Εν μέσω δραματικών προειδοποιήσεων εκ μέρους των δανειστών προς την Αθήνα ότι αν δεν δράσει άμεσα απειλείται με χρεοκοπία, συνεχίζονται σήμερα και αύριο στο Παρίσι οι διαβουλεύσεις του Brussels Group, το οποίο συνεδρίαζε καθ' όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.
Εν μέσω δραματικών προειδοποιήσεων εκ μέρους των δανειστών προς την Αθήνα ότι αν δεν δράσει άμεσα απειλείται με χρεοκοπία, συνεχίζονται σήμερα και αύριο στο Παρίσι οι διαβουλεύσεις του Brussels Group, το οποίο συνεδρίαζε καθ' όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.
Στο τραπέζι των συζητήσεων, οι οποίες είναι σε εξέλιξη από τις 10 το πρωί, βρίσκονται φορολογικά θέματα, ενώ ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα συζητηθούν επίσης εργασιακά και ασφαλιστικό, παρόλο που για την κυβέρνηση το τελευταίο αποτελεί "κόκκινη γραμμή".
Στις χθεσινές συζητήσεις στο Brussels Group, οι οποίες κράτησαν μέχρι τα μεσάνυχτα, υπήρξε μια κατ' αρχήν συμφωνία των δύο πλευρών για πρωτογενές πλεόνασμα από 1,2% έως 1,5%.
"Αγκάθι" είναι το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, παρόλο που, σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι δανειστές δέχθηκαν να υπάρξει και συμμετοχή του δημοσίου ωστόσο υπάρχει διαφωνία σχετικά με την αξιοποίηση των εσόδων.
Οι δανειστές ζητούν τα κέρδη των αποκρατικοποιήσεων να πηγαίνουν στο χρέος, ενώ η κυβέρνηση επιμένει να κατευθυνθούν στην ανάπτυξη.
Κομισιόν: Εντατικές συζητήσεις εν όψει Eurogroup
Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε σήμερα ότι συζητήσεις συνεχίζονται τόσο σε πολιτικό όσο και σε τεχνικό επίπεδο, σημειώνοντας πως τις τελευταίες ημέρες οι ρυθμοί έχουν ενταθεί.
Ο ίδιος ανέφερε πως οι συζητήσεις προχωρούν εν όψει του άτυπου Eurogroup της 24ης Απριλίου στη Ρίγα της Λετονίας, όπου οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα έχουν την ευκαιρία να αποτιμήσουν την κατάσταση.
Διαβεβαίωσε πάντως ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται εντατικά σε όλα τα επίπεδα, προκειμένου να διευκολύνει την επίτευξη συμφωνίας.
Δραματικές προειδοποιήσεις
Νωρίτερα, ωστόσο, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί προειδοποίησε ότι η Ελλάδα πλέον μετράει μέρες και κάλεσε επειγόντως για συμφωνία.
"Εγώ εύχομαι η Ελλάδα να μείνει στην Ευρωζώνη. Το εύχομαι απόλυτα. Το εύχομαι για την Ελλάδα για τους Έλληνες για την Ευρώπη. Αλλά αυτό πρέπει να γίνει τώρα. Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο. Πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να παράγει τις μεταρρυθμίσεις που της ζητάμε, να βάλει στο τραπέζι ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που θα είναι φιλόδοξο, αξιόπιστο, δίκαιο. Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο. Αναμφίβολα εργαζόμαστε μαζί αλλά προοδεύουμε πολύ αργά, δεν πάμε αρκετά γρήγορα δεν πάμε αρκετά μακριά ενώ εν τω μεταξύ οι χρηματοδοτικές ανάγκες συνεχίζουν να αυξάνονται και οι πηγές χρηματοδότησης δεν είναι επαρκείς. Οπότε τώρα λέω 'προσοχή'! Υπάρχει αίσθηση του επείγοντος. Πρέπει να προχωρήσουμε δυνατά, πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα και ζητώ από την Ελληνική Κυβέρνηση να προχωρήσει στα απαραίτητα βήματα", είπε χαρακτηριστικά.
Και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας στους Financial Times, κάλεσε την κυβέρνηση να εγκαταλείψει τις "λαϊκίστικες", όπως σημείωσε η εφημερίδα, πολιτικές και να περάσει γρήγορα στις μεταρρυθμίσεις.
"Αυτό που πρέπει να συμβεί τώρα είναι οι πολιτικές απόψεις να διαμορφώσουν τα μέτρα, τα εργαλεία και τις μεταρρυθμίσεις προς επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί μεταξύ της διεθνούς κοινότητας και της Ελλάδας: Την αποκατάσταση της σταθερότητας, τη βελτίωση της οικονομίας και τη διασφάλιση ότι κάποια στιγμή σύντομα η Ελλάδα θα αποκτήσει ξανά πρόσβαση στις αγορές χωρίς βοήθεια. Αυτό πρέπει να γίνει", επισήμανε η κ. Λαγκάρντ.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν, ο οποίος τόνισε ότι οι συζητήσεις με την Ελλάδα είναι πολύ μακριά από συμφωνία και παράλληλα προειδοποίησε να μην υποτιμάται ο κίνδυνος ενός Grexit.
"Υπήρξε μια πολύ μικρή πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των τριών θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης. Είναι μια καλή εξέλιξη που μας δίνει έναν λόγο να ελπίζουμε. Ωστόσο οι συζητήσεις εξακολουθούν να απέχουν πολύ από τον στόχο και απαιτείται μεγαλύτερη ορμή για να επιτευχθεί μια έγκαιρη συμφωνία", δήλωσε στην γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.
Την ίδια ώρα αίσθηση προκαλούν οι δηλώσεις του μέλους της ΕΚΤ και Γάλλου κεντρικού τραπεζίτη, Νουαγιέ, ο οποίος προειδοποιεί ότι τα ενέχυρα των ελληνικών τραπεζών εξαντλούνται και σύντομα μπορεί να αντιμετωπίσουν πρόβλημα χρηματοδότησης.
"Σε κάποιο σημείο οι ελληνικές τράπεζες είναι πιθανό να μην είναι σε θέση να δώσουν αρκετά ενέχυρα ώστε να αποκτούν πρόσβαση σε αναχρηματοδότηση, ακόμη και για τη χορήγηση έκτακτης ρευστότητας. Επομένως επείγει η Ελλάδα να δώσει ένα τέλος στη σημερινή κατάσταση και η Αθήνα να συμφωνήσει σε ένα πρόγραμμα με το ΔΝΤ και με τη στήριξη άλλων χωρών της ευρωζώνης προκειμένου να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη", σημείωσε.
Ο πήχης των προσδοκιών για συμφωνία στο Eurogroup της ρίγας μπαίνει πολύ χαμηλά, με τον αντιπρόεδρο της Kομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις, να θέτει ως προϋπόθεση για συμφωνία το Μάιο, την ψήφιση των μεταρρυθμίσεων από την ελληνική Βουλή:
"Η συνάντηση στο Eurogroup της Ρίγας θα είναι μια ευκαιρία να δούμε την κατάσταση των διαπραγματεύσεων. Ελπίζουμε ότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση να παρουσιάσει ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων για την επόμενη συνάντηση του Μαΐου. Θα ήταν ένα καλοδεχούμενο βήμα εάν το ελληνικό κοινοβούλιο υιοθετούσε τις μεταρρυθμιστικές προτάσεις χωρίς καθυστέρηση".