Στην αντεπίθεση επιχειρεί να περάσει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, μετά από την δύσκολη γι΄αυτόν συνεδρίαση του Eurogroup, όπως τουλάχιστον αναφέρουν διαρροές στα ξένα μέσα ενημέρωσης.
Στην αντεπίθεση επιχειρεί να περάσει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, μετά από την δύσκολη γι΄αυτόν συνεδρίαση του Eurogroup, όπως τουλάχιστον αναφέρουν διαρροές στα ξένα μέσα ενημέρωσης.
Ο υπουργός Οικονομικών δεν έκρυψε τη δυσφορία του για τη στάση που κράτησαν πολλοί ομολόγοι του, κάνοντας λόγο ακόμη και για υπονόμευση της διαπραγμάτευσης.
"Πασχίζουμε να τους πείσουμε. Η αγωνία είναι κοινή, αλλά να ξέρετε ότι είναι και δική τους. Κανένας δεν θέλει να δει αυτή τη διαδικασία να εξωκοίλει. Από τις 25 Ιανουαρίου προσωπικά ήμουν απολύτως σίγουρος ότι η διαδικασία της διαπραγμάτευσης θα γίνεται όλο και πιο σκληρή, θα υπάρχουν τέτοιου είδους τακτικές υπονόμευσης ακόμη και της ίδιας της διαπραγμάτευσης μέχρι και την τελευταία στιγμή. Ήλπιζα ότι μπορεί να ήμουν πολύ απαισιόδοξος. Τελικά απεδείχθη ότι δεν ήμουν απαισιόδοξος. Ότι έτσι γίνεται", δήλωσε χαρακτηριστικά.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο χθεσινό Eurogroup ακούστηκαν βαρύτατοι χαρακτηρισμοί για τον Γιάννη Βαρουφάκη, όπως "ερασιτέχνης", ανεύθυνος" και "τζογαδόρος".
Είναι ενδεικτικό ότι ακόμα και ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, μίλησε για επικριτική συζήτηση.
Πληροφορίες αναφέρουν, δε, ότι τέθηκε από υπουργό ακόμα και σχέδιο για Grexit. Ερωτηθείς εάν υπάρχει σχέδιο Β', όπως ανέφερε Ευρωπαίος υπουργός, σε περίπτωση αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις ο Έλληνας υπουργός σημείωσε:
"κάποιος από τους συναδέλφους μου στο Eurogroup, ακούσια, ενδεχομένως από θυμό αναφέρθηκε σε αυτό. Η άμεση απάντησή μου ήταν να πω ότι δεν υπάρχει Σχέδιο Β', δεν μπορεί να υπάρξει Σχέδιο Β' και η οποιαδήποτε αναφορά σε Σχέδιο Β' είναι καταφανώς αντιευρωπαϊκή και εν τέλει είναι εναντίον των συμφερόντων της συγκεκριμένης χώρας, που εκπροσωπείται από το συγκεκριμένο συνάδελφο".
Πέρα από τις προσωπικές επιθέσεις, που δέχθηκε ο Έλληνας υπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε δυσφορία από άλλους υπουργούς, κυρίως μικρότερων χωρών, για τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς, με πιο χαρακτηριστική αυτή του Σλοβάκου, ο οποίος φέρεται να διαμήνυσε σε έντονο ύφος στον κ. Βαρουφάκη ότι δεν πρόκειται να εγκρίνει λεφτά για αυξήσεις συντάξεων στην Ελλάδα, όταν ο ίδιος δεν έχει για τη δική του χώρα.
Συγκεκριμένα στοιχεία μέσα στις επόμενες 10 ημέρες ζήτησε και ο Αυστριακός υπουργός.
Το μήνυμα που εστάλη στην Αθήνα είναι ότι η κλεψύδρα αδειάζει και ότι το Eurogroup της 11ης Μαίου είναι κρίσιμο για την έγκαιρη εκταμίευση της δόσης.
Μιλώντας σήμερα στον ALPHA, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας σημείωσε ότι ετοιμάζεται για τα δυσμενέστερα σενάρια.
"Εμείς όμως όπως έχω επισημάνει κατ΄επανάληψη ετοιμαζόμαστε για τα δυσμενέστερα σενάρια", είπε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης, σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΙ, πέταξε το γάντι απέναντι στις απαιτήσεις των δανειστών για περικοπές συντάξεων. "Περαιτέρω μειώσεις δεν τις αντέχουν οι συνταξιούχοι. Τελεία και παύλα", τόνισε ο κ. Στρατούλης.
Δίλημμα στους Ευρωπαίους έθεσε ο Νίκος Κοτζιάς από τις ΗΠΑ. "Θέλουν να μας βοηθήσουν για να έχουμε ανάπτυξη ή αποφασίζουν να 'στραγγαλίσουν' την Ελλάδα, να τιμωρήσουν την Ελλάδα και να δημιουργήσουν ένα παράδειγμα για το τι συμβαίνει σε μια χώρα που έχει αριστερή κυβέρνηση;", δήλωσε.