Να προσφέρουν χώρους για να δημιουργηθούν κέντρα φιλοξενίας για τους μετανάστες κάλεσε σήμερα τους δημάρχους η αρμόδια υπουργός Τασία Χριστοδουλοπούλου, η οποία ταυτόχρονα επέμεινε στην πολυσυζητημένη δήλωσή της ότι οι μετανάστες ... λιάζονται στις πλατείες, καταγγέλλοντας πάντως ότι η φράση της αυτή απομονώθηκε και έγινε λεζάντα από τα ΜΜΕ και ότι τα κόμματα έσπευσαν να βγάλουν ανακοινώσεις.
Να προσφέρουν χώρους για να δημιουργηθούν κέντρα φιλοξενίας για τους μετανάστες κάλεσε σήμερα τους δημάρχους η αρμόδια υπουργός Τασία Χριστοδουλοπούλου, η οποία ταυτόχρονα επέμεινε στην πολυσυζητημένη δήλωσή της ότι οι μετανάστες … λιάζονται στις πλατείες, καταγγέλλοντας πάντως ότι η φράση της αυτή απομονώθηκε και έγινε λεζάντα από τα ΜΜΕ και ότι τα κόμματα έσπευσαν να βγάλουν ανακοινώσεις.
Απαντώντας μάλιστα στους επικριτές της, η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής δήλωσε έτοιμη να θυσιαστεί ως "Ιφιγένεια" προκειμένου να βρεθεί λύση. "Με βάλανε στο στόχαστρο και με χτυπάνε ανελέητα για να γίνει τί; Εγώ ευχαρίστως να γίνω και Ιφιγένεια, δεν έχω πρόβλημα. Το ζήτημα είναι να βρούμε λύση" είπε χαρακτηριστικά.
Η κ. Χριστοδουλοπούλου εξηγούσε το πρωί επί 4 ώρες στους δημάρχους, στην έκτακτη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, το σχέδιο της κυβέρνησης για τους μετανάστες, ζητώντας να προτείνουν εγκαταστάσεις για να γίνουν κέντρα φιλοξενίας. Όπως είπε, τα κέντρα θα φιλοξενούν μέχρι 100 μετανάστες και μπορεί να είναι ξενοδοχεία, κατασκηνώσεις, στρατόπεδα, αλλά και ολυμπιακά ακίνητα.
Η μεταφορά των περισσότερων μεταναστών από τα νησιά του Αιγαίου θα γίνεται με ναυλωμένα πλοία κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα και στη συνέχεια θα μοιραστούν αναλογικά στα κέντρα όλης της χώρας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η υπουργός στους δημάρχους, το 2014 πέρασαν στην Ελλάδα 77.000 μετανάστες και πρόσφυγες. Από τα στοιχεία μάλιστα φαίνεται ότι τα κύματα των μεταναστών αυξήθηκαν κατά 258% σε σχέση με το 2013. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 1ο τρίμηνο 2015 19488 μετανάστες πέρασαν στη χώρα μας, ενώ το 1ο τρίμηνο του 2014 8.354.
Από την πλευρά τους, οι δήμαρχοι εμφανίζονται στην πλειονότητά τους έτοιμοι να παρέχουν βοήθεια, ζητούν ωστόσο χρηματοδότηση και επιπλέον προσωπικό, με τον δήμαρχο της Αθήνας Γ. Καμίνη να δηλώνει: "Εγώ δεσμεύομαι ότι μπορούμε να προσφέρουμε εγκαταστάσεις, υποδομή και αφού μας δώσει και η εκκλησία την πρώτη ύλη, όπως τη δίνει, να δώσουμε συσσίτια για εκατοντάδες, τολμώ να πω και χιλιάδες ανθρώπους αν χρειαστεί".
Κάποιοι δήμαρχοι, ωστόσο, δεν θέλουν κέντρα φιλοξενίας στους δήμους τους, εκφράζοντας φόβους για αύξηση της εγκληματικότητας και πτώση του τουρισμού. Ανάμεσά τους, ο δήμαρχος Μήλου Γεράσιμος Δαμουλάκης, ο οποίος σημείωσε: "Από φιλόξενους και φιλήσυχους κατοίκους των νησιών θα έχουμε επιθετικούς έως άκρως επιθετικούς. Διότι πλέον εδώ μπαίνει θέμα ζωής για τις οικογένειές τους".