Ανοιχτό παραμένει το πακέτο των μέτρων με το οποίο η κυβέρνηση ευελπιστεί να καταλήξει σε συμφωνία με τους εταίρους, καθώς πέρα από τις ζυμώσεις εκτός συνόρων, θα πρέπει να ξεπεραστούν και οι επιφυλάξεις που διατυπώνονται στο εσωτερικό.
Ανοιχτό παραμένει το πακέτο των μέτρων με το οποίο η κυβέρνηση ευελπιστεί να καταλήξει σε συμφωνία με τους εταίρους, καθώς πέρα από τις ζυμώσεις εκτός συνόρων, θα πρέπει να ξεπεραστούν και οι επιφυλάξεις που διατυπώνονται στο εσωτερικό.
Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό, οι περικοπές συντάξεων είναι ίσως πιο βαθιά "κόκκινη" γραμμή, ενώ αντίθετα υπάρχει διάθεση για κατάργηση των πρόωρων συντάξεων σε ευγενή ταμεία με πιο χαρακτηριστική περίπτωση αυτή των τραπεζικών υπαλλήλων (white collars). Όσον αφορά στις επικουρικές, δεν αποκλείεται στις διαβουλεύσεις του Ιουνίου να εξεταστούν οι υψηλές συντάξεις π.χ. πάνω από 300 ευρώ.
Η 13η σύνταξη παραμένει, μεν, στο τραπέζι, αλλά όπως ξεκαθάρισε κυβερνητικό στέλεχος, δεν θα αποτελέσει αντικείμενο ρήξης και ήδη αναζητείται φόρμουλα όπως να μην καταβληθεί στο 100% ή να είναι λιγότεροι δικαιούχοι.
Μιλώντας στην εκπομπή “Κοινωνία Ώρα MEGA” ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος τόνισε ότι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας περί αντισυνταγματικότητας των περικοπών που έχουν ήδη γίνει στις συντάξεις, ενισχύει τη διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης.
Για τον ΦΠΑ, η κυβέρνηση επί του παρόντος απορρίπτει αυξήσεις, ακόμα και στα νησιά, αλλά όπως προκύπτει από την απάντηση που έδωσε ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Χρυσόγονο, η Κομισιόν πιέζει για μετάταξη του Τουρισμού από το 6,5% στο 13% εδώ και τώρα.
Η Αθήνα είναι διατεθειμένη, σύμφωνα με τις πληροφορίες, να συζητήσει από τον Ιούνιο ακόμα και ενιαίο συντελεστή 15%, κάτι που θα φέρει αυξήσεις σε θέατρα, ξενοδοχεία, ΔΕΚΟ, εστίαση, μεταφορές και μειώσεις σε φαρμακευτικά προϊόντα, καύσιμα, οινοπνευματώδη, ένδυση, τηλεφωνία, καπνικά, αυτοκίνητα, ηλεκτρονικά- ηλεκτρικά είδη, υπηρεσίες (κομμωτήρια, γυμναστήρια κ.λπ.). Σε χαμηλό συντελεστή θα παραμείνουν, ωστόσο, τρόφιμα, φάρμακα, βιβλία.
Για τα νησιά το οικονομικό επιτελείο εξετάζει την επιβολή τέλους 1 ως 5 ευρώ ανά διανυκτέρευση στα πολυτελή καταλύματα, 3% φόρο επί του τζίρου σε μπαρ- νυχτερινά κέντρα- πολυτελή εστιατόρια, 6% σε κοσμηματοπωλεία, είδη ρουχισμού, έργα τέχνης, ενώ βέβαιο θα πρέπει να θεωρείται ότι οι συναλλαγές πάνω από 70 ευρώ θα γίνονται υποχρεωτικά με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες.
Παράλληλα, ανοικτό παραμένει το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, με δεδομένες τις αντιδράσεις κυρίως από την ΕΚΤ.
Όσον αφορά, δε, στον ΕΝΦΙΑ, χαρακτηρίζεται μεν άδικος αλλά με αυξανόμενες τις πιθανότητες να διατηρηθεί και φέτος λόγω των δημοσιονομικών αναγκών. Σε κάθε περίπτωση, παραμένει ανοικτό το που θα μπει το αφορολόγητο του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, όποτε αυτός εφαρμοστεί.
Στο πεδίο των εργασιακών η κυβέρνηση δεν προτίθεται να επαναφέρει από το χρονοντούλαπο- όπως δηλώθηκε χαρακτηριστικά- το παλαιό καθεστώς συλλογικών συμβάσεων, αλλά να αναζητήσει νέες μορφές συλλογικών συμβάσεων σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας και τον ΟΟΣΑ.
Για τις ιδιωτικοποιήσεις, τέλος, η κυβέρνηση επιμένει να λέει όχι στην πώληση ΔΕΗ- ΕΥΔΑΠ, αλλά αναζητά αλλαγές στις συμβάσεις για ΟΛΠ- ΟΛΘ, ενώ για το Ελληνικό αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.