Στη σκληρή γραμμή εναντίον της Ελλάδας, την οποία υιοθέτησαν στο Eurogroup της Ρίγας, επιμένουν οι δανειστές. Τι μηνύματα στέλνουν Μοσκοβισί - Ντάισελμπλουμ.
Στη σκληρή γραμμή εναντίον της Ελλάδας, την οποία υιοθέτησαν στο Eurogroup της Ρίγας, επιμένουν οι δανειστές.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί έστειλε μήνυμα ότι η Αθήνα εκείνη που πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες και να προτείνει μέτρα.
"Αν πηγαίνουμε βήμα – βήμα τη στιγμή που ο χρόνος πιέζει, υπάρχει πρόβλημα. Γι' αυτό το Eurogroup του Σαββατοκύριακου ήταν πάρα πολύ σαφές απευθυνόμενο στους Έλληνες: 'Eσείς έχετε την ευθύνη να παρουσιάσετε τώρα ένα συνολικό, συνεπές πλαίσιο μεταρρυθμίσεων, και για το οποίο δεσμευτήκατε στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίοτ. Πρέπει να το κάνετε γρήγορα. Είναι ουσιώδες να το κάνετε. Πρέπει να επιταχύνετε, πρέπει να προχωρήσετε γρήγορα", είπε χαρακτηριστικά.
Μάλιστα, ο Πιερ Μοσκοβισί ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ατυχήματος, τόνισε ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική από το να πληρώσει τα χρέη της η Ελλάδα.
"Όσον αφορά τη χρεοκοπία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι θεσμοί που εργάζονται μαζί της: ΕΚΤ, ΔΝΤ, τα κράτη μέλη, όλοι επιθυμούν να αποφύγουν μια τέτοια υπόθεση. Αυτό το ξέραμε. Ξέρουμε ότι ο χρόνος πιέζει, ξέρουμε ότι πρέπει να βρεθούν τα χρήματα για την πληρωμή σημαντικών προθεσμιών. Για παράδειγμα στις 12 Μαϊου υπάρχει μια πληρωμή 750 εκατ. στο ΔΝΤ", επισήμανε.
Και ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ υποστηρίζει ότι οι ανησυχίες για τους Έλληνες αυξάνονται καθημερινά.
"Η Ευρωομάδα γίνεται ολοένα και πιο απαισιόδοξη για τη διάσωση της Ελλάδας. Το θέμα ενός Grexit δεν συζητήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Ωστόσο, οι ανησυχίες για τους Έλληνες αυξάνονται καθημερινά", δήλωσε στην ολλανδική εφημερίδα Volkskrant.
Η κυβέρνηση, πάντως, ετοιμάζει σχέδιο απεμπλοκής της διαπραγμάτευσης μετά το εχθρικό κλίμα και την ομοβροντία "πυρών" για την Ελλάδα και, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν συζητηθεί, μεταξύ άλλων, παρεμβάσεις όπως το πάγωμα των εργασιακών για τον Ιούνιο ή και αργότερα, μέτρα για φρένο στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, αλλά και μείωση των υψηλών επικουρικών συντάξεων, επιβολή ειδικού φόρου πολυτελείας για τις διανυκτερεύσεις στον τουρισμό, αντί της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, ενώ για τις ιδιωτικοποιήσεις αναμένεται να προταθεί μέρος από τα έσοδα να κατευθύνεται στη στήριξη του ασφαλιστικού.
Μιλώντας στο Spiegel, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει το χρέος της μέχρι το τελευταίο σεντ, ενώ άφησε αιχμές για τον τρόπο που αντιμετώπισε την κρίση η ΕΕ.
Την ίδια ώρα, ο Στάθης Λεουτσάκος, με άρθρο του στο iskra.γρ τάσσεται υπέρ μιας συντεταγμένης νομισματικής αλλαγής σε περίπτωση που το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να υλοποιηθεί εντός ευρωζώνης.
"Η συντεταγμένη νομισματική αλλαγή, ενταγμένη στο συνολικό προοδευτικό ανορθωτικό πρόγραμμα, συνιστά επιλογή που δεν είναι η συντέλεια του κόσμου, όπως διατείνονται οι κυρίαρχοι κύκλοι και την οποία πρέπει να έχει στο οπλοστάσιό του ο ΣΥΡΙΖΑ και εφόσον χρειαστεί, να είναι έτοιμος να την υλοποιήσει, προκειμένου να αντιμετωπίσει εκβιασμούς και απειλητικά διλήμματα.
Σχολιάζοντας την αναφορά αυτή η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, είπε: "Δηλαδή ο κ. Λεουτσάκος λέει στους Ευρωπαίους εταίρους ότι εμείς θα αυτοκτονήσουμε και αυτοί θα υποχρεωθούν να μπουν στα έξοδα να μας φέρουν στεφάνια στην κηδεία μας".
Εν τω μεταξύ, ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος, μιλώντας στο STAR, περιέγραψε το ερώτημα ενός πιθανού δημοψηφίσματος, το οποίο, όπως είπε, θα μπορούσε να είναι το εξής:
"Mε δεδομένο ότι η απόφαση του ελληνικού λαού είναι η λύση εντός ευρώ, οι δανειστές επιμένουν σε τρίτο μνημόνιο και σε μέτρα. Συμφωνείτε;".