Για πρώτη φορά μετά από τρεις μήνες διαπραγματεύσεων φαίνονται στον ορίζοντα τα πρώτα ίχνη σύγκλισης με αποτέλεσμα η Αθήνα να εκφράζει ανοιχτά την αισιοδοξία της για την επίτευξη συμφωνίας τις επόμενες ημέρες.
Για πρώτη φορά μετά από τρεις μήνες διαπραγματεύσεων φαίνονται στον ορίζοντα τα πρώτα ίχνη σύγκλισης με αποτέλεσμα η Αθήνα να εκφράζει ανοιχτά την αισιοδοξία της για την επίτευξη συμφωνίας τις επόμενες ημέρες.
Όπως φάνηκε και από την κοινή ανακοίνωση Τσίπρα – Γιούνκερ υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις ακόμα και σε θέματα όπως το συνταξιοδοτικό, τα εργασιακά, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του δημοσιογράφου του MEGA, Χρήστου Τσιγουρή, υπάρχει στο τραπέζι πρόταση για δύο κατηγορίες στον ΦΠΑ.
Οι διαβουλεύσεις στο Brussels Group παίρνουν πλέον ακόμα πιο πυρετώδη χαρακτήρα από ο,τι τις προηγούμενες ημέρες με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να δηλώνουν ότι "το ποτήρι είναι μισογεμάτο" παρά τις διαφωνίες. Ωστόσο Ντάισελμπλουμ και Σαπέν που συναντήθηκαν σήμερα στο Παρίσι εξέφρασαν από τη μια την αισιοδοξία τους για συμφωνία υπογράμμισαν όμως ότι αυτό δεν θα γίνει την Δευτέρα στο Eurogroup.
Άλλωστε κάτι τέτοιο δεν περιμένει ούτε η Αθήνα, που ωστόσο προσδοκά ένα “νεύμα” των υπουργών Οικονομικών προς την ΕΚΤ ώστε να "ξεκλειδώσουν" χρηματοδοτικά εργαλεία αλλά και η ρευστότητα.
Την ίδια στιγμή πάντως και παρά τα χαμόγελα η ελληνική κυβέρνηση πρέπει μέχρι το τέλος του μήνα να συγκεντρώσει ένα πόσο που φτάνει τα 4 δισ. ευρώ τα οποία θα διανεμηθούν ως εξής:
12 Μαΐου: 760 εκατ. ευρώ προς ΔΝΤ
13 Μαΐου: 500 εκατ. ευρώ για μισθούς & συντάξεις
Τελευταίο τριήμερο Μαΐου:
1,1 για μισθούς και συντάξεις του Δημοσίου
900 εκατ. ευρώ για συντάξεις στον ιδιωτικό τομέα
350 εκατ. ευρώ για λειτουργία του Κράτους
400 εκατ. ευρώ για τόκους
Ήδη σήμερα η Ελλάδα κατέβαλε 200 εκατ. ευρώ για τόκους προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Δημήτρη Μάρδα, να τονίζει πως για την επόμενη δόση προς το Ταμείο αναμένει εντολές από το Μαξίμου.
Την ίδια στιγμή δημοσίευμα της εφημερίδας "Αυγή" σημείωνε ότι το ενδεχόμενο μη καταβολής δόσεων προς το ΔΝΤ δεν αποτελεί “μπλόφα” αλλά πραγματικότητα. Οι θεσμοί απαντώντας χθες στο non paper της κυβέρνησης για διαφορετικές θέσεις στη διαπραγμάτευση μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ, με κοινή τους ανακοίνωση τονίζουν πως στόχους τους είναι να βοηθηθεί η Ελλάδα.
Από την πλευρά τους πάντως οι Γερμανοί δηλώνουν συγκρατημένα αισιόδοξοι με τον εκπρόσωπο της Μέρκελ να αναφέρει πως η Καγκελάριος κάνει τα πάντα για να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ αλλά τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να ξεκαθαρίζει πως εάν δεν υπάρξει συμφωνία τότε θα πληγεί αποκλειστικά και μόνο η Ελλάδα.