Σε δραστικές αλλαγές στην διαπραγματευτική ομάδα προχώρησε σήμερα το μέγαρο Μαξίμου, μετά και την επιθετική στάση που κράτησαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έναντι του Γιάννη Βαρουφάκη.
Σε δραστικές αλλαγές στην διαπραγματευτική ομάδα προχώρησε σήμερα το μέγαρο Μαξίμου, μετά και την επιθετική στάση που κράτησαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έναντι του Γιάννη Βαρουφάκη.
Ο πρωθυπουργός αν και κρατά ως πολιτικό υπεύθυνο τον υπουργό Οικονομικών, όρισε ως συντονιστή τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ενώ στην ίδια ομάδα συμμετέχουν ο Γ. Δραγασάκης, ο Ν. Παππάς, ο Γ. Σταθάκης, ο Τ. Κορωνάκης και ο Σπ. Σαγιάς, ο οποίος θα έχει και τον συντονισμό των τεχνικών κλιμακίων στην Ελλάδα. Την ίδια στιγμή ο Ν. Θεοχαράκης που μέχρι σήμερα ήταν ο επικεφαλής της ελληνικής αποστολής στο Brussels Group αντικαθίσταται από τον Γ. Χουλιαράκη.
Η Αθήνα με την αλλαγή στην διαπραγματευτική ομάδα θέλει να στείλει μήνυμα αποφασιστικότητας για συνεννοήσεις που θα φέρουν τελικά τη συμφωνία το επόμενο 10ημερο για αυτό και ανεβαίνουν οι ρυθμοί των συζητήσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες έγινε 4ωρη σύσκεψη όπου τέθηκε επί τάπητος όλο το ιστορικό της διαπραγμάτευσης τα λάθη και οι επιτυχίες των συζητήσεων.
Είναι χαρακτηριστικό πως μπαίνοντας απόψε στην πρώτη συνεδρίαση της διαπραγματευτικής ομάδας ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, δήλωσε πως η συμφωνία πρέπει να κλείσει είτε τις πρώτες ημέρες του Μαΐου αν όχι τις τελευταίες του Απριλίου.
Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι φαίνεται πως ήταν η συνεδρίαση του Eurogroup στη Ρίγα, όπου ο Γιάννης Βαρουφάκης δέχθηκε δριμεία επίθεση από τους συναδέλφους του.
Γερμανός αξιωματούχος χαρακτήρισε πολύ ενδιαφέρουσα εξέλιξη την αλλαγή στο σχήμα της διαπραγματευτικής ομάδας και πρόσθεσε:
"Αυτό είναι το αποτέλεσμα όσων διαδραματίστηκαν στη Ρίγα. Ελπιζουμε τώρα τα πράγματα να πάνε καλύτερα. Το κλίμα για τον Βαρουφάκη ήταν πολύ αρνητικό, ήταν εκρηκτικό. Το μήνυμα ήταν τόσο ισχυρό, που πρέπει να ακούστηκε μέχρι την Αθήνα".
Η ομοβροντία κατά του Γ. Βαρουφάκη συνεχίστηκε και δια στόματος Ντάισελμπλουμ, ο οποίος δεν έκρυψε την εκτίμησή του ότι ο υπουργός Οικονομικών δεν είναι ο καταλληλότερος για αυτή τη στιγμή και τόνισε:
"Δεν θα πω κάτι άσχημο για τον Βαρουφάκη, Το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα είναι πολύ ευρύ. Αφορά τον προϋπολογισμό και τον χρηματοοικονομικό τομέα. Μα και τις ιδιωτικοποιήσεις, την αγορά εργασίας και τις συντάξεις. Έτσι περιλαμβάνει πολύ περισσότερα από ο,τι το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικονομικών. Επομένως, είναι προφανές ότι έρχομαι σε επαφή με τον συντονιστή όλων των υπουργών στην Ελλάδα: με τον πρωθυπουργό Τσίπρα".
Μιλώντας σε γαλλικά ΜΜΕ, ο επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, απάντησε διπλωματικά για το εάν κάποιοι υπουργοί δεν θέλουν τον Γ. Βαρουφάκη λέγοντας πως πρέπει να υπάρχει σεβασμός στις δημοκρατικές επιλογές.
"Δεν είναι δουλειά μου να κρίνω τον συνομιλητή μου. Εγώ παίρνω ο,τι μου δίνουν. Είναι ένας έξυπνος άνθρωπος. Όχι πάντα εύκολος, αλλά έξυπνος. Μπορούμε να βρούμε κοινή γλώσσα και εν πάσει περιπτώσει, αυτό επιθυμώ", είπε ο κ. Μοσκοβισί.
Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών πάντως έκανε λόγο για ζωηρή αλλά κόσμια συνεδρίαση του Eurogroup, ενώ πρόσθεσε πως κανείς δεν εξέφρασε αρνητικές κρίσεις για τον κ. Βαρουφάκη.