Σκληρά είναι τα παζάρια της Αθήνας με τους δανειστές για το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα αλλά και για το χρηματοδοτικό "κενό" που μένει να καλυφθεί.
Σκληρά είναι τα παζάρια της Αθήνας με τους δανειστές για το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα αλλά και για το χρηματοδοτικό "κενό" που μένει να καλυφθεί.
Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά αυτό δεν ξεπερνά τα 800 εκα. ευρώ, αλλά οι δανειστές και ειδικά το ΔΝΤ επιμένουν ότι αγγίζει τα 2,5 δισ ευρώ. Από τη συμφωνία για το "κενό" συναρτάται το εύρος και η ένταση των μέτρων που τελικά θα ληφθούν, είτε τώρα είτε μετά από τον Ιούνιο.
Στο τραπέζι βρίσκεται η επαναφορά της έκτακτης εισφοράς στα πρότερα επίπεδα για εισοδήματα πάνω από 30.000 ή 50.000 ευρώ, σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα και την Καθημερινή.
Έτσι, για εισοδήματα ως 50.000 ευρώ ο συντελεστής θα επιστρέψει στο 2% αντί 1,4% από 50.000 ως 100.000 ευρώ στο 3% αντί 2,1% και για υψηλότερα εισοδήματα στο 4% αντί 2,8%.
Επιπλέον, μπαίνει στον "πάγο" η επαναφορά του αφορολογήτου των 12.000 ευρώ, ενώ αλλαγές θα γίνουν στους συντελεστές και στις εξαιρέσεις του ΦΠΑ. Σε 22 νησιά του Αιγαίου έρχεται φόρος διανυκτέρευσης 1- 5 ευρώ στα πολυτελή καταλύματα και φόροι 3% και 6% σε νυχτερινά κέντρα, πολυτελή εστιατόρια, αγορά κοσμημάτων, είδη ένδυσης.
Επιπλέον όλες οι συναλλαγές πάνω από 70 ευρώ θα γίνονται υποχρεωτικά με πλαστικό χρήμα.
"Φορτωμένος" για τους ιδιοκτήτες ακινήτων θα είναι και το 2015, αφού λόγω των δημοσιονομικών συνθηκών, δύσκολα θα καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ και ήδη κυβερνητικά στελέχη εκφράζουν τη διαφωνία τους. Προ των πυλών είναι η αύξηση του φόρου πολυτελείας κατά 30%, ενώ εξετάζεται και η επιβολή έκτακτου φόρου σε "έχοντες- κατέχοντες" με εισοδηματικά – περιουσιακά κριτήρια.
Στο σχεδιασμό υπάρχει το ενδεχόμενο να μπει "κόφτης" στις επικουρικές συντάξεις πάνω από 300 ευρώ, η κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, όπως και η υιοθέτηση κριτηρίων ή το "ψαλίδισμα" στη 13η σύνταξη, που μπορεί να πάει τελικά στο 2016.
Προϋπόθεση για τη λήψη μέτρων είναι, πάντως, η γραπτή δέσμευση των εταίρων για χρηματοδότηση.
Άμεσος στόχος είναι να κλείσουν οι τεχνικές συζητήσεις διασφαλίζοντας ότι δεν θα υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις στη συνεδρίαση της ΕΚΤ, δηλαδή ότι δεν θα κουρευτούν τα ενέχυρα των ελληνικών τραπεζών.
Σε συνέντευξη του σε γερμανική εφημερίδα, ο Ζ.Κ. Γιούνκερ σημειώνει ότι αν και οι συζητήσεις έχουν μπει στο σωστό μονοπάτι, υπάρχει ακόμα δρόμος, ζητώντας από την κυβέρνηση να τηρήσει τις συμφωνίες, αφού μόνο έτσι μπορεί να λάβει την ανάλογη χρηματοδότηση για να υλοποιήσει τις προεκλογικές της υποσχέσεις.
"Η Ελλάδα έχει ακόμη μακρύ δρόμο μπροστά της. Ακόμα δεν έχουμε την αναγκαία σαφήνεια για σαφή μεταρρυθμιστικά σχέδια, αλλά τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι δεν θα υπάρξει κρατική χρεοκοπία στην Ελλάδα", είπε.