Μεγάλη είναι ακόμη η απόσταση που χωρίζει την κυβέρνηση και τους δανειστές, με τις διαπραγματεύσεις να έχουν "κολλήσει" σε τέσσερα "καυτά" μέτωπα -το θέμα των συντάξεων, της αύξησης των φόρων, τις απολύσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις.
Μεγάλη είναι ακόμη η απόσταση που χωρίζει την κυβέρνηση και τους δανειστές, με τις διαπραγματεύσεις να έχουν "κολλήσει" σε τέσσερα "καυτά" μέτωπα -το θέμα των συντάξεων, της αύξησης των φόρων, τις απολύσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις.
Σε δήλωσή του στο Reuters o πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έστειλε μήνυμα στην Ευρώπη να δείξει ευελιξία και να μην υποκύψει σε ακραίες φωνές επιλέγοντας τον δρόμο ενός ανήθικου χρηματοδοτικού εκβιασμού.
"Είμαι πεπεισμένος ότι η Ευρώπη των δημοκρατικών παραδόσεων και του Διαφωτισμού δεν θα υποκύψει σε ακραίες φωνές κάποιων, δεν θα επιλέξει τον δρόμο ενός ανήθικου και στυγνού χρηματοδοτικού εκβιασμού, αλλά το δρόμο της γεφύρωσης των διαφορών, το δρόμο της σταθερότητας και του αμοιβαίου σεβασμού, πάνω από όλα στη δημοκρατία, προς όφελος του κοινού ευρωπαϊκού μας μέλλοντος", ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Αλέξης Τσίπρας επιβεβαίωσε ότι τα "αγκάθια" που μπλοκάρουν την διαπραγμάτευση είναι οι μειώσεις στις συντάξεις, οι απολύσεις, η αύξηση του ΦΠΑ και η φιλοσοφία στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Εμφανίστηκε πάντως για μια ακόμη φορά αισιόδοξος ότι είναι δυνατή η επίτευξη συμφωνίας μέσω ενός έντιμου συμβιβασμού.
"Παρά την κακοφωνία και τις διαρροές και τις δηλώσεις των τελευταίων ημερών από την άλλη πλευρά, παραμένω σταθερά αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία μέχρι τα τέλη του μήνα", σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κάθε άλλο παρά έτοιμος για συμβιβασμό εμφανίστηκε.
"Η Ελλάδα παραμένει μέρος της Ευρωζώνης σε κάθε περίπτωση. Ό,τι κι αν γίνει η Ελλάδα παραμένει τμήμα της Ευρώπης και της ΕΕ. Κι αν η Ελλάδα παραμείνει στην Ευρωζώνη πρέπει να δημιουργήσει τις συνθήκες γι΄αυτό. Αλλά το κατά πόσον η Ελλάδα έχει τα χρήματα για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της είναι κυρίως απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης. Αν θέλει βοήθεια θα της την δώσουμε όπως τα τελευταία χρόνια αλλά φυσικά εντός του πλαισίου όσων έχουμε συμφωνήσει", είπε σε συνέντευξή του στο Bloomberg.
Επιβεβαίωσε δε δημοσίευμα της Die Zeit που έκανε λόγο για σχέδιο της γερμανικής κυβέρνησης για παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ ακόμη και σε περίπτωση χρεoκοπίας αλλά και για σχέδιο διάσωσης των ελληνικών τραπεζών, λέγοντας:
"Δεν έχουμε τέτοια σχέδια και αν επεξεργαζόμασταν τέτοια -επειδή τα στελέχη του υπουργείου λαμβάνουν σχεδόν τα πάντα υπόψη- τότε ασφαλώς δεν θα συζητούσαμε γι' αυτά. Δεν έχει νόημα να γίνονται εικασίες γι΄αυτό".
Και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο που επικαλείται το Reuters, εμφανίζεται δυσαρεστημένος με την ελληνική κυβέρνηση καθώς τις τελευταίες ημέρες δεν καταγράφεται πρόοδος στις διαπραγματεύσεις και δηλώνει πως έχει χάσει πλέον την υπομονή του με την ελληνική κυβέρνηση.
"Οι συνομιλίες συνεχίζονται. Σε αυτήν τη φάση όμως, δεν είμαστε ικανοποιημένοι με την πρόοδο που έχει σημειωθεί έως τώρα”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς.
Από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε κατηγορηματικά αντίθετος ακόμη και στην επεξεργασία σεναρίων για ένα ενδεχόμενο Grexit κάνοντας λόγο για σταδιακή πρόοδο στις συνομιλίες με την Ελλάδα. "Απαγορεύω στην Κομισιόν να σκέφτεται plan B για την Ελλάδα. Θα είναι καταστροφή μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ", τόνισε.
Την ίδια στιγμή σε δηλώσεις του στην Bild o Κουρτ Λαόυκ, πρόεδρος του Οικονομικού συμβουλίου των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών και συνεργάτης της Μέρκελ, ζητά ανοιχτή συζήτηση στην Ευρωζώνη για ένα σχέδιο Β για την Ελλάδα δηλαδή είτε για Grexit είτε για για εισαγωγή παράλληλου νομίσματος.