Το σχέδιο κατασκευής ελληνικού αγωγού φυσικού αερίου βρέθηκε στο επίκεντρο των επαφών που είχε σήμερα στην Αθήνα ο επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη.
Το σχέδιο κατασκευής ελληνικού αγωγού φυσικού αερίου βρέθηκε στο επίκεντρο των επαφών που είχε σήμερα στην Αθήνα ο επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη.
Σε δηλώσεις του εξερχόμενοι του Μαξίμου τόσο ο κ. Μίλερ όσο και ο κ. Λαφαζάνης διαβεβαίωσαν ότι η όποια συμφωνία θα γίνει βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
"Η ρωσική πλευρά, η Gazprom εγγυάται ότι μέσω του ελληνικού εδάφους θα περνούν έως και 47 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Χωρίς αμφιβολία αυτοί οι όγκοι θα επιτρέψουν στην ελληνική πλευρά να προσελκύσει τραπεζικά δάνεια για την υλοποίηση άλλων σχεδίων στην Ελλάδα", είπε ο επικεφαλής της Gazprom.
Από την πλευρά του ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης έκανε λόγο για εποικοδομητικές και ουσιαστικές συζητήσεις, οι οποίες θα συνεχιστούν με στόχο να ολοκληρωθούν, όπως είπε, σύντομα με επιτυχή τρόπο, ενώ σημείωσε ότι δεν θα υπάρξουν σήμερα υπογραφές.
Ο ίδιος τόνισε ότι εάν υπάρξει συμφωνία τα οφέλη θα είναι άμεσα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, τόσο για την ελληνική οικονομία αλλά και για την συνεργασία για την περιοχή και όλη την Ευρώπη, ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει τα περί προκαταβολής από τη ρωσική πλευρά.
Όπως είπε, "οδεύουμε σε κάτι πολύ σημαντικό. Ένα έργο το οποίο θα αναδείξει την Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο στην περιοχή και την Ευρώπη, ένα έργο που θα αναβαθμίσει τη διεθνή θέση της χώρας και θα ωφελήσει τον ελληνικό λαό και σε αυτήν την κρίσιμη φάση και μεσοπρόθεσμα".
"Μια ελληνορωσική σχέση δυνατή και ισχυρή μπορεί να αλλάξει την εικόνα στην περιοχή μας και στον ευρωπαϊκό χώρο", τόνισε.
Ο κ. Λαφαζάνης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θέλει την ουσιαστικότερη δυνατή ανάπτυξη των ελληνορωσικών σχέσεων και ότι η ελληνορωσική συνεργασία έχει "πολύ μεγάλη σημασία ιδιαίτερα στον ενεργειακό τομέα".
"Η Ελλάδα οφείλει να ακολουθήσει και αυτό κάνει μια καινούρια, ανεξάρτητη, πολυδιάσταση εξωτερική, οικονομική και ενεργειακή πολιτική. Αυτό κάνουμε και αυτό είναι προς το συμφέρον της χώρας μας και αυτή είναι η αυθεντική εναλλακτική λύση για την πατρίδα και τον ελληνικό λαό", πρόσθεσε.
Ερωτηθείς τέλος σχετικά ο κ. Λαφαζάνης εκτίμησε ότι "η ΕΕ θα στηρίξει το έργο, γιατί ένα έργο σαν τον αγωγό αυτόν επιδιώκουμε να γίνει με έναν τρόπο απολύτως συμβατό με το κοινοτικό θεσμικό πλαίσιο. Επομένως δεν μπορεί να υπάρχει αντίρρηση από την ευρωπαϊκή πλευρά".
Άλλωστε, όπως είπε, "από την Ελλάδα έχει σχεδιαστεί και θα περάσει ο ΤΑΡ", ο οποίος ξεκινάει από το Αζερμπαϊτζάν και θα φτάσει στην Ιταλία. "Δεν δικαιολογείται, λοιπόν, η ΕΕ να δέχεται και να δίνει άδεια στον ΤΑΡ και να μην δώσει σε έναν αγωγό που θα ξεκινάει από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και θα φτάνει στα σύνορα με τη FYROM, ο οποίος θα είναι στη βάση του κοινοτικού θεσμικού πλαισίου", επισήμανε.