσφυγες ισχύει ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2014. Η προσέλευση ωστόσο δεν είναι μεγάλη, γι' αυτό πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ενισχύει την υπηρεσία και να ενημερώσει τους Σύρους πρόσφυγες που συνεχίζουν να πέφτουν θύματα των κυκλωμάτων δουλεμπόρων που ακόμα και στην Ελλάδα τους αποτρέπουν από το να κάνουν αίτημα για άσυλο και τους υπόσχονται να τους βοηθήσουν να ταξιδέψουν σε άλλες χώρες της Ευρώπης έναντι αδράς αμοιβής.